Genel
Giriş Tarihi : 12-12-2019 09:14   Güncelleme : 12-12-2019 09:14

İklim değişiyor mu?

Küresel ısınma dünyayı ve Türkiye’yi uzun vadede nasıl etkileyecek?

İklim değişiyor mu?

​Karadeniz Bölgesindeki ani ve şiddetli yağmurlar ve kışların çok yumuşak geçmesi bir iklim değişikliğinin belirtileri mi?

Türkiye’de iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler arasında olan Akdeniz Havzası olduğu belirtiliyor.

 

Son yıllarda iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarının göstergesi olarak deniz seviyesinin yıllık 6 mm civarında yükseldiği, deniz suyu sıcaklığı da arttığı, bu artışa bağlı olarak şiddetli ve sık yağışlar meydana geldiği rapor ediliyor.

İklim değiş Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı kapsamında bölgenin engebeli yapısı nedeniyle yağışların sellere dönüşmesi gibi afet risklerinin artması, can ve mal kayıplarının yaşanması sebebiyle önceliğin Karadeniz’e verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini önlemek ve bir dizi tedbirler almak amacıyla çalışmalar yürütüyor.

Deniz suyu sıcaklığının son 40 yılın en yüksek seviyesinde gözlenmesi, buna bağlı olarak yağışların artması, bölgenin engebeli yapısı nedeniyle afet riskinin artması, can ve mal kaybı yaşanmasından dolayı, Karadeniz Bölgesine öncelik verildi.

Türkiye iklim değişikliği ile mücadele konusunda çok önemli adımlar atıyor. Başta Sıfır Atık Projesi olmak üzere, deniz çöpleriyle mücadele için başlatılan Sıfır Atık Mavi Hareketi, Bisiklet Yolları, Millet Bahçeleri gibi çevreci hareketlerle iklim değişikliğinin etkileri azaltılmaya çalışılıyor.

Bakan Karadeniz Bölgesi için bir eylem planı hazırladı.

Eylem Planı’ndaki temel maddeler şu şekilde açıklandı:

1-Mekansal strateji planı ve bütün ölçeklerdeki mekansal planlar iklim değişikliği parametreleri dikkate alınarak hazırlanacak.

2-Trabzon, Rize, Ordu, Giresun, Artvin ve Samsun illeri öncelikli olmak üzere dere yataklarında yer alan binalar tespit edilecek ve uygun alanlar için kamulaştırma ve taşıma süreci planlanacak.

3-Yüksek heyelan riski bulunan bölgelerde yer alan binalar tespit edilerek uygun alanlara taşınacak ve bu bölgelerde inşa faaliyetlerine izin verilmeyecek.

4-Yerel yönetimler uhdesindeki ekonomik ömrünü tamamlamış veya yetersiz kesit genişliğine sahip köprülerin önceliklendirme yapılarak kaldırılması için tespit çalışmaları yapılacak.

5-Karadeniz Sahil Yolu’nun yağış sularının denize ulaşmasına engel olan bölümlerinde menfezlerin kapasitesi artırılacak.

6-Karadeniz Sahil Yolu’nda ve risk altında olan karayollarının altyapısının belli noktalarında ani oluşan taşkınların denize iletilmesini sağlayan su hatları ve tüneller oluşturulacak.

7- Dere yataklarının doğal yapısının bozulmaması için bölgede faaliyet gösteren tesislerde denetimler sıklaştırılacak.

8-Kamu hizmeti veren binaların aşırı iklim olaylarından daha az etkilenecekleri şekilde kent planlarında yer seçimleri yapılacak.

9-İklim Değişikliği ve etkileri konusunda yerel yönetimlere düzenli eğitimler verilecek.

10-Yağış suları ve kanalizasyon suları ayrık sistem haline dönüştürülecek.

11-İçme suyu, atıksu arıtma ve atık depolama gibi kritik altyapı tesislerinin afet risk analizleri yapılacak.

12-Doğal afet riski taşıyan alanlarda can ve mal güvenliği açısından erken uyarı sistemleri konusunda ilgili kurumlarla koordinasyon sağlanacak.

13-Bölgedeki yapılaşmada enerji verimli, iklim duyarlı ve ekolojik özellikli yerel yapı malzemelerinin kullanımı özendirilecek ve yaygınlaştırılması desteklenecek.

14- Bölge genelinde yol yapımında geçirgen materyaller kullanılması teşvik edilecek.

15-Atıkların dere yataklarında ilave yük oluşturmaması için bölgede atık yönetimi ve sıfır atık uygulamaları yaygınlaştırılacak.

adminadmin