Kültür
Giriş Tarihi : 30-03-2012 14:46   Güncelleme : 30-03-2012 14:46

İnönü Stadı bakanları karşı karşıya getirdi

Kültür ve Turizm Bakanı Günay’ın, “Şu anki yere izin veremeyiz. İnönü Stadı başka yere yapılsın” sözleri, tartışmayı alevlendirdi. ‘Taşınsın’ diyen Günay, tek başına kaldı.

İnönü Stadı bakanları karşı karşıya getirdi
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, stat için “Yerinde büyütülmeli” derken, eski yönetimin de “İzin aldık, kazmayı vuruyoruz” açıklamalarına rağmen, henüz hiçbir ilerleme kaydedilemediği ortaya çıktı.
 
Yeni başkan Fikret Orman, “Ben kulübe gelmiş bir izin görmedim. Bu konuda eski yönetimle temas halindeyiz. Orhan Saka’dan rica ettik, bize bilgi verecek” derken, uzun dönem stattan sorumlu yöneticilik yapan İnşaat Mühendisi İlhan Durusoy da “20.11.2003 tarihi itibariyle stadın kullanım hakkı bize verilmiştir. Ayrıca Başbakanımızdan da onay çıktı” açıklamasını yaptı.
 
BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN GÖRÜŞÜ 24 ŞUBAT’TA MEDYAYA YANSIMIŞTI
 
24 Şubat tarihinde Radikal Gazetesi’nde yayınlanan haberde Başbakan Erdoğan’ın Beşiktaş camiasının İnönü Stadı’nı yıkıp yerine daha modern bir stat yapılması için hazırlattığı yeni projeye onay verdiği belirtilmişti.
 
Haberde şu bilgiler yer bulmuştu:
 
“Beşiktaş camiasının uzun yıllardır beklediği haber sonunda geldi. İnönü Stadı’nı yıkıp yerine daha modern bir stat yapmayı planlayan siyah-beyazlı yönetimin hazırlattığı yeni projeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan onay çıktı. Uzun uğraşlar sonunda Anıtlar Kurulu’ndan alınan iznin ardından, Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören’in Başbakan ile bir araya geldiğinde stat konusunun da konuşulduğu ve 35 bin kişilik bir stat için Başbakan’dan onay aldığı öğrenildi.
 
İşte yeni statla ilgili merak edilenler:
 
- 45 bin kişilik proje, 35 bin kişiye inecek.
 
- Olimpiyat standartlarına uygun yeni stat, şimdiki yükseklik geçilmeden, zemin zaten deniz seviyesinde olduğu için daha fazla aşağı inilmeden yapılacak.
 
- Mevcut çizimlerden farklı bir çalışma yapılıyor. Mevcut maketlerden en önemli farklar; tamamının üzeri kapatılacak, mevcut maketteki otel ve alışveriş merkezi yeni projede yer almayacak.
 
- Stat yaklaşık 35 metre içeri çekilecek ve cephe çevreye daha uyumlu hale getirilecek. Bu sayede Dolmabahçe’den Maçka’ya çıkan cadde yeraltına alınacak.
 
- 18 ayda tamamlanacak inşaat için Mayıs’ta kazma vurulacak ve inşaat ‘yap-işlet-devret’ modeliyle yapılacak. Bölüm bölüm değil, toptan yıkılıp yapılacak.
 
YAPIMI 18 AY SÜRECEK
 
Kapasitesi 45 bin kişiden 35 bin kişiye indirilecek olan stat için ilk kazma Mayıs ayında vurulacak. Yaklaşık 35 metre içeri çekilecek ve çevreye daha uyumlu hale getirilecek olan yeni İnönü Stadı’nın yapımının yaklaşık olarak 18 ay sürmesi bekleniyor.
 
İNÖNÜ PROJESİ İLE İLGİLİ SPOR BAKANI SUAT KILIÇ NE SÖYLEMİŞTİ?
 
Spor Bakanı Suat Kılıç da İnönü Stadı ile ilgili açıklamalar yapmıştı.
 
İnönü Stadı’nın bulunduğu yerde yeniden yapılmasıyla ilgili yaşanan gelişmelere, Spor Bakanı Suat Kılıç farklı bir boyut kazandırmıştı.
 
Bakanın yaptığı, “Stadyumun yerinde yenilenmesi için baştaki kararlı tutumumuzu koruyoruz. Ama projede ufak değişiklerimiz olacak” açıklaması, siyah beyazlı camianın yüreğine su serpmişti.
 
Kılıç, stadın yapılmasına temkinli yaklaşan Bakan Günay’ın hassasiyetlerini dikkate aldıklarının da altını çizmişti.
 
Suat Kılıç’ın proje ile ilgili açıklamaları şöyleydi.
 
Otel ve AVM asla yapılmayacak
 
Günay’ın stat projesiyle ilgili açıklamalara istinaden, stadyum çevresindeki tarihi dokuya zarar vermemek adına çaba harcadıklarını dile getiren Kılıç, “Otel ve alışveriş merkezi yapımı, projenin dışında bırakılacak. Bu yöndeki haberler, yorumlu ve abartılıdır” ifadelerini kullanmış.
 
Bakan Suat Kılıç, stadın inşaatına başlanmasını düşündüklerini de dile getirmişti.
 
Olimpiyata çok büyük katkısı olur
 
Yeni stadyumun yapımı esnasında rakamları belirlerken, UEFA kriterlerini gözeteceklerine dikkat çeken Bakan Kılıç, “Olimpiyatlara giden yolda Saracoğlu ve TT Arena’dan sonra Beşiktaş Stadyumu’nun inşası da Türk sporuna ve olimpiyat sürecine önemli bir tesisleşme katkısı verecek” ifadelerini kullanmıştı.
 
Bakan Kılıç, 14 Ocak’ta Demirören’i makamında kabul ederek, “Beşiktaş’ı yeni stadyumuna kavuşturmamak, bu haktan mahrum etmek doğru olmaz” demişti.
 
Projenin kapsamı daraltıldı
 
O günkü görüşmede Bakan Suat Kılıç ayrıca, “Beşiktaş Stadyumu’nun bulunduğu yere yapılması için mühendislik, fizik ve teknik ne gerekiyorsa bütün çalışmalar ciddi bir şekilde sürdürülecektir. Beşiktaş bir şehir takımı değil semt takımı. Yani Beşiktaş’ sız Beşiktaş olmaz” demişti. Bakan Kılıç’ın bu sözlerinden sonra projedeki alışveriş merkezi ve otelle ilgili ayrıntılarından vazgeçilmiş olması dikkat çekmişti.
 
Bölgenin kültürel ve tarihi dokusuna verilecek zararlı ilgili kaygılar dikkate alınarak projenin sadece stadyumu kapsayacak şekilde daraltıldığı öğrenildi.
 
Siyah-Beyaz Derneği’nden Bakan Günay’a cevap…
 
Siyah-Beyaz Derneği, Beşiktaş Kulübü’ne Fiyapı İnönü Stadı’nın yerine başka bir yerde stat yapılması fikrine karşı olduklarını bildirdi.
 
Siyah-Beyaz Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, bir televizyon programına yaptığı açıklamada, Fiyapı İnönü Stadı’nın başka bir yere taşınması yönünde görüş bildirdiği kaydedildi.
 
Beşiktaş’ın Türkiye’ye mal olmuş bir semt takımı olduğu ifade edilen açıklamada, ”Beşiktaş semti ile takımını bir birinden ayırmak etle tırnağı bir birinden ayırmak sayılır ve bu hiç bir şart altında mümkün değildir” denildi.
 
Açıklamada, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın Fiyapı İnönü Stadı’nın bulunduğu yerde yenilenmesine ilişkin görüşleri olduğu da hatırlatılırken, ”Peki biz, Beşiktaş camiası olarak, kabinenin hangi üyesinin sözüne itibar etmeliyiz” denildi.
 
HABER 7- STAR GAZETESİ
adminadmin