Sağlık
Giriş Tarihi : 04-10-2018 14:51   Güncelleme : 04-10-2018 14:51

Kanser Tedavisinde Doğal ve Bitkisel Ürünlerin Etkisi

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Fitoterapi Bilim Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem, “Kanser tedavisinde doğal ve bitkisel tedaviler” hakkında önemli bilgiler verdi.

Kanser Tedavisinde Doğal ve Bitkisel Ürünlerin Etkisi

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Fitoterapi Bilim Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem, “Günümüzde modern hayatın getirdiği işlenmiş gıdalar ile içeceklere daha kolay erişim ve ucuzlaşması, hareketsiz hayat, alkol ve sigara tüketimi gibi alışkanlıkların bunların yaygınlaşması, depresyon ve stresin artması, şişmanlık ve şeker hastalığının salgınlaşması, çevresel kirlilik, gıdalarda kimyasal kalıntıların artması gibi nedenlere bağlı olarak kanser görülme sıklığında giderek artış olmaktadır.

Kansere bağlı ölümlerin, kalp-damar sağlığına bağlı ölümleri geçerek ilk sıraya oturması beklenmektedir. Bu olumsuzluklara rağmen gelişen teknoloji ve yeni tedavi seçenekleri sayesinde kanserin iyileşme şansı bulunmaktadır. Kanser tanısı sonrası kişilerin kısa sürede şoku atlatıp zihinlerinde sorunu çözüp durumu kabullenmeleri, bunu normal bir hastalık olarak görüp tedavilerine olabildiğince erken başlamaları başarıyı arttırır.

Kanser tedavisinde erken tanı çok önemli

Evet, çok önemlidir. Burada hastanın yaşam ve beslenme tarzına dikkat etmesi, gerektiğinde yardımcı besin desteklerinden faydalanılması ile bu sorunun azaltılması sağlanabilmektedir. Onkoloji uzmanının önerisi olmadan destek alınmamalıdır.

Bağışıklık sistemimiz nasıl güçlenir? 

Basit önlemler ile hasta veya sağlıklı insanlar bağışıklık sistemini arttırarak hastalanma risklerini veya hastalıklarının ilerleme risklerini azaltırlar. Burada doğal yöntemlerin yararı büyüktür.

Moral ve inançlı olmak en önemli faktördür. Dua, namaz ve diğer dini görevlerin yerine getirilmesi kişiyi rahatlatır ve vücut direncini destekler.

Düzenli yürüyüş gibi egzersizlerin yapılması ve günlük hayatın bir parçası haline getirilmesi, beslenmede yeşil-kırmızı-turuncu canlı renkleri içeren meyve-sebzelerin mevsiminde tüketilmesi, trans yağların tüketilmemesi, basit şekerli veya işlenmiş gıdaların tüketiminden uzak durulması, doymuş yağların sınırlı tüketilmesi yararlıdır.

Bağışıklık sistemini destekleyen takviyeler var mı? 

Bağışıklık sistemini desteklemede yardımcı olarak kullanılan, bilimsel çalışmalarda yoğun olarak araştırılan çeşitli bitkisel / nütrisyonel besinsel takviyeler bulunmaktadır. Fakat takviyeler ile ilaç etkileşimleri olabileceği için gelişi güzel kullanılmamalıdır. Bu konuda tedaviyi yürüten onkoloji uzmanından yardım alınmalıdır. Kanser tedavisi gören hastalar fototerapi uzmanı ve onkoloğunun bilgisi olmadan ek destek kullanmamalıdır.”

adminadmin