Samsun Haber
Giriş Tarihi : 13-10-2018 09:42   Güncelleme : 13-10-2018 09:42

Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Endüstriyel kenevir çalıştayı!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Karadeniz’de kenevir gerçeğini ve köye dönüş projesinin faaliyetlerin raporlaması kapsamına ASAM Kendir Enstitüsü’nde “Endüstriyel Kenevir Gerçeği” konulu panel düzenlendi.

Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Endüstriyel kenevir çalıştayı!

Panel, ASAM Kendir Enstitüsü Başkanlığı talepleri ile Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü koordinatörlüğünde Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM), Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlendi.

Panele yasal olarak keneviri yetiştirme izni verilen 19 ilin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri temsilcileri, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 300 kişi katıldı.

Panelde 9 panelist tarafından kenevir farklı yönleriyle ele alındı.

Panelin ilk gününde;

TAGEM Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Yusuf ARSLAN tarafından yönetilen I. Oturumda;

BÜGEM’den Ali ULUKÜTÜK “Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkındaki Mevzuatlar”, Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Başkanı Mustafa ACAR “Ülkemizdeki Kenevir Çalışmaları ve Yenilenebilir Enerji Kaynağı Olarak Kullanımı”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim AYTAÇ “Endüstriyel Kenevir Gerçeği ve Ülkemizdeki Durum“, ASAM  Kendir Enstitüsü Başkanı Erdem ULAŞ “Kenevirden Biyodizel Elde Edilmesi”,  Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal AYAN tarafından yönetilen II. Oturumda; MAYTEKS Örme Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkilisi Nebahat KILIÇ “Kenevir – Tekstil – Sürdürülebilirlik”, Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ozan TOPRAKÇI “Kenevirden Biyopolimer Eldesi ve Kullanım Alanları”,

Dr. Yalçın KOÇAK tarafından yönetilen II. Oturumda;

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü KARATAŞ “Sanayii Kenevir Yağının Elde Edilmesi ve Besleyici Özellikleri”, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun KIRBAŞ “Kenevirin Sağlık Alanında Kullanılabilme Olanakları”, Samsun İl Jandarma Komutanlığı Narkotik Uzmanı Erdinç KÖSE “Ülkemizdeki Yasadışı Kenevir Üretimi ve Boyutları” konularında detaylı sunumlar yaparak, endüstriyel kenevir gerçeğini, 50.000 sanayii ürünü ve tıp alanlarında kullanımını ele almışlardır. Geniş katılım ve haber kaynakları verilerine göre en çok okunan haberlerden olan güncel kenevir gelişmeleri listelerde yer almıştır.

Panelin ikinci gününde, Samsun’un Vezirköprü İlçesi, Narlısaray Köyünde kenevir ekili tarlalar gezilip, yerinde incelemeler ve bilgilendirmeler yapıldı.

Yok olma noktasına gelen milli ve yerli tohumumuzu tekrar üretmek zorundayız. Elimizde sadece 260kg. yerli tohumumuz vardır ve 2018 yılında tüm tohum ekilmiştir. Eylül başına kadar hasad yapılacak ve 1,5 ton civarında tohum elde edilmesi planlanmaktadır. Bir zamanlar binlerce ton istihsali olan kenevirin yeniden öncelikle 19 ilde ekimi ve daha sonra mevzuatların genişlemesi ile birçok ilde denetimli ve endüstriyel kullanım için ekimi çalışmaları panel sonrası hız kazandı.

adminadmin