Samsun Haber
Giriş Tarihi : 23-02-2018 11:46   Güncelleme : 23-02-2018 11:46

​ İlkadım’da Cemal Safi Saygı Gecesi

İlkadım Belediyesi Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen “Şair Cemal Safi Saygı Gecesi” programında şiir severler unutulmaz bir gece yaşadı.

​ İlkadım’da Cemal Safi Saygı Gecesi

Acem Tekkesi ve Sohbet Evinde gerçekleştirilen gecede usta şair Cemal Safi’nin şiirleri, şarkı sözleri ve sanat yaşantısının anlatıldığı gecede şaire ait müziklere Ali Rıza Gündoğdu şefliğinde İlkadım Belediyesi Türk Halk Müziği Ekibi can verirken, şiirlerini Cemal Safi’nin sevenlerin tarafından seslendirildi. Edebiyat, tarih, sanat ve kültür gibi başlıklarla birçok ses getiren programa imza atan İlkadım Belediyesi İlkadım Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen “Şair Cemal Safi Saygı Gecesi” sanatseverlerden tam not almayı başardı.

 ŞİİRLERİ HİKÂYELERİ İLE CAN BULDU

Gecenin koordinatörlüğü Prof. Dr. Şahin Göktürk tarafından üstlenilirken sunuculuğunu Kenan Yavuzaslan gerçekleştirdi. Cemal Safi sevenlerin seslendirdiği şiirlerinin yanı sıra şiirlerin hikayeleri ve şairin yaşantısına dair anılarda katılımcılarla paylaşıldı. Şair Cemal Safi ile tanışmış ve anılarına ortak olmuş katılımcıların anekdotları şairin sanat yaşantısına ışık tutarken sanatseverlerin şiir ve müziğe doyduğu bir gece yaşandı. Gecede Şairin Git adlı şiirini birlikte okuyan baba Bilal Yazıcı ve 12 yaşındaki kızı Yaren Yazıcı katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

 İLKADIM BELEDİYESİ THM EKİBİ BÜYÜLEDİ

Ünlü şairin şiirlerinden bestelenmiş şarkıların İlkadım Belediyesi Türk Halk Müziği Ekibi tarafından seslendirildiği saygı gecesinde özellikle Orhan Gencebay tarafından bestelenen şarkılar büyük beğeni kazandı. Herkesçe kabul gördüğü üzere icrası oldukça zor olan Orhan Gencebay bestelerini ustalıkla seslendiren Ali Rıza Gündoğdu ve ekibi katılımcıları adeta büyüledi. Ekibin solistlerinden Hatice Bolat’a sürpriz bir doğum günü kutlamasının da tertip edildiği gecede İlkadım Belediyesi Türk Halk Müziği Ekibi uzun süre alkış aldı.

 ŞAİR CEMAL SAFİ KİMDİR?

Cemal Safi, şaiɾ. 1938 yılında Samsun'da doğdu. Babası merhum Mehmet Safi, annesi merhume Ayşe Safi’dir. Öğrenimine Sakaya İlkokulu'nda başladı. Samsun Sanat Okulunda son verdi. Cemal Safi evli ve üç çocuk babasıdır. İlk şiirlerini Orhan Gencebay besteledi. 1990 yılında, Rüyalarım Olmasa, 1991 yılında, Vurgun adlı bestelerin güftekaɾı olarak iki yıl aɾt aɾda yılın şairi seçildi. 1990 yılında müzikli bir şiir kaseti çıkardı. 1993 yılına kadar yazdığı şiirleri, Vurgun adlı ilk kitabında yayınladı. İkinci şiir kitabı ise Sende Kalmış'tıɾ. Şairin bu güne kadar 40 tanesi Orhan Gencebay tarafından olmak üzere, 150 civarında şiiri bestelendi. sozkimin.com Türk Dil Kurumu tarafından Türkçeyi en etkin ve güzel kullanan şair olarak ödüllendirildi. Eminescu madalyası başta olmak üzere defalarca Hürriyet'in Altın Kelebek, Milliyet'in Yılın En Sevilen Şarkıları birincilik ödülleri ile TRT'nin Yılın Şair'i gibi sayısız ödüle layık görüldü. Şiirleri İtalyanca, Rumence ve Arnavutça ‘ya çevrildi. Şiirlerinin bir bölümünü topladığı, Vurgun (1978), Sende Kalmış (2000) ve Kıyamete Kırk Кala (2002) adlı kitapları yayımlandı. Şair, yaz aylarını geçirmekte olduğu Akçay'da her yıl Akçay Şairler ve Bestekârlar Festivali 'ni organize etmektedir. Tek Hece - Aşk şiirleri ile tanınmaktadır.

 

adminadmin