Samsun Haber
Giriş Tarihi : 23-03-2019 09:03   Güncelleme : 23-03-2019 09:03

İstihdam Seferberliği 2019 Samsun Buluşması Gerçekleşti!

İstihdam Seferberliği 2019 Samsun Buluşması Gerçekleşti!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Samsun Valisi Osman Kaymak ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte, ‘Burası Türkiye, Burada İş Var’ sloganıyla uygulamaya konulan istihdam seferberliği teşvik paketi kapsamında Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlenen ‘İstihdam Seferberliği 2019 Samsun’ Buluşması’na katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, istihdamı artırmak için daha önce olduğu gibi yine destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya yaptığı konuşmasında, 2017 yılından bu zamana sürdürülen istihdam seferberliğinde Samsunumuz tarihinden aldığı ilhamla görevini yerine getiren bir şehrimizdir. Biz, İŞKUR olarak yaptığımız hizmetlerde paydaşlarımızla işbirliğimiz neticesinde değerlendiren de bir kurumuz. Türkiye’de işverenlerimizin eleman temininde, istihdam işlemlerinde aracılık olarak İŞKUR’u birinci kanal olarak kullananların oranı yüzde 61,8’dir. Bu oran Samsun’da ise yüzde 93,6’dır.

Türkiye’de İŞKUR’un Bakanlığımızın ve devletimizin bu yönüyle hizmetlerinden haberdar olma oranı yüzde 46,8 iken Samsunumuzda bu oran 79,3’tü. Bu, Samsun iş çevreleriyle kamu kurumu olan istihdam kurumu olan İŞKUR’umuzun çok ciddi bir işbirliği ile işverenlerimizin de devletimizin kendilerine sunmuş olduğu teşviklerden haberdar olduğunun ifadesidir. Bunun neticesi olarak da Samsun’da daha dün istihdam oranını yüzlerle ifade ettiğimiz noktada 26 binin üzerinde istihdamı ve daha da önemlisi genç ve kadın istihdamını oldukça yüksek rakamlara ulaştıran bir Samsun’dan bahsediyoruz.” dedi.

Samsun’un ticaretin, sanayinin ve tarımın merkezi olduğunu belirten TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Samsun sadece ekonomisiyle değil tarihiyle de farklı bir yere sahip. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ulaşmasıyla başlayan İstiklal Mücadelesinin mihenk taşları, 19 Mayıs 1919 tarihinin 100. Yılındayız.” dedi.

Samsun’un, istiklal harbini müjdeleyen şehir olduğunu anımsatan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dünya Savaşı'nın yıkımı sonrasında gırtlağına kadar borçlu, yokluk ve yoksulluk içinde, orduları dağıtılmış, toprakları işgal edilmiş, basiretsiz bir yönetimin elinde perişan düşmüş bir ülke, destansı bir bağımsızlık mücadelesini tam yüzyıl önce burada başlatmıştı. Bugün bu topraklarda başımız dik yaşıyorsak, Samsun’da yanan meşale ve temsil ettiği istiklal ruhu sayesindedir. Eğer Mustafa Kemal önderliğinde Kurtuluş Savaşı kazanılmasaydı, ne İstanbul, ne Anadolu elimizde kalmayacaktı. Bu toprakların hâlâ vatan kalmasını onlara borçluyuz. Allah, ecdadımızın bize mirası olan bu toprakları, bu vatanı korumamızı nasip etsin, onlara layık bir millet olmamız için bize güç, kuvvet versin.” diye konuştu.

Samsun’daki Oda ve Borsaların da bu işe kenetlendiğine dikkat çeken TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu “Müthiş bir şekilde çalışıyor, her yere ulaşıyor, tanıtım yapıyor, katılım sağlıyorlar. Çalışma Bakanlığımızın yerel teşkilatı da her ilde yanımızda ve bizimle birlikte çalışıyor. Yine Valilerimizde sağolsun onların liderliğinde, Kaymakamlarla, Muhasebecilerle, Mali Müşavirlerle ortak toplantılar düzenliyoruz. İllerdeki en büyük ve en çok istihdam sağlayan firmalara ulaşıyor, bire bir görüşüyorlar. Yerel basında İstihdam Seferberliğini anlatıyoruz.” dedi.

Samsun iş dünyasına ve işverenlere çağrıda bulunan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu,  “Bu tarihi desteklerden faydalanın, İstihdam kampanyasına katılın. Evet, hedefimiz çok büyük. Ama biliyorsunuz, insan ancak çalıştığını elde eder. Bize düşen de bu. Gayret bizden, takdir ve tevfik Allah'tan. Zaten, ilk gelen sinyaller gayet olumlu. İstihdamda, pozitif ivmeyi başlattık. Devamı da gelecek inşallah. En az bir işsiz vatandaşımızı işe alarak, işinizi geliştirin. Ekonominin büyümesine katkınız olsun. Türkiye’nin geleceğine yatırım yaparak, kazanan siz olun. Bu topraklarda bereketi ve umudu hiç kaybetmedik. Kaybetmeyeceğiz. Bereketli ve umut dolu bir geleceğe merhaba demek için, Burada iş var, Burada aş var, Burada gelecek var diyoruz.” dedi.

Samsun Valisi Osman Kaymak ise yaptığı konuşmasında, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk ‘İstihdam Seferberliği Samsun Programı’na Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Sayın Bakanım, ülkemizin güzide şehirlerinden olan ve kurtuluş mücadelesinin ateşlendiği, gelecek için büyük ümitler vaat eden, ülkemizin Karadeniz’e, Doğu Avrupa’ya, Rusya’ya, Kafkaslara ve Orta Asya ülkelerine açılan kuzey kapısı konumundaki Samsun şehrinde sizleri ağırlamaktan büyük şeref duyuyorum.” dedi.

Samsun'un, sahip olduğu deniz, kara, hava ve demiryolu ulaşım imkânları ile ticari, ekonomik ve sosyal açıdan büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Yıllardan bu yana devam eden yatırımların meydana getirdiği bu kıymetli birikim ve gelişme kapasitesi Samsun’u bölgesel ve bölge üstü ölçekte önemli bir merkez haline getirmektedir. Bu güzel şehir,  dört ulaşım alt yapısının buluştuğu stratejik konumu, 3 ticaret limanı, 6 adet Organize Sanayi Bölgesi, 2 adet üniversitesi, onlarca sağlık tesisi, enerji altyapısı, büyük pazarlara yakınlığı, başta Bafra ve Çarşamba Ovaları olmak üzere tarıma elverişli alanları ve gıda-otomotiv-ana metal sanayinde Türkiye’nin önde gelen firmalarına ev sahipliği yapan uzmanlaşmış sanayi altyapısı, sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile Karadeniz Bölgesi’nin en güçlü sanayi, ticaret ve turizm şehridir.” dedi.

Samsun’da üretim ve ihracatın büyük bir kısmı başta Merkez OSB olmak üzere Organize Sanayi Bölgelerinde gerçekleştiğini belirten Valimiz Sayın Osman Kaymak, “İlde Samsun Merkez OSB, Samsun Gıda İhtisas OSB, Kavak OSB, Bafra OSB, Havza OSB ve Çarşamba OSB olmak üzere 6 adet Organize Sanayi Bölgesinde yatırıma hazır altyapı sanayicilerimize sunulmaktadır. OSB’lerimizde 138 işletmede 8.549 kişi istihdam edilmektedir. Samsun genelinde 20 adet de küçük sanayi sitesi bulunmaktadır. Bu küçük sanayi sitelerinde bulunan toplam 8.329 adet işyerinde 23.495 kişi istihdam edilmektedir.

Güçlü bir sanayi altyapısına sahip olan ilimiz ihracat imkânları bakımından önemli bir potansiyele sahip olmakla birlikte ihracat rakamlarının henüz istenilen seviyeye ulaşmadığını belirtmek isterim. Bu amaçla ilimizde yatırımcıların yönlendirilebileceği il merkezine yakın alanlarda yeni OSB’ler oluşturmak üzere çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca başta Bafra ve Kavak OSB olmak üzere yeni kurulan Çarşamba OSB’de bu çerçevede yoğun yatırım ve tanıtım faaliyetleri öngörüyoruz. Yine yabancı yatırımcıları da şehrimize çekmek için Katarlı iş insanlarına şehrimizdeki potansiyel yatırım konularını gösteren bir broşürü geçtiğimiz haftalarda hazırlayıp gönderdik. İnşallah Samsun bu çalışmaların meyvesini kısa zamanda alacaktır.” dedi.

Ülkemizin geldiği noktada görüyoruz ki sadece ürün üretmek yetmiyor aynı zamanda AR-GE yaparak yenilik de teknoloji de üretmeliyiz diyen Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Samsun bu anlamda her şeye sahip. Üniversite-Kamu-Sanayi işbirliğinin güzel bir örneği olan Samsun Teknopark ve bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi sadece Samsun için değil bölgedeki diğer iller için de etkili bir çözüm ortağı olmak yolunda ilerlemektedir. Bu kapasiteyi geliştirmek ve bu kaynakları daha etkin kullanmak hepimizin birinci önceliği olmalıdır.

Buraya kadar Samsun ekonomisi ile ilgili vermiş olduğum tüm bilgilere bakıldığında potansiyelinin çok iyi olduğunu görmekteyiz. Aynı zamanda Samsun bu potansiyeli harekete geçirebilecek insan gücüne de sahiptir. İnsan gücü ise istihdam demektir. Bu anlamda İlimizde daha çok istihdam sağlayabilmek için işyeri, okul, oda, dernek, vakıf ve STK ziyaretlerimiz, görüşme, danışma ve tanıtım çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir.“ dedi.

Konuşmasının sonunda “Samsun’da 2018 yılında 22.110 kişinin ilimizde işe yerleştirilmesi Bakanlığımızca hedef olarak verilmişken bu sayının üstüne çıkarak 26.318 kişinin işe yerleştirildi” diyen Kaymak sözlerine şöyle devam etti;

“Ayrıca işbaşı eğitim programından 10.776, iş gücü yetiştirme kurslarından 2.717, girişimcilik kursundan 2.122 ve Toplum Yararına Programlardan (TYP) 4.648 vatandaşımız faydalanmıştır. Yine bu program ve kurslarda da Bakanlığımızın belirlemiş olduğu hedeflerin üzerine çıkılmıştır. Samsun’da 2018 yılında istihdam konusunda yapılan çalışmalarda hedefler tutturulmuş olsa da ilimizin taşıdığı potansiyel göz önünde bulundurularak yapılan çalışmaları daha üst noktalara taşımamız gerektiğini düşünüyorum.

Bu anlamda Samsun’da kamu, üniversite ve özel sektörü bir araya getirdiğimiz zaman ortak akıl oluşacak ve çok daha güzel işler yapacağız. Bir araya gelerek ortak akılı oluşturduğumuz zaman inanıyorum ki Samsun, güçlü Samsun olacak. Güçlü bir Samsun, güçlü Türkiye’nin bir paydası olacaktır.“ diye konuştu.

2002 yılından bu güne devamlı büyüyen bir ekonomi grafiğinden bahseden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk, “Ekonomimiz son 17 yıldır başarılı bir büyüme grafiği izliyor. 2002 yılından bu yana ortalama yıllık 5,6 oranında bir büyüme oranına ulaştık. Bu süreçte yeni pazarlara açıldık. Katma değerli ürünlerimizi arttırdık. 2002’de 36 milyar dolar olan ihracatımızı bugün yaklaşık 170 milyar dolara ulaştırdık. Daha fazla çalıştık, daha fazla ürettik. 2002 yılında 727 bin olan işyeri sayımız bugün 1,9 milyona, aktif sigortalı sayımız da 12 milyondan 22,3 milyona ulaştı. Bu 17 yıllık süreçte içte ve dışta çok büyük badireler atlattık.

Milletimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde her türlü antidemokratik girişimin üstesinden geldi. Son olarak 2018 yılında döviz üzerinden ekonomik spekülasyonlara da maruz kaldık. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile birlikte bütün kabinemizin ekonomik programıyla beraber aldığımız ekonomik tedbirlerle inşallah ekonomik dengelenme hedefi üzerine de inşa ederek, istikrarla devam edeceğiz. Öncü göstergelere baktığımızda da ekonomimizin bu dengelenme sürecinde büyüme grafiğine tekrar kavuştuğunu görüyoruz.”

adminadmin