Samsun Haber
Giriş Tarihi : 16-08-2012 16:51   Güncelleme : 16-08-2012 16:51

Kasif’den ‘Tüketiciyi Koruma Kanunu’ Taslağına Destek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın bankaların aldığı işlem ücretlerinin kaldırılacağını ve yeni hazırlanacak ‘Tüketiciyi Koruma Kanu’nda değişiklikler yapılacağını açıklamasına iş dünyasından destek geldi.

Kasif’den ‘Tüketiciyi Koruma Kanunu’ Taslağına Destek
Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) Başkanı Osman Reis yaptığı açıklamada, bazı büyük şirketlerin ve bankaların tüketicilerden haksız kazanç sağladıklarını söyleyerek, “Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın ‘Tüketiciyi Koruma Kanun’unda yeni değişiklikler yapılacağını ve tüketiciyi koruyan yeni düzenlemeler getirileceğini söylemesini destekliyoruz.

Biz de daha önce yaptığımız açıklamalarda bazı büyük şirketlerin ve bankaların tüketici üzerinden haksız kazanç elde ettiğini ve ‘Tüketiciyi Koruma Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi gerektiğini kamuoyuyla paylaşmıştık. Sayın bakanın bu konudaki açıklamaları ve tespitleri son derece doğrudur” dedi.

Bankaların müşteriden ne kadar fazla para alırsam kar mantığıyla hareket ettiğini söyleyen Reis, “Eskiden devletin en büyük müşterisi olan bankalar, yüksek faizle devlete para satamayınca vatandaşın cebindeki paraya göz diktiler.

Nerdeyse bankada kuyrukta beklerken bile bizden para alacaklar. İşlemsizlik ücreti, kredi kartı borcu yoktur yazısı işlem ücreti, dekont ücreti, SMS ücreti gibi kalemlerde tüketiciden haksız ücretler almaktalar. Yapılacak olan bu düzenlemelerle tüketici üzerindeki haksız kazançlara umarım son verilir” şeklinde konuştu.

Hava yolu taşımacılığında faaliyet gösteren şirketlerin uçak bileti düzenlerken, bilet ücretinin yanında “Biletleme Servis ücreti” adı altında bir ücret  daha aldıklarını ifade eden Osman Reis yeni hazırlanacak ‘Tüketiciyi Koruma Kanunu’nda bu konuyla ilgili de düzenleme yapılması gerektiğini söyleyerek, “ Hava yolu şirketlerinin “Biletleme Servis ücreti” adı altında aldıkları ücretlerden çoğu farkında bile değil.

Bu “biletleme servis ücreti” hangi hizmet karşılığında alınmaktadır? Yasal mıdır? Hukuki dayanağı nedir? Fiilen sunulmuş ne tür bir hizmet karşılığıdır. Bu sorulara bir cevap bulamadık. Müşteri olarak bunların hiçbirinin cevabını bilmiyoruz. Eğer ticaret buysa, o zaman fırıncılar da ekmek ücretine ek olarak ekmek pişirme ücreti, berberler de köpük sürme ücreti, taksiciler kapı açma ücreti alsın? Hava yolu şirketlerinin aldığı bu ücretleri anlamsız buluyoruz”  dedi.

samsunAhaber
adminadmin