Samsun Haber
Giriş Tarihi : 23-08-2019 09:35   Güncelleme : 23-08-2019 09:35

HUDER Samsun Şubesinden Yeni adlî yıl açıklaması!

HUDER Samsun Şubesinden Yeni adlî yıl açıklaması!

HUDER Samsun Şubesi Başkanı Av. Hasan Duran 2019-2020 Yılı Adli yıl açılısının Cumhurbaşkanlığı Kongre Merkezinde yapılacak olması nedeni ile Yargıtay’ın davetini geri çevirerek katılmama yönünde karar alan bazı Baroların ve davete icabet ederek katılma kararını açıklayan Barolar Birliği ile bazı Baroların bu kararlarına ilişkin açıklamalarını değerlendirdi.

HUDER Samsun Şubesi Başkanı Av. Hasan Duran’ın konuyla alakalı açıklaması şöyle;

Yargının ve savunmanın çözülmesi gereken sorunları olduğu hepimizin malumudur ve tüm hukukçular tarafından fikir birliği ile paylaşılmaktadır. Bu sorunlar yalnızca bu döneme ait sorunlar değildir ve kuvvetler ayrılığı ve yargının bağımsızlığı meselesi uzun yıllardır ülkemizin gündemini meşgul etmiştir.

Bağımsız yargının ve savunmanın sorunlarının, kanun koyucu yasamanın ve uygulayıcı yürütmenin katkıları ile çözüme kavuşturulabileceği, demokratik sistemin ve Anayasamızın gereğidir.

Adli Yıl açılış töreni, uygulayıcıların sorunları paylaşabilmesi ve sorunların değerlendirilebilmesi için uygun bir ortam sunmaktadır.

Sorunları tartışmak ve birlikte çözmek yerine ötelemek, ortamı germek, farklı anlamlar yüklemek, hem savunmanın, hem yargının hem de ülkemizin “boşa vakit kaybedeceği” bilinmez bir sürece girmesini kabul etmektir.

Adli yıl açılış töreninde davet sahibi Yargıtay Başkanlığı’dır.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Kongre Merkezi kamuya ait bir mekandır. Adli yıl açılış töreninin bu mekânda gerçekleşmesi sebebi ile Yargı Bağımsızlığının zedeleneceği iddiası kabul edilebilir değildir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre “Cumhurbaşkanı, Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder.”

Adli Yıl açılışında Yargıtay’ın ev sahipliğinde yapılacak törende Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Yargıtay Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı da birer konuşma yapacaklardır.

Yargı Reformu Strateji Belgesi de geçtiğimiz aylarda Sayın Cumhurbaşkanımızca açıklanmış, Ekim ayında içeriği yasalaşacak ve mevcuttaki pek çok sorun için çözüm olacak bir süreci başlatacaktır.

Yargı Reformu Strateji Belgesi oluşumu da Adalet Bakanlığı çatısında, tüm uygulayıcıların, hukuk fakültelerinin, Yüksek Mahkemelerin, Başsavcılıkların, Barolar Birliğinin ve Baroların etkili katılımları ile yürütülmüş bir süreçtir.

Yoğun ve değerli bir çalışma yapılmış ve sürecin sonunda yasalaşma aşamasına geçilmiş durumdadır..

Böyle bir uzlaşı ve değerlendirme ortamında adli yıl açılışının da önemli bir diyalog zemini olduğu bilinci ile, hukuk ve adalet adına tespit ve çözüm önerilerinin yer alacağı, sonrasında

uygulamaya geçeceği ve insan hakları,hukuk devleti hususlarında mesafe alma inancıyla, adli yıl açılış törenine katılım gösterecek baroların bu tavrı takdiri hak etmektedir.

Kamuoyuyla saygıyla paylaşırız...

adminadmin