Samsun Haber
Giriş Tarihi : 28-03-2019 14:50   Güncelleme : 28-03-2019 14:50

İYİ Parti İlkadım Belediye Adayı Necattin Demirtaş’ın Ak Partili sandık müşahidi oyunu!

İyi Parti İlkadım Belediye Başkan Adayı Necattin Demirtaş’ın, İyi Parti ve CHP müşahitleri yerine kendi müşahitlerini sandık başına koymak istemesi partilerde kriz çıkarttı.

İYİ Parti İlkadım Belediye Adayı Necattin Demirtaş’ın Ak Partili sandık müşahidi oyunu!

31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde, seçime giren siyasi partiler, il ve ilçe teşkilatları tarafından belirlenen müşahitleri, seçim günü sandık başına yerleştirecek. Partiler tarafından belirlenen müşahitler, sandık güvenliğini sağlamak ve gerekli oy kullanma işlemlerini takip etmek için görevli olacaklar.

DEMİRTAŞ, KENDİ MÜŞAHİTLERİNİ OLUŞTURUYOR

İyi Parti İlkadım Belediye Başkan Adayı Necattin Demirtaş, Millet ittifakının iki partisi CHP İlkadım ilçe teşkilatı ve İyi Parti İlkadım ilçe teşkilatı tarafından belirlenen müşahitlerin yerine kendi belirlediği müşahitlerin görev alması için girişimlerde bulundu. PARTİDE KRİZ OLUŞTU Demirtaş’ın, CHP ve İyi Parti teşkilatın kararlarına karşı çıkması ve kendi müşahitlerini oluşturmaya kalkışması nedeniyle, partilerde kriz oluştu.

DEMİRTAŞ’A OY VERMEYECEĞİZ

Müşahit kriziyle patlak veren tartışma sonrası, CHP İlkadım ilçe teşkilatlarından ‘Demirtaş’a oy vermeyin’ çağrıları yapıldığı öne sürüldü.

MÜŞAHİT KARTLARI İPTAL EDİLECEK

İlkadım ilçesinde bir mahallede birkaç ismin Demirtaş, tarafından müşahit olarak yazıldığı, bu isimlerin tespit edilip, müşahit kartının iptal edilmesi için girişimlerde bulunduğu öğrenildi.

AK PARTİLİ MÜŞAHİT OYUNU

İyi Parti İlkadım Belediye Başkan Adayı Necattin Demirtaş’ın, AK Parti’den müşahit olacak birkaç ismin kendi tarafına geçmesi için görüşmeler yaptığı, Pazar günü yapılacak seçimlerde AK Partili müşahitin Demirtaş için çalışacağı bilgisine ulaşıldı. MÜŞAHİT NEDİR? Sandık kurulunun oluşturulması, oy kullanma, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eden yetkiliye “müşahit” veya “gözlemci” denir.

MÜŞAHİTLERİN GÖREVLERİ NELER?

• Müşahitler, sayım masası başında yer alabilir ve oy pusulalarını görebilirler. Ancak, siyasi parti müşahitlerinin sayısı 5ten fazla ise, hazır bulunanlar arasından başkan tarafından kurul önünde ad çekme suretiyle, sandık başında kalacak 5 siyasi parti müşahidi her biri ayrı siyasi partiden olmak üzere tespit edilir (Genelge M. 135 ve M. 42 & Kanun, M. 72 ve 100).

• Müşahitler, sandık sonuç tutanağının birer suretini alabilirler. Bu tutanaklar talep halinde öncelikle sandık kurulunun siyasi partili üyelerine imza karşılığında verilir. Ancak bu halde, o partinin müşahidine ayrıca tutanak verilmez. Müşahitlere verilecek sandık sonuç tutanakları, çok yapraklı kopyalı suret biçiminde hazırlanır. Sandık sonuç tutanağı verilen müşahit ve sandık kurulu üyelerinin ad ve soyadları ile temsilcisi oldukları siyasi partinin adı veya bağımsız adayın adı ve soyadı sandık kurulu tutanak defterine yazıldıktan sonra tutanağın teslim alındığına dair imzaları alınır (Genelge 135, M. 45 ve 48).

• Müşahitler, sayım ve tutanakların tamamlanıp, oy torbalarına konmaları sonrasında, bunların İlçe Seçim Kurulu’na teslimi için, sandık kurulu başkanı ve üyelerle birlikte İlçe Seçim Kurulu’na gidebilirler. Sandık kurulu tarafından hazırlanan mühürlü torba ve sandık kurulu mührü, sandık kurulu başkanı ile ad çekme yoluyla belli edilecek en az 2 üye tarafından hiçbir gecikmeye meydan verilmeksizin ve hiçbir yere uğranmaksızın en kısa zamanda, sandık kurulunun bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna teslim edilir. Sandık kurulunun diğer üyeleri ile müşahitler de isterlerse ve taşıtta yer varsa veya taşıt kendileri tarafından sağlanırsa başkanla birlikte gidebilirler. İlçe Seçim Kurulu, torbayı ve sandık kurulu mührünü alarak, torbayı getiren üyeler önünde açıp içindekiler hakkında Örnek 88 sayılı tutanağı 3 nüsha olarak düzenler. Bu tutanağın alt tarafı torbayı ve mührü teslim edenlerle İlçe Seçim Kurulu başkanı ve üyelerden biri tarafından imzalanır. Bu tutanağın 1 nüshası, İl Seçim Kurulu’na gönderilecek evraka bağlanır, 1 örneği de sandık kurulu başkanına verilir (Genelge, M. 47 & Kanun, M. 107).

• Müşahitler, sandık kurulunun görevlerini doğru bir şekilde yerine getirmemeleri halinde, şikâyet haklarını kullanabilirler. Şikâyetlerinin kabul edilmemesi halinde ise, İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulunabilirler (Kanun, M. 116). • İtiraz, sandık sonuç tutanağının düzenlenip başkan ve üyeler tarafından imzalanmasına kadar sözle veya yazıyla, sandık kurulları vasıtasıyla yapılabileceği gibi, oy verme gününden sonraki salı günü saat 15:00’a kadar doğrudan ilçe seçim kurullarına yazılı olarak yapılabilir. İtirazın seçim sırasında avukatlara bildirilmesi ve onlar tarafından ilçe seçim kuruluna başvurulması doğru olur.

Kaynak: Gerçek Taraf

adminadmin