Dünya
Giriş Tarihi : 16-09-2017 11:48   Güncelleme : 16-09-2017 11:48

İHH’dan 80 Bin Arakanlı’ya Acil Yardım

İHH İnsani Yardım Vakfı, Acil Yardım Faaliyetleri kapsamında Myanmar zulmünden kaçarak Arakan’dan Bangladeş’e göç eden 80 bin mülteciye hayırseverlerin yardımlarını ulaştırdı.

İHH’dan 80 Bin Arakanlı’ya Acil Yardım

İHH İnsani Yardım Vakfı, Arakan’da yaşanan krizin ilk gününden itibaren bölgedeki yardımlarını sürdürerek toplamda 80 bin Arakanlı’ya acil yardım ulaştırdı.

10 ayrı kalemde yardım

Hayırseverlerin destekleri ile İHH, 5 bin 750 aileye gıda paketi, 2 bin 500 aileye branda, bin 50 aileye mutfak ve yaşam malzemesi, 2 bin aileye nakit para yardımı, bin 950 aileye kıyafet yardımı, bin 500 kişiye sıcak yemek, 50 aileye ev inşası için gerekli malzeme ve yine ev inşası için 200 aileye bambu yardımında bulundu. İHH’nın yardımları arasında kamp alanlarındaki su ihtiyacını karşılamak üzere açtığı 4 adet tulumbalı su kuyusu da bulunuyor. İHH ayrıca otuza yakın yaralının tedavi edilmesi için de ulaştırma yardımı yaptı.

İHH’nın son durum özeti

15 Eylül 2017 itibariyle İHH Güney Asya Masası Sorumlusu Münevver Hüseyin’in bölgedeki son duruma ilişkin derlediği bilgiler ise şu şekilde:

-Yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre geçtiğimiz Cuma gününden bu yana Myanmar askerleri tarafından başlatılan ‘Temizlik Operasyonu’ ve bu operasyondan kaçış esnasında ölen Rohingya Müslümanlarının sayısı yaklaşık 4 bin. Bunun yanında Birleşmiş Milletler, ölü sayısını binden fazla olarak yansıtsa bile bunun önümüzdeki günlerde çok artabileceğine de vurgu yapıyor.

5 bin kişi kayıp

-Bangladeş’e göç edenler dâhil olmak üzere Arakan’ın içinden gelen bilgilere göre kayıp kişi sayısı 5 bin civarında. Bu da önümüzdeki günlerde ölü sayısının artabileceğini gösteriyor.

-Bangladeş’e geçebilen yaklaşık 2 bin 500 yaralının çoğu tedavi almış durumda. Ağır yaralı 200 kişi ile birlikte 325 civarında yaralı da Bangladeş’te çeşitli hastanelerde tedavi almaktadır. Rathedaung ve Buthidaung bölgesinde Bangladeş sınıra kadar seyahat edemeyen yüzlerce yaralı ve hasta orman, dağlık alanlar ve hala saldırıya uğramamış köylerde çok zor durumdalar.

-Göç edenlerin içerisinde ilk belirlemeye göre 40 binden fazla bebek, hamile ve yaşlılar gibi savunmasız insan bulunmaktadır. Ayrıca UNICEF’in rapora göre yeni göç edenlerden %60’i çocuklardan oluşuyor. Bu da yaklaşık 250 bin çocuğun çeşitli acil ihtiyaçlara muhtaç durumda olduğunu gösterir.  

600 bin insan göç etti

-24 Ağustos’tan bugüne kadar yaklaşık 600 bin kişi kendi köyünden göç etmek zorunda kalırken bunun 430 binden fazlası Arakan’dan Bangladeş’e göç etti. Bangladeş sınırını geçmek için Maungdu, Buthidaung ve Rathedaung bölgesinden 150 binden fazla insanın yola çıktığı bilgisine ulaştık. Uluslararası göç organizasyonun (IOM) tahminlerine göre bu sene sonunda Bangladeş’e göç edenlerin sayısı 1 milyona ulaşabilir.

-On binlerce kişi hala Bangladeş sınır yolunda. Orman ve dağlık alanlarda olanların çoğu ciddi anlamda açlık çekmektedir. Gelen bilgilere göre birçok insan yaprak ve bitki türü şeyler yiyerek hayatını sürdürmektedir. Sınırı geçebilen birçok insanın da aynı yöntemle hayatta kaldığı ifade ediliyor.

-Rathedaung ve Buthidaung'dan Bangladeş sınırına gelemeyip de ormanlarda sığınan on binlerce kişilerden bahsediliyor. Ayrıca Bangladeş – Myanmar tampon bölgesinde yaklaşık 20 bin insan sınırı geçmek için beklemekte.

-Tespit edildiği kadarıyla 230'dan fazla köy saldırıya uğramış ve köyleri boşaltılmıştır. Köy halkı göçe zorlanmıştır. Myanmar Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü son açıklamasında Maungdaw, Buthidaung ve Rathedaung bölgesindeki 471 tane Müslüman köyün 176 tanesinin tamamen terk edildiğini söyledi. Bizim edindiğimiz bilgiye göre ise gerçek rakamlar bu resmi rakamdan oldukça fazladır. 

25 bin yapı yakıldı

-Maungdaw’da 6 ve Rathedaung’da 5 köy olmak üzere en az 180 köy ve bölgede 25 binden fazla ev, cami, medrese ve işyeri yakılmış ya da zarar görmüştür.

-Olaydan bugüne dek Bangladeş kıyısına vuran ceset sayısı 109’a çıktı. Onlarca kişiden hala haber alınamıyor. Cesetlerden bazılarında yara ve kesik izlerine rastlandı. Bu da cesetlerden bazılarının boğularak öldürüp nehir ve denize atıldığının ispatı niteliğinde. Bangladeş kıyısına vuran bu cesetlerin Myanmar'dan geldiği tahmin ediliyor. Ayrıca kaybolan kişilerin cesetlerinin okyanusun derinlere gidebileceğinden bahsediyor bölge halkı.

-Uzun yolları aşarak Bangladeş’e girebilenlerin hemen hepsi yalın ayaklı geldiği için yaralı hallerde olduğunu tespit edildi. Ayrıca kadınlar ve çocukların çoğunda değiştirebilecek ikinci bir kıyafet olmadığını gözlemlendi.”

Yardımlar sürecek

İHH İnsani Yardım Vakfı, Arakan'daki Acil Yardım Faaliyetlerine hız kesmeden devam edecek.

3072’ye SMS gönder 5 TL bağışla

Hayırseverler, Arakan’da yaşanan kriz için bütün operatörden “ARAKAN” yazarak 3072’ye kısa mesaj atarak 5 TL bağışta bulunabilir. 

Bölgede acil ihtiyaç listesi

-Gıda malzemeleri

-İlaç ve Tıbbı malzeme

-Branda

-Çocuk maması

-Elbise

-Hijyen ve yaşam malzemeleri

Recep YAZGANRecep YAZGAN