Türkiye
Giriş Tarihi : 22-08-2013 10:46   Güncelleme : 22-08-2013 10:46

İKİNCİ HALEPÇE

Suriye devlet güçleri 2 yıllık iç savaşta en büyük katliamı kimyasal silahlarla yaptı. Çoğu kadın ve çocuk 1300 kişi uykusunda sarin gazlı roket saldırısında öldü

İKİNCİ HALEPÇE
Birleşmiş Milletler verilerine göre 100 binden fazla kişinin öldüğü ve 2 milyondan fazla kişinin sığınmacı durumuna düştüğü Suriye'de, iki yılı aşkın süredir devam eden iç savaşta en ölümcül katliam haberi geldi. Suriye Ulusal Konseyi'nin iddiasına göre, Şam rejiminin sarin gazlı silahlarla düzenlediği saldırıda bin 300 kişi öldü. Muhaliflere yakın iki grubun haberine göre Devlet Başkanı Esad'a bağlı birlikler, yerel saat ile 03.00'dan itibaren başkent Şam'ın banliyölerine yönelik büyük bir saldırı başlattı. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi'ne (LCC) iddiasına göre, saldırıda kimyasal silah kullanıldı. Haberlerde Şam'ın altı banliyösüne yönelik düzenlenen saldırının, zehirli gaz taşıyan roketlerle gerçekleştirildiği belirtildi. Bu bölgelerin bir yılı aşkın süredir muhaliflerin elinde olduğu ve Esad rejiminin uzun süredir geri almaya çalıştığı biliniyor. LCC, saldırılarda bin 118 kişinin öldüğünü duyurdu. Suriye Ulusal Konseyi ise bin 300 kişinin öldüğünü duyurdu. Uluslararası ajanslar ölü sayısının onlarca olduğunu belirtirken, bazı haber kaynaklarında ölü sayısının 200'ü geçtiği belirtildi. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ise ölü sayısının 500 olduğu kaydetti. Ancak bütün haberlerde ortak nokta ölenlerin büyük kısmının, saldırıya uykularında yakalanan çocuk ve kadınlar olması oldu. Her durumda bu saldırı Saddam'ın 1988'de kimyasal silahlarla Halepçe'deki Kürtleri katletmesinden sonra ikinci en ölümcül ve en kötü katilam olarak tarihe geçecek
 
'SAR İN GAZI KULLAN ILDI'
Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) de rejim güçlerinin ağır silahlarla saldırdığını ve saldırıların kentin farklı bölgelerinde sürdüğünü belirtti. Doktor Halid Mahmud, AA'ya yaptığı açıklamada, çok sayıda kişinin kullanılan sarin gazından etkilendiğini ifade etti. Yaralılarda nefes darlığı, kusma, göz bebeklerinde küçülme, bilinç kaybı yaşandığını belirten Mahmud, tıbbi malzemeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Duma bölgesindeki hastanede görevli bir hemşire de Reuters ajansına, "Çoğu çocuk ve kadınlardı. Göz bebekleri küçülmüş, kolları ve bacakları buz tutmuş gibiydi ve ağızlarından köpükler fışkırıyordu. Doktorlar bunların sarin gazının tipik semptomları olduğunu söylüyor" dedi. Bölgedeki aktivistler de havadan atılan gaz bombaları sebebiyle insanların saldırıya savunmasız şekilde, uykuda yakalandığı belirtti.
 
HAVALE GEÇİREN ÇOCUKLAR
Muhalif kaynakların Facebook ve Youtube üzerinden servis ettikleri fotoğraf ve videolarda katliam izleri vardı. Ölen çocuklar yan yana dizilirken, onlarca kefenlenmiş cansız bedenlerin de morga dönüştürülen yerlerde muhafaza edildiği görüldü. Aralarında çocukların da bulunduğu onlarca kişinin havale geçirdiği ve yerlerde hareketsiz yattığı görüldü. Cansız bedenlerin üzerinde hiçbir yaralanma izinin olmaması dikkat çekti. Reuters haber ajansı da bazı fotoğrafların kendi muhabirleri tarafından çekildiğini, ancak ölüm nedenlerinin henüz netleştirilemediğini duyurdu. Uluslararası ajans ve haber kaynakları da muhaliflerin servis ettiği fotoğraf ve videoları gün boyu kullandı. Haberlerde bilgilerin ve görüntülerin bağımsız olarak doğrulatılamadığı notu düşüldü. Ancak birçok haber kaynağı söz konusu görüntülerin sahte olma ihtimalinin çok düşük olduğunu kaydetti. Örneğin BBC'ye görüntüler hakkında konuşan İngiltere'nin askeri Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer Silahlar Birliği'nin eski komutanı Gordon, "Böyle görüntülerin sahtelerinin yapılması çok zor" dedi.
 
RUSYA: MUHAL İFLER YAPMIŞTIR
Suriye yönetimi, kimyasal silah iddialarını yalanladı. Resmi haber ajansı SANA'da yer alan açıklamada, bu gibi haberlerin kimyasal silahın kullanılıp kullanılmadığını soruşturan uluslararası komitenin görevinden saptırma girişimi olmakla suçlandı. Rusya da kimyasal saldırıyı yalanladı. Şam'ın en büyük destekçisi Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın Uluslararası İlişkiler Komitesi 1. Başkan Yardımcısı Kalaşnikov, "Bu yalana inanmıyorum. Gerçekten kimyasal kullanılsaydı, bunu olsa olsa muhalif militanlar yapardı" dedi. Katliam tam da BM heyetinin Suriye'de bulunduğu sırada gerçekleşti. Heyet, Şam rejimi ve muhaliflerin isteği üzerine iki gün önce Şam'a gitmişti. 20 kişilik heyetin başkanı İsveçli bilim adamı Ake Sellstrom, iddianın incelenmesi gerektiğini söyledi. Sellstrom, görüntüleri izlediğini fakat bu kadar çok kişinin öldüğü iddiasını şüpheli bulduğunu dile getirdi. BM'den yapılan açıklamada ise "Profesör Sellström, son iddialar da dahil olamk üzere kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin tüm konuları Suriye hükümetiyle müzakere ediyor" denildi.

SABAH
adminadmin