Dünya
Giriş Tarihi : 05-05-2019 14:32   Güncelleme : 05-05-2019 14:37

İslam Coğrafyasını Yangın Yerine Çevirdiler

Savaşı durdurmak yerine körüklemek için çaba gösteren süper güçler, dizayn operasyonlarıyla dünyanın sancılı bölgelerinde yeni cepheler açıyor

İslam Coğrafyasını Yangın Yerine Çevirdiler

Dünyanın pek çok bölgesinde farklı sebeplerden ortaya çıksa da aynı amaca hizmet eden çatışmalar yaşanıyor. 69 ülkede 822 grubun çatıştığı dünyada, can ve mal kayıpları, açlık, ekonomik kriz, sürgün ve göçler hüküm sürüyor.

Küresel güçlerin kendi çıkarları doğrultusunda gerçekleştirdikleri savaş planları dünyanın çeşitli bölgelerinde, çeşitli gruplar aracılığıyla öne sürülmektedir. İslam coğrafyasını yangın yerine çeviren emperyalist güçlerin dizayn operasyonları ise kukla yöneticiler eliyle gerçekleştiriliyor.

FİLİSTİN

Çatışma sahası olma özelliğini yüzyıllar boyunca koruyan Filistin'de, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasıyla gerilim artmaya başlamıştı. Son günlerde İsrail'in Filistin'e yönelik gerçekleştirdiği saldırılar ise, Ramazan ayı öncesinde Müslüman dünyanın dikkat ve tepkisini çekti.

SURİYE

2011 yılında başlayan iç savaş sebebiyle Suriye'de 353 bin 900 kişinin ölümü resmi olarak belgelenirken, en az 5,6 milyon kişi de mülteci durumuna düştü. Türkiye tek başına 3,5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Savaşın nasıl sonlandırılacağı henüz tartışmalı bir konu iken Rusya, Türkiye ve İran bölgede uzun vadeli normalleşmeyi sağlamak amacıyla atılacak ortak adımlar için bir dizi toplantı gerçekleştiriyor.

AFGANİSTAN

2001 yılında ABD'nin askeri müdahalesine maruz kalan Afganistan, bugün bir harabeden farksız. Siyasi kargaşa, ekonomik kriz ve terör örgütlerinin cirit attığı Afganistan'da çözüm aramak amacı altında gerçekleşen ABD ve Taliban görüşmeleri ise sonuçsuz kaldı.

MYANMAR

Arakan'daki Rohingya Müslümanlarına yönelik Budist çetelerin 1984 yılında başlayan ve 2012'de toplu katliama dönüşen saldırıları devam ediyor. Devlet desteğiyle gerçekleşen soykırım sonucunda Arakan'da 1970'lerde yaşayan 2 milyon Müslümanın sayısı, 300 binin altına geriledi.

SRİ LANKA

Hindistan'dan ayrılması sonrasındaki süreçte Tamiller ve hükümet arasında süren savaştan sonra toparlanma sürecindeydi. Etnik çatışmalara sahne olan Sri Lanka'da geçtiğimiz günlerde 3 otel ve 3 kiliseye yönelik eş zamanlı gerçekleşen 8 saldırı sonucunda 207 kişi hayatını kaybederken 500'den fazla kişi yaralandı. Bu saldırıları ardından bölgedeki gerilimin ne yöne doğru ilerleyeceği ise henüz belli değil.

IRAK

2003 yılında ABD tarafından işgal edilen Irak bölgesinde 16 yılda 2 milyona yakın insan hayatını kaybetti. ABD'nin bölge insanlarına uyguladıkları işkenceler ile tepki çektiği Irak, terör örgütlerinin doğduğu bir yuva haline geldi.

SUDAN

Kabile savaşları sonucunda ikiye ayrılan Sudan'da, gerginlik dizginlenemiyor. 19 Aralık 2018'den bu yana hayatın pahalılığı sebebiyle protestolar düzenlenmiş ve 11 Nisan 2019 tarihinde ise askeri müdahale sonucunda Ömer El Beşir görevini bırakarak tutuklanmıştı.

VENEZUELA

Petrol rezervleri bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden olan Venezuela, isyanlar, darbeler ve savaşlar ile çalkalanmakta. ABD ve Avrupa tarafından desteklenen Guaido'nun, meşru Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya rağmen kendini devlet başkanı ilan etmişti. İki tarafın destekçilerinin de sokaklara indiği Venezuela'da geçtiğimiz günlerde askeri darbe girişimi oldu. Sokak çatışmalarının hüküm sürdüğü Venezuela'da bu darbe girişimi de püskürtülürken bölgenin mutlak gerilim sahası olma özelliği hala devam etmekte.

SOMALİ

Somali 1960'da bağımsız oldu. Bağımsızlık sonrasındaki yıllar suikastlar, darbe ve Etiyopya savaşı ile geçti. 1991'den bu yana ise milislerin savaşlarına sahne olan Somali ve özellikle Mogadişu'da çeşitli terör örgütlerinin savaşları sebebiyle açlık, korku ve iç savaş hüküm sürüyor.

YEMEN

Arap Baharı sonrasındaki süreçte yaşam mücadelesi veren Yemen, dünyanın sadece izlediği bir trajediye sahne oluyor. Suudi Arabistan, BAE, ABD ve İran'ın da dahil olmasıyla yerel ölçekten çıkarak küreselleşen Yemen iç savaşı, tarafların insani yardımlara engel olması sebebiyle bölge halkını dünyanın en büyük ve ağır insani krizi ile karşı karşıya bıraktı. Yemen'de en az 8,4 milyon kişi açlıktan ölmek üzere, 14 milyon kişi ise acil yardıma muhtaç.

KEŞMİR

1947'de Hindistan'ın bölünmesiyle ortaya çıkan Keşmir sorunu, Pakistan, Hindistan ve Çin arasındaki bir çatışma bölgesi hükmünde. 2019 Şubat ayında Keşmir'de 44 Hint askerinin öldürülmesiyle bölgedeki gerginlik artarken tarafların birbirini suçlayan açıklamalarının ardı arkası kesilmedi.

LİBYA

2011'de Kaddafi'nin devrilmesi sonrasında farklı grupların hakimiyet mücadelelerine sahne olan Libya'da yerel aktörler kadar küresel güçler de rol oynuyor. Libya, Trablus’taki Uluslararası destekli hükümet ile doğudaki Hafter güçleri arasında bölünmüştü. Genarel Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine UMH birlikleri de Burkan el-Gadab operasyonunu başlatmıştı. Bölgedeki gerginlik hala sürmekle birlikte hayatını kaybedenlerin sayısı 392'ye, yaralı sayısı ise bin 936'ye yükseldi.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
adminadmin