Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 06-08-2018 10:19   Güncelleme : 06-08-2018 10:19

Hz. Ömer, Hz. Muaviye ile sekülerliğe yol mu verdi?

Hz. Ömer, Hz. Muaviye ile sekülerliğe yol mu verdi?

Dilimize batı dillerinden giren seküler kelimesi farklı anlamlarda kullanılmakla birlikte sade ve yalın anlamıyla ifade edecek olursak ‘dünyevilik’ demektir. Dünyaya ait olan, hiçbir şekilde dini ve ahireti çağrıştırmayan. Dünya hayatını hedefleyen, yaşamı ve menfaati öne çıkaran.

Bu yazıda kullandığımız seküler kavramıyla bahsedilen zamana münhasır olarak özellikle şunları kastediyoruz. Bu hususlar kendine özel, kendi zamanı içinde değerlendirilirse yazı daha anlaşılır olacaktır: 1.Yöneticilerin kendileriyle halk arasına aracı koymamaları. Kim olursa olsun halktan herhangi birinin yöneticiye kolayca ulaşıp dert ve sorununu rahatça anlatabilmesi esastır. Bu sadette yöneticinin, nasıl isimlendirilirse isimlendirilsin kendi ile halk arasına aracı kişiler koymaması. 2. Yöneticinin halktan farklı olarak konut, kıyafet, yeme, içme kısaca yaşam tarzı olarak halktan ayrı ve onlara rağmen üstün olarak bir hayat sürmemesi. 3. Halka ait olan toplum imkanlarını kendisi veya belirli bir zümre adına kullanmaması, aksine halka ait olanı halka yayması. 4. Her ne olursa olsun yöneticinin kesinlikle adil olması ve adaletten ayrılmaması. Kişiler gruplar zümreler arasında ayrım yapmaması. O günün şartlarında bütün bu uygulamaları sekülerlik olarak ifade ediyoruz.

Bilindiği üzere Hz. MuaviyeHz. Ömer zamanında önce Ürdün’e sonrası yıl Şam’a vali olarak atanır. Bu andan itibaren Muaviye, hilafetine kadar ara vermeden 20 yıl Suriye bölgesinin valiliğini, yöneticiliğini yapar.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

adminadmin