Güncel
Giriş Tarihi : 09-07-2020 14:05   Güncelleme : 09-07-2020 14:05

İşadamı Galip Öztürk’ Forbes Georgia’ya Gelecek Planlarını Anlattı

Forbes Georgia, Öztürk ile mevcut projeler, gelecek planları ve vizyonlar hakkında konuştu.

İşadamı Galip Öztürk’ Forbes Georgia’ya Gelecek Planlarını Anlattı

Metro Atlas Georgia 2012 yılından beri Gürcistan’da faaliyet gösteriyor. Gürcistan’ın en büyük yatırımcılarından biri olarak, burada iş dünyasında çok deneyim kazandınız. Sizce Gürcistan’daki iş ortamı nedir ve nereden yardıma ihtiyacımız var?

 

Sekiz yılda çok şey değişti. Dikkat etmemiz gereken şey demokrasidir. Gürcü halkı beni takip etti, salgın sırasında iyi göründü. Hepimiz işleri doğru yönde ne kadar iyi yapabileceğimizi gördük. Bence her şeyi doğru yapıyoruz, ama daha fazla yenilik yapmamız gerekiyor. Turizmden elde edilen gelirin arttığını görüyoruz. Verilecek en önemli şey ev sahibi iştir – turizm dumansız bir üretimdir. Pandemi sırasında bile turizmin çok önemli olduğunu gördük. Bu dersten sonra, turistlere daha güler yüz ve daha dikkatli davranacağımızdan şüphem yok. Bu bağlamda, eğitim ile ilgili bir sorunumuz vardı. Tekrar turizme odaklanmamız gerektiğini söyleyebilirim.

 

Ayrıca, piyasa sermayesini geliştirmek için acil adımlar atılmalı ve yabancı örnekleri ele alırsak, sermaye piyasasının özerkliği haklı çıkar. Yatırım yapmak için herhangi bir aracı kurumla iletişime geçerseniz, Londra veya ABD’deki borsalardan birine yönlendirileceksiniz. Gürcistan’a nasıl para getirilir ve yatırım nasıl artırılır, bu bakımdan ben ve benim gibi yabancı işadamları çalışıyoruz. Sermaye piyasasının gelişmesiyle birlikte, Gürcistan’ın iş yapma özgürlüğü konusunda pozisyonlarının bulunduğu uluslararası endeksleri haklı göstermeliyiz.

 

Gürcistan Menkul Kıymetler Borsası bu doğrultuda adımlar atmaya başlarsa, sermaye piyasası gelişimi açısından ilgili adımlar atılırsa, bu araçlarla yapılan yatırımlar parasal hale gelecek ve GSYİH’nın ülkede üç kat artması gerekecektir.

 

Birçoğu teknoloji ve yeniliğe odaklanmamız gerektiğini söylüyor…

Dürüst olmak gerekirse… Gençlerin dünyanın her yerinden dışarı çıkmaları için zemin hazırlamalıyız. Ancak, üniversite mezunu 1000 GEL yerine 4000 GEL hizmeti başlattığında bu süreç daha da hızlandırılacaktır. ‘Sıcak para’nın ülkeye, turizme ve finans sektörüne girebilmesi için sermaye piyasaları geliştirilmelidir. Bunu düzeltmek için her fırsatı kullanmalıyız. Toprak için tasarlanmış, deneyimdir. Bu, Ekonomi Bakanı’nın konuşmasıyla, örneğin “Gürcistan Menkul Kıymetler Borsası’ndaki 500 şirket” sloganıyla birleştirilebilir – bu seçim sloganı (gülümsüyor) olabilir. Burada herhangi bir engel görmüyoruz. Mevcut mevzuat aynı zamanda şirketi borsaya transfer etmemize izin veriyor, otelimiz “Euphoria” borsada listelenecek, ancak devlet tarafından atılan adımlar ile tüm bunlar hızlandırılabilir.

 

Birçoğu krizin birçok yeni fırsat yarattığını söylüyor. Hangi yeni fırsatları keşfettiniz? Yeni fikirler buldunuz mu?

Fırsatlar ortaya çıktı, evet, büyüme trendimize yeni bir sayfa eklendi. Ülke, iyi hükümet yönetişimi sonucunda yeşil bir bölge ilan edildi. 6 yıl önce Gürcistan’a geldiğimde Gürcistan’ın Kafkasya İsviçresi olduğunu söyledim. O zamandan beri ülke gelişiyor, daha fazla şansımız var ve sadece ona inanmalıyız ve bu inançla çalışmak zorundayız.

 

Pandemi nedeniyle, yeni fikirler de buldum, örneğin, 18. katta bir sebze bahçesi bile inşa ettik – salatalık, domates, otlar getirdik. Bu nedenle bana Gürcistan’a pirinç getirme fikri geldi. Ekonomi Bakanlığı ile bu konu hakkında konuşuyoruz. Zugdidi’de Tarım Bakanlığı dengesinde olan ve ekonomiye aktarılan bir kurutma tesisi bulunmaktadır. Bunu tekrar faaliyete geçireceğiz. Gürcistan yılda yaklaşık 15.000 ton pirinç ithalatı yapıyor, neden bu ürünleri kendimiz ihraç etmeyelim? Ekonomi Bakanlığı ve “Gürcistan’da Üretin” projesi ile görüşmelerimiz var ve umarım çok yakında tamamlanacak. Pandemi nedeniyle tarım yatırımlarımız da ortaya çıkacak. Pirinç üretimine yaptığımız yatırımların hacmi 12 milyon GEL olacak, ancak artabilir. Bu bakımdan yabancılara yüzde 100 bağımlıyız. Türkiye ve Ukrayna’ya getirilirlerse, neden Gürcistan’a getirmiyoruz? Kendi kendine yeten Gürcistan için tüm boşlukları doldurmalıyız.

 

Sigortacılık için planlarınız neler?

Grubumuzun ana faaliyeti sigorta değil, Türkiye’den arkadaşlar bize böyle bir şirketin satılık olduğunu bildirdi. Yönümüz bir sigorta işi olmadığından, tüm bunları yönetecek, yönlendirecek ve geliştirecek bir kişiye ihtiyacımız vardı, bu yüzden bu şirketi Dimitri Kumsishvili ile birlikte almaya karar verdik. Başarısızlığı sevmiyoruz, ülkede toplam 17 sigorta şirketi var ve “Kamara” 17. sırada yer alıyor. Böyle bir şirket satın aldık. Bay Dimitri ile geliştirilen projeye göre, ilk üç yılda ilk beşe girmeyi planlıyoruz.

 

Dimitri Kumsishvili’yi kamu hizmeti zamanından beri tanıyorum, işini biliyorum, sigorta işinde onunla durmayacağız, onunla başka yönlerde de çalışacağız. Az gelişmiş sermaye piyasasını geliştireceğiz ve Kumsishvili’yi de buraya eklemeyi planlıyoruz. Bunlar yeni adımlar olacak. Bir aracı şirket satın alıp Türkiye’nin deneyimini aktaracağız. Satın alımlar henüz tamamlanmadı ve adını açıklayamayacağım, ancak bu ay tamamlanacak ve size bildireceğim.

 

“Intourist” otelin yüzde 50’si 2015 yılında şirketiniz tarafından satın alınmıştır. Daha sonra yüzde 100’ün sahibi oldunuz. Bu tarihi otelde neyi değiştirdiniz?

Hiçbir şeyi değiştiremedik çünkü kültürel miras alanı statüsüne sahip, bu yüzden tek bir çiviyi değiştiremezsiniz. Küçük değişiklikler yapmak için izin bekliyoruz. Ancak, birçok şeyi değiştirmek istiyoruz – örneğin, resim yapacağız.

 

Batum’daki bir başka benzer tarihi bina, şehrin “kangren” haline gelen eski eczane binasıdır. Bu binayı 5-6 ay önce satın aldık. Görünüşünü koruyacağız. Binaya bir kafe, mağaza, 49 odalı otel yerleştireceğiz. Proje şehir merkezi için uygunsa, her şey üzerinde anlaşmaya varılır, sadece Ekonomi Bakanlığı’ndan nihai onay beklenir.

 

Metro City, Intourist, Transportation Business, vb Gürcistan’da gurur duyduğunuz seçkin projeler…

Tüm projeler bana çok değer veriyor, ancak bir müşteri gelir ve evimi satmamı isterse, örneğin, hiçbir şey almayacağım için 6 saat içinde kaldıracağım. Yani, “Intourist” dışında her şey satıldı, “Intourist” Gürcistan. Diğer projeler katma değer yaratan projelerdir.

 

Türk-Gürcü ekonomik bağları hakkında konuşursak, bu iki ülkenin potansiyeli nedir, ne kullanılabilir?

Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan’ı – bu üç ülke arasındaki ilişkileri – ortak bir bağlamda tartışacağım. Gürcistan’ın bir Avrupa gümrük yönetim sistemi vardır. Üretim açısından Türk üretimi Gürcistan’a aktarılabilir. Türkiye’den yatırımcılara Çin ve Gürcistan üretimi ile Türkiye ve Gürcistan arasındaki üretim arasındaki farkları açıklıyorum ve bu bakımdan Gürcistan’ın artılarını gösteriyorum. ürcistan hükümetinin politikası da bu konuda açık, “Gürcistan’da Üretim” projesinin yatırım yönü çok iyi çalışıyor. Gelecekte genç, dinamik bir Gürcistan görüyorum. Hemen hemen her uluslararası endekste, Türkiye’ye kıyasla çok iyi bir pozisyondayız, ancak almamız gereken pastanın payını alamıyoruz.

 

Gürcistan Türkiye’den ne öğrenebilir?

İnşaata başladığımızda ağırlıklı olarak Türkiye’den tüm çalışanları getirdik, sonra sadece inşaat amirlerini, sonra da sadece mühendisleri getirdik. Yani, Türk deneyimi kullanılabilir. Türkiye’den öğrenecek çok şey var.

 

2015’ten beri Gürcistan vatandaşısınız, bu sizin için ne ifade ediyor?

Çifte vatandaşlığım var. Gürcistan Vatandaşlığı benim için özel bir onur. Gürcistan’ın İsviçre’nin Kafkasya olduğunu söylerdim, ama şimdi İsviçre’den daha fazla şansımız olduğunu düşünüyorum. Biz komşu ülkeleriz, gelenekler ve adetler benzer. Gürcistan Doğu’nun Doğusudur. Karadeniz’i bir halka olarak hayal edersek, Gürcistan yüzüğün gözüdür. Yunanistan, Bulgaristan ve Almanya’da küçük yatırımlarımız var, ancak burada yaşıyorum, Gürcistan’ı seviyorum. Sanırım birçok deneyim paylaşabiliyorum. Eskiden komşu bir ülkedeydim, şimdi ülkemdeyim, vatandaşlığım var. Gürcü bayraklarını uçurmaktan gurur duyuyorum.

 

İnternette okuduğumda dokuz çocuğunuz var. Gürcistan’da sizinle işinizle ilgilenen var mı?

Türkiye’de dokuz çocuğum var, hepsi çalışıyor ama Türkiye’de. En küçüğü 12 yaşında, en büyüğü 34 yaşında. 12 yaşındaki yumurta ve sebze satan da çalışıyor. Aynı zamanda iş dünyasında… Kurduğum şirketleri yönetmeme yardım ediyorlar. Zaman geçtikçe işi daha iyi yöneteceklerdir. Genç enerjileri var. Bazıları turizm sektöründe, bazıları finans sektöründe… Herkes çalışıyor.

 

Birkaç ay önce 500.000 JEL’i StopCoV Vakfı’na transfer ettiniz ve Gürcistan sağlık sistemine 1 milyon GEL değerinde tıbbi envanter ve ilaç bağışladınız.

Herkesin sosyal sorumluluk alması gerektiğini düşünüyorum. Pandemi sırasında da ortak çabalarla çok şey yapılabileceği ortaya çıktı. Salgın bizi birleştirdi. Bize kendimize bakma fırsatı verdi.

Kaynak:news.leportale.com

Recep YAZGANRecep YAZGAN