Video Haber
Giriş Tarihi : 06-07-2018 11:57   Güncelleme : 06-07-2018 11:57

​Karadeniz’in İncisi Samsun

​Karadeniz’in İncisi Samsun

Türkiye'nin en güzel şehirlerinden birisi olan Samsun Anadolu'nun Karadeniz'e açılan penceresidir.

Bu bölge aynı zamanda birçok tarihi olaya tanıklık etmiştir.

Türkiye'nin en güzel şehirlerinden birisi olan Samsun Karadeniz'de bulunan bir liman kentidir.

Şehir bir liman bölgesi olmanın yanı sıra tarımda da büyük söz sahibidir. Sahip olduğu Çarşamba ve Bafra ovalarında tütün, buğday, pirinç, mısır, meyve, sebze gibi pek çok tarım ürünü yetiştirilmektedir. Bunun yanında Samsun'un tarihi de oldukça eskilere dayanmaktadır. Bölgede yapılan arkeolojik kazılarda Eski Taş Çağı'na ait olan eşyalar bulunmuştur. Ayrıca M.Ö 60.000 ile M.Ö 15.000 yılları arasında olduğu tahmin edilen Tekkeköy mağaraları keşfedilen en eski yerleşim yeridir.

Tarihi kaynaklarda geçen bilgilere göre şehrin ilk ismi Amisos olarak geçmektedir.

Öte yandan bölgeye ilk olarak Gaska medeniyetinin yerleştiği belirlenmiştir. Daha sonra kent Hitit, Frigya, Pers, Makedonya, Pontus, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok milletin egemenliği altına girdi.

Türklerin kente gelmesi Selçuklular zamanında gerçekleşmiştir. Sultan II. Kılıçarslan döneminde şehir fethedilmiştir. Bundan sonra arap kaynaklarında bölgenin adı Samsun, batı kaynaklarında ise Sampson olarak geçmiştir. Osmanlı Devleti zamanında yaşanan savaşlar ve siyasi olaylar neticesinde kent büyük bir gelişme gösterememiştir. 1645 yılında şehiri ziyaret eden Evliya Çelebi'nin anlattıklarına göre:

Halkın gemicilik ve kendircilikle uğraştığını söyleyerek Samsun Kalesi'nin deniz kıyısında taştan yapılmış sağlam bir yapı olduğunu belirtmiştir. Kentin oldukça lezzetli bir suyu olduğuna

dikkat çeken Çelebi, evlerin kiremitli, bağlı, bahçeli olduğunu Seyahatnamesi'nde yazmıştır. Ayrıca yetiştirilen yaban üzümü ile nar rengi armut turşusunun meşhur olduğunu ifade etmiştir. Ürünlerin

fıçılarla İstanbul’la gönderilerek ticaretinin yapıldığını da eserinde anlatmıştır. Gemi palamarları için imal edilen kendir ipinin bütün dünyaya yetecek kadar çok olduğunu da söylemektedir.

Bunun yanında tütün ekiminin yaygınlaşması ve buharlı gemi işletiminin Karadenizde'de artmaya başlaması Samsun'un gelişmesinde önemli etkenler olmuşlardır. Şehrin nüfusu buna bağlı olarak zamanla artmıştır. Birinci dünya savaşı yıllarında ise ticareti felce uğrayan Samsun çok sıkıntı çekmiştir. Türkiye Cumhuriyet tarihinde şehir büyük önem kazanarak bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Ayrıca milli mücadelenin temelleride bu kentte atıldığı için büyük öneme sahiptir.

adminadmin