Sağlık
Giriş Tarihi : 05-09-2016 12:36   Güncelleme : 05-09-2016 12:36

Karadeniz bölgesinde d vitamini eksik mi!

Kavak Devlet Hastanesi Uzman Doktor Saadettin Bayçelebi, Karadeniz bölgesinde güneş ışınlarının diğer bölgelere nazaran daha az gözükmesi D vitamin eksikliğine yol açabileceğini ifade etti.

Karadeniz bölgesinde d vitamini eksik mi!

Kişilerde yetersiz güneş maruziyeti ile birlikte gıdalarla yetersiz D vitamini alımı beraberinde ciddi rahatsızlıkları getirebileceğini belirtti.

Bayçelebi şöyle devam etti;

"Bölgemizde de oldukça sık görülen D vitamin eksikliği, güneşin kendini göstermediği kış aylarında kemik ağrılarının artmasına sebep olabilir. Özellikle çocuklarda, sık geçirilen soğuk algınlığında D vitamin eksikliğinden şüphelenilmelidir.

Yetişkinlerde kasların zayıflamasına, kabızlık, ishal ve konsantrasyon eksikliğine sebebiyet verebilir.

Benzer şikayetleri olan kişilerin bir defaya mahsus D-vitamini baktırması faydalıdır.

Hayvansal gıdalardan tereyağı, süt, yumurta sarısında bulunurken, yağlı balıklardan somon, sardalya ve ton balığında bulunur. Bitkilerden yulaf, tatlı patates, maydanoz, ısırgan otu, yoncada mevcuttur. D vitamin eksikliğinden korunmak için bunların tüketilmesi gerekir.

Deride yeterli D vitamini sentezi için saat 10:00-15:00 saatleri dışında güneş ışınlarının kanser riskinden dolayı yüz, kol ve bacakların en az 20 dakika olacak şekilde güneş ışığına maruz kalması D vitamin sentezi için yeterli olacaktır.” dedi.

 

adminadmin