Tarih
Giriş Tarihi : 13-11-2012 16:33   Güncelleme : 13-11-2012 16:33

Hocaların Hocası Mehmet Zahit KOTKU Hazretlerini Rahmetle Anıyoruz

Desk ve Din Bir Sen Genel başkanı Lütfi Şenocak Yakın tarihimize damga vuran Mehmet Zahid Kotku Hazretlerini, vefatının 32’nci yıldönümünde rahmetle andıklarını belirten bir yazılı açıklamada bulundu

Hocaların Hocası Mehmet Zahit KOTKU Hazretlerini Rahmetle Anıyoruz
Desk ve Din Bir Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak;”Uzun yıllar vaaz verdiği İskender Paşa Camii’nde bir nesli yetiştiren Mehmed Zahid Kotku Hazretleri’ni vefatının 32. Yıl dönümünde rahmetle anıyoruz”.dedi

Hocaların Hocası

Türkiye’de önemli isimleri yetiştirdiğini belirten Şenocak ; “Üstün ahlak ve faziletiyle tanınan Mehmet Zahid Kotku Hazretleri, birçok alandaki hizmetleri sebebiyle ‘Görünmeyen Üniversite’ olarak biliniyordu. Uzun yıllar vaaz verdiği İskender Paşa Camii’nde birçok kesimden on binlerce insanı irşad eden Zahit Kotku Hazretleri, özellikle de yetiştirdiği insanlarla öne çıktı. Zahit Kotku, başta merhum Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi olmak üzere Necmettin Erbakan, Turgut Özal, Korkut Özal, Cevat Ayhan, gibi isimlerin hocası olarak da hatırlanıyor.

Şenocak, Mehmet Zahit Kotku Hazretlerinin teşkilatlanmaya çok önem verdiğini belirterek;” İskender Paşa Camii’ndeki görevi sırasında cemaatin ihtiyaçlarının giderilmesinin yanı sıra Müslümanların birlik ve beraberlik içinde bulunmaları gerektiğine dikkat çeken Kotku Hazretleri teşkilatçılık anlamında şöyle derdi ; ‘Görmez misin ki, yağmur ne kadar çok yağarsa yağsın, tanecikleri hemen birleşir, toplanırlar. Derken dereler, nehirler meydana gelir. Neticede bunlar barajları doldurur. Bu ne büyük bahtiyarlıktır. Bundan ibret almalı, birlik ve beraberliğimizi temine çalışmalıyız. Tek tek hareket edersek, hepimiz helâk oluruz. Ne kadar dindar olursan ol, birlik ve beraberliği her işin üstünde tutmadıkça, herkes kendi başına buyruk hareket ettikçe bir yere varılmaz’ diyordu.

Şenocak Muhterem Zahit Kotku Hazretlerini anlatırken “Türkiye'nin, son 300 yıllık tarihinde, ithal düşünceler önemli bir yer tutar. Mehmet Zahid Efendi, Birinci Dünya Savaşı'nın en acılı dönemlerini ve sonuçlarını yaşamış birisi olarak, meselelerimize kendi kaynak ve şartlarımız doğrultusunda çözüm aranması gerektiğini savundu. Yerliliği, yerli düşünce ve üretimi öne çıkardı. Bunu yaparken de, evrensel değerleri ve gelişmeleri ihmal etmedi, yakından takip etti. Dünyadaki gelişmelerin ihtiyaçlarımıza, sosyal gerçekliğimize uygunluğu üzerinde durdu. Bu girişimleri hayatın her alanında kendisini gösterdi. Çağımızın en etkin kuruluşlarından kabul edilen sivil toplum örgütlerinin, ülkemizde canlanmasında etkili bir şahsiyetti. Önemli bir geçmişe sahip vakıf ve dernekler kuruluşlarını ona borçlu. Türk siyasi hayatında Müslümanların ilk olarak temsil edildiği parti olması bakımından büyük önem taşıyan Milli Nizam Partisi’ne desteklerini esirgemeyen Zahit Kotku Hazretleri, üniversite camiasından da çok sayıda insanı yetiştirerek ülkeye büyük hizmetlerde bulundu,”dedi.

Büyük Türkiye Hayaliyle Yaşıyordu

Desk ve Din Bir Sen Genel Başkanı Lütfi ŞENOCAK,” Mehmet Zahit Kotku Hazretlerinin Türkiye nin kalkınmasındaki önemine de değinerek; Bireysel kazanımların toplum için birleştirilmesi ve harcanması yönünde çağrıda bulunuyordu.  'Bu kapının önünde cemaatin dizdiği otomobillerden rahatsız oluyorum, rahatsız oluyorum! Yabancı diyarlara ekmek parası için giden işçilerin o diyarlara gitmemesi var iken buna mecbur kılınması beni üzüyor. O otomobillerin yerine atölyeler, fabrikalar kurulsa ve bu vatandaşlara iş bulunsa, hem onlar İslam diyarında yaşama imkânı bulur hem de biz, yabancıların kölesi olmazdık.’ Demiştir.

Hoca efendi ‘O otomobillerin yerine atölyeler, fabrikalar kurulsa..." diyordu. Otomobiller yerine fabrikalar ve atölyeler... Bireysel kazanımların toplum için birleştirilmesi ve harcanması yönünde bir çağrıydı.

Böyle düşünüyordu ve her fırsatta bu yöndeki düşüncelerini yakınlarına anlatıyor, bununla da kalmayıp, bizzat öğrencilerini "toplum yararına" yatırımlar yapmaları için teşvik ediyordu.

Çünkü Hoca Efendi, sadece bir gönül eğitimcisi değildi. Günlük politikanın tamamen dışında olmasına rağmen Türkiye'nin kültürel, ekonomik, politik sorunlarıyla yakından ilgileniyordu.

Bu nedenledir ki, onun çevresinde oluşan topluluğun içinde aydınlar ve üniversiteliler ağırlıklı bir yer teşkil etmişti. Sohbetlerinde sık sık dile getirdiği sorunlara ürettiği çözüm önerileri, Hoca efendi’nin düşüncesiyle de çağının ilerisinde olduğunun bir göstergesiydi.

Şenocak açıklamasının sonunda hocaların hocasını bir kez daha yad ederek; “Aralarında Cumhurbaşkanı, Başbakanlar, bakanlar, üniversite profesörleri gibi Türkiye'nin kalkınmasında emeği geçen insanları yetiştiren ve "Görünmeyen Üniversite" olarak isimlendirilen Mehmed Zahid Kotku hazretlerini Bugün vefatının 32. yılın
adminadmin