Dünya
Giriş Tarihi : 02-04-2018 09:55   Güncelleme : 02-04-2018 09:55

İşkence mağduru Ali El Kaisi o günleri anlattı!

Amerika Birleşik Devletleri ABD öncülüğündeki NATO Güçlerinin 2003 yılında Irak’ı işgal etmesinin ardından yayınlanan Ebu Gureyb Hapishanesi görüntüleri aradan geçen uzun yıllara rağmen halen hafızalarda.

İşkence mağduru Ali El Kaisi o günleri anlattı!

Amerikan askerleri Ebu Gureyb’teki mahkumlara uyguladığı işkence, tecavüz ve katliam girişimlerini fotoğraflamış ve dünyayla paylaşmıştı.

Fotoğrafların sızdırıldığı iddia edilse de işgale karşı ayaklanacak gençler için gözdağı niyetiyle kasıtlı paylaşıldığı değerlendiriliyordu.

Zihinlere kazınan fotoğraflardan biri de kafasına çuval geçirilerek elektriğe bağlanmış ve Amerikan askerleri tarafından üzerine bevledilmiş bir tutukluya aitti.

O tutuklu 15 sene sonra başladığı ‘yeni hayatında’ o günleri anlattı:

“Biri hapse girdiği zaman onu hücrenin demir kapısına asarlardı, sonra ona elektrik verir ve üzerine bevlederlerdi.”

Ali El Kaisi, insanlık adına utanç vesikalarıyla dolu Irak işgalinin  mağdurlarından yalnızca birisi. Ali El Kaisi, Ebu Gureyb Hapishanesinde geçirdiği hayatının en kötü günlerini hafızasından söküp atamıyor:

“Elektrik vermelerini hiç unutamıyorum. Elektrik verdiklerinde sanki gözlerimden ateş çıkacak gibi hissediyordum.”

Amerikalı erkek ve kadın askreler, ülkelerindeki işgali kabullenmeyen Iraklıları işkence ve tecavüzle terbiye etmek istemişti.

Amerikalılar için bir eğlence halini alan bu durum, ‘ölümsüzleştirilerek’ fotoğraflanmıştı.

Askerlerin fotoğrafladığı mağdurlardan biri olan Ali El Kaisi: “Süpürge sapını alıyorlardı, onu kırıp insanın mahrem yerine zorla sokuyorlardı; bunun ardından kanamalar oluyor ve cerrahi müdahale gerekiyordu. Bir gün bir erkek çocuğu gördüm, ona babasının gözü önünde tecavüz etmişlerdi.”

 El Kaisi göz yaşları içerisinde anlattı: “Irak’ta olanların büyük bir hata olduğunu düşünüyorum. Psikolojimizi yıktı. Büyük acılar çektik. Bugün hala banyoma bir küvet koyamıyorum. Çünkü küvet görünce water-boarding* işkencesini hatırlıyorum. Ve halen gördüğüm kabuslardan dolayı acı çekiyorum; olanları dün yaşamışçasına hem fiziki hem de psikolojik ıstırabım devam ediyor.”

ABD’nin ‘kitle imha silahları bulunduğunu’ iddia ettiği Irak’ı 2003 yılında işgal etmesinin ardından Şii Ayetullah Ali Sistani, ABD’ye karşı direniş göstermenin haram olduğu yönünde fetva vermişti.

Ensar El İslam, Irak El Kaidesi ve yerel Sünni halkın dışında Saddam Ordusu da dahil Amerikalılara karşı direnen olmadı.

Amerikan askerleri, Irak’taki hapishanelerin yanı sıra gece baskınlarıyla girdiği evlerde Iraklıların değerlerini hiçe sayan uygulamaları ve sivil halka yönelik tecavüz ve işkenceleriyle hatırlanıyor.

ABD’nin Irak’taki operasyonlarına son vermesinin ardından misyonunu İran destekli Şii milislere devrettiği değerlendiriliyor.

Önceki Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran’ın ABD’ye Afganistan ve ırak savaşlarında yardım ettiğini itiraf etmişti.

2003 işgalinde çocukları öldürülen veya tecavüze uğrayan Iraklıların öfke patlamasının ardından dünya şimdi IŞİD’in ele geçirdiği esirlere yönelik şiddetini konuşuyor.

*Editör Notu: Water-boarding, Amerikan Hükumetinin cihat yanlısı tutuklulara uygulayacağı işkenceler üretmesi için ücretle tuttuğu bir doktor tarafından geliştirilen yöntemin adı. Water-boarding yönteminde suyun içine yatırılan kurbanın yüzüne havlu koyulduktan sonra ağzına ve burnuna su dökülerek boğulma hissi yaşatılıyor.

Kaynak: Asya’nın Sesi Haber Merkezi

 

adminadmin