Kent Kültürü
Giriş Tarihi : 27-06-2014 13:44   Güncelleme : 27-06-2014 13:44

KADINA YÖNELİK AİLE İÇİ ŞİDDETİN ÖNLENMESİ PROJESİ

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi” kapsamında Samsun Çalıştayı düzenlendi.

KADINA YÖNELİK AİLE İÇİ ŞİDDETİN ÖNLENMESİ PROJESİ
Atakum Grand Amisos Otel’de yapılan toplantının açılış konuşmasını İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hacı Demirezen yaptı. Demirezen konuşmasında, “Jandarma Genel Komutanlığı’nca yürütülen Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi konulu projemizin Samsun Çalıştayı’na hoş geldiniz. Davetimizi kabul etmeleri ve kıymetli zamanlarını ayırarak açılışımıza iştirak etmelerinden dolayı tüm konuklarımıza teşekkür ederiz. Şiddet asla hayatın bir parçası değildir. Kadına yönelik şiddet, toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ile önlenebilir. Jandarma kadına yönelik şiddetin karşısındadır. Şiddetle mücadele hepimizin ortak görevidir. Bu mücadelede, sizleri bugün olduğu gibi yanımızda görmek bizlere ayrı bir güç veriyor. Samsun İl Jandarma Komutanlığı olarak bölgemizde yaşayan her vatandaşımızı, sizleri ailemizden biri olarak gördüğümüzü belirterek başta sorunlarınızın çözümü olmak üzere bizlere ihtiyaç duyduğunuz her an yanınızda, sizlerle birlikte olma isteğimizi, bir kez daha vurgulamak istiyorum. Sonuç olarak, her ne şekilde gerçekleşirse gerçekleşsin, hangi nedene dayandırılırsa dayandırılsın, kadına yönelik şiddet kabul edilemez ve sadece kadınların sorunu olarak görülemez. Bu noktada uygulanacak stratejileri belirlemek, şiddetle mücadelede ortak akılla hareket etmek için bugün bir araya geldik. İcra ettiğimiz bu çalışmanın daha çok katılımcıların konuştuğu, uygulamada yaşanan sorunların tartışıldığı, sorunla mücadele ve işbirliğinin artırılmasında alınabilecek tedbirlerin ortaya konulduğu bir çalıştay olmasını umut ederek katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.
 
"ŞİDDET KABUL EDİLEMEZ"

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise, “Kadına yönelik şiddet konusunda Jandarma Genel Komutanlığımızın Avrupa Birliği kaynakları ile gerçekleştirdiği bu projede sizlerle birlikteyiz. Kadına yönelik şiddet toplumumuzun en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Şiddeti genel anlamda ret etmek ve bununla ilgili belirli bir deneyime sahip olmak bakımından bu tür proje ve çalışmaların önemli katkısı olacağı kanaatindeyim. Şiddet kim tarafından, kime yapılırsa yapılsın kabul edilebilir bir durum değildir. Maalesef toplum içerisinde ağırlıklı olarak kadınlarımız olmak üzere şiddetin var olduğunu görüyoruz. Şiddetin önlenmesi ve daha az sayıya indirip ortadan kaldırmak adına birçok kurum ve kuruluşumuzun bu konuda belirli bir duyarlılığı yaratma adına ortaya koyduğu önemli çalışmalar var” diye konuştu.
 
"61 BİN 115 HİÇ EVLENMEMİŞ, 14 BİN 624 DE BOŞANMIŞ KADIN"

Samsun’un nüfusunun 1 milyon 261 bin 810 kişi olduğunu hatırlatan Vali Aksoy, “Kadınlarımızın 20 yaş ve yukarısı nüfus sayısı 446 bin 464. Medeni durumlarına baktığımızda 317 bin 596’sı evli, 61 bin 115’i hiç evlenmemiş ve 14 bin 624’ü de boşanmış durumda. Genel anlamda ilimizde okuma-yazma oranını en üst noktaya taşımak için büyük gayret içindeyiz. Okumaz-yazmaz durumda olan kadınlarımızın okuryazar hale gelmesi adına çok önemli çalışmalar yaptık. Şu anda Samsun’daki kadınlarımızın yaklaşık yüzde 94’ü okuryazar durumda. Bu oranın yüzde yüz olmama sebebi belli bir yaşın üzerindeki kadınların artık okuma yazma öğrenecek durumda olmamalarıdır. Samsundaki kadınlarımız durumuna baktığımızda, okuma yazma bilen fakat bir okulu bitirmeyen kadınlarımızın sayısı 65 bin 462. İlkokulu mezunu kadın sayımız 160 bin 343. İlköretim mezunu 92 bin 372. Orta ve dengi okul mezunu olanlar 16 bin 245. Lise ve dengi okul mezunu olan 78 bin 819. Yüksek okul ve fakülte mezunu kadın sayımız ise 146 bin 43. Yüksek lisans mezunu olan 2 bin 548 ve doktora yapmış olan 844. Genel olarak baktığımızda 15 yaş ve yukarı olan kadınlarımızın yüzde 81.10’u en az ilkokul ve daha üst noktalarda eğitim almış durumdadır. Kadınlarımızın ekonomik, sosyal ve kültürel alanda daha iyi bir noktaya gelebilmelerini sağlama adına Milli Eğitim Müdürlüğümüzün koordinasyonunda Halk Eğitim çalışmalarımız devam ediyor. Samsun’da geçtiğimiz yıl 8 bin 699 kurs düzenlendi. Bu kurslara 156 bin 881 kursiyerimizin 86 bin 485’i kadınlardan oluşmaktadır” şeklinde konuştu.
 
"KADINA YÖNELİK İSTİHDAM VE EĞİTİM KONUSU"

Samsun’da kadına yönelik istihdam ve eğitim konusunda yürütülen çalışmalara değinen Samsun Valisi şu bilgileri verdi: “Çalışma ve İş Kurumumuza 15 bin 314 kadın iş için müracaatta bulunmuş, bunların 3 bin 691’i işe yerleştirilmiştir. İş gücü yetiştirme kurslarına bin 851 kadın katılmıştır. İş başı eğitimlerine ve girişimcilik kurslarında kadınlarımıza yönelik kurslar düzenlenmiştir. Toplum yararına çalışmada kadınlarımız istihdam edilmiştir. İlimizde 2014 yılı Haziran ayı itibari 68 bin 203 kadın çalışan sayımız vardır. Samsun kenti kendi iradesi ile 'Kadın Dostu Kent’ olmayı kabul eden ve bu alanda çalışmalar yürüten Türkiye’deki 12 ilden bir tanesidir. 2011 yılından itibaren Samsun Valiliği bünyesinde İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu oluşturulmuştur. Yine 2011 yılında Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı hazırladık ve İl Genel Meclisi’nde kabul ettik. Samsun’da kadın sağlığı konusunda Valiliğimiz koordinesinde yürütülen Kadın Sağlığı Eğitim Projemiz var. Başta meme kanserine karşı yürütülen bu projede şu ana kadar ilimizdeki 15-60 yaş gurubu içerisinde yer alan 336 bin kadınımıza biz kendi kendine meme muayenesi yapabilmeleri konusunda eğitimler verdik. Samsun’da 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu kapsamı içerisinde 6 Aralık 2012 tarihinde Koza Şiddet Önleme Merkezi’ni açtık. Bu merkezimize bu güne kadar 70 erkek 3 bin 60 kadın olmak üzere 3 bin 130 başvuruda bulunuldu. Kadına yönelik şiddet konusu toplumsal duyarlılığın daha iyi bir noktaya gelmesi ile sonlanabilecek bir konudur. Bu anlamda yine güvenlik birimlerimizden biri olan Jandarma Genel Komutanlığımızın bu kapsamda bir projede görev alması ve çalışma başlatması da bu konudaki toplumsal duyarlılığın artmasında önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu gün Samsun’da gerçekleştirilecek olan bu çalışma ve proje kapsamında yapılacak faaliyetlerde burada dile getirilen hususların çevre illeri de yansıması ile toplumumuzda yeni bir farkındalığın ortaya çıkmasına katkı sağlayacaktır. Hedefimiz şiddetsiz bir toplum, şiddetsiz bir yaşam ve bunu da gerçekleştirmek bizlerin elinde. Bu alanda daha duyarlı bireyler olarak bu çalışmalara vereceğimiz katkılar hedeflenen noktaya doğru önemli mesafeler alacağımızı düşünüyorum.”

Vali Aksoy’un konuşmasının ardından Avrupa Birliği Şube Plan Subayı J. Yüzb. Hasan Farsak tarafından Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi ve jandarmanın faaliyetleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi.

Çalıştaya ayrıca Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Ekinci, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, Alaçam Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, Yakakent Kaymakamı Veysel Osmanoğlu, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.
adminadmin