Gündem
Giriş Tarihi : 16-08-2018 08:49   Güncelleme : 16-08-2018 08:49

​Katar’dan Türkiye’ye 15 Milyar Dolarlık Yatırım

Milletin dövizleri bozarak başlattığı direniş, alınan ekonomik tedbirler, boykot çağrısı ve vergi misillemesinin ardından dolar 6 liranın altına geriledi.

​Katar’dan Türkiye’ye 15 Milyar Dolarlık Yatırım

ABD’nin döviz üzerinden yaptığı ekonomik darbe girişiminin püskürtülmesinin güçlü sinyalleri alınmaya başlandı; Trump’ın hayal kırıklığı da bunu ispatladı.

Brunson’u bahane ederek emperyalist emellerinin önündeki en büyük engel olan Türkiye’ye karşı ekonomik savaş başlatan ABD’nin hamleleri doları 7.20’ye kadar spekülatif şekilde yükselmiş, Türkiye kaosa sürüklenmişti. Doların üzerinden Türkiye’ye yapılan ekonomik darbe girişimine karşı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, BDDK ve Merkez Bankası’nın adımları olumlu etki yaparken, dolara öldürücü darbeyi 15 Temmuz’da tanklara direnen millet vurdu.

PSİKOLOJİK ÜSTÜNLÜK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yastıkaltındaki döviz ve altınları bozdurun” çağrısına uyan binlerce vatansever, milyonlarca dolar değerindeki dövizlerini Türk Lirası’nı çevirip Türkiye’ye operasyon yaptırmayacağını dosta düşmana gösterdi. Türkiye’nin 81 ilinde döviz bozdurma işlemi devam ederken, psikolojik üstünlüğü Türkiye’ye geçiren adımı Başkan Erdoğan attı. Erdoğan önceki gün ABD’nin teknolojik ürünlerine boykot çağrısı yaptı. ABD’ye ciddi oranda zarar verecek bir diğer adımda vergilerle alakalı oldu.

22 ÜRÜNE EK VERGİ

Resmi Gazete’de yayımlanan “ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında ek mali yükümlülük uygulamasına dair kararda değişiklik yapılmasına ilişkin karar” ile beraber ABD’den ithal edilen 22 ürüne ek gümrük vergisi getirildi. Trump’ın çelik ve alüminyum rezaletine misilleme yapıldı. Otomotiv, tütün ve alkol ürünlerinin başını çektiği ürünlere getirilen vergiyle ABD’ye ekstra 553 milyon dolarlık fatura çıktı.

2 GÜNDE 1 LİRA DÜŞTÜ

Ekonomik darbeye karşı kenetlenme ABD Doları’nın küresel tetikçiler tarafından şişirilen balonunu indirmeye başladı. Dün sabah saatlerinde dolar 6 Türk Lirası’nın altına geriledi. ABD’nin tehdit silahı olan dolar, son 2 günde yaklaşık 1 lira değer kaybederken, Gezi, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz işgal girişiminin ardından yapılan bu hamlenin de bozguna uğratılacağını gösterdi.

15 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

ABD’yi şoke edecek bir diğer hamlede Katar’dan geldi. Türkiye’nin desteğiyle Suudi Arabistan’ın başını çektiği ‘Körfez darbesi’ni kazasız atlatan Katar’dan ekonomik darbeye karşı yatırım atağı geldi. Başkan Erdoğan tarafından kabul edilen Katar Emiri El Sani, Türkiye’ye 15 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. Katar’dan gelen sıcak paranın kısa sürede piyasalara girmesi bekleniyor.

Diğer yandan Başkan Erdoğan’ın telefon görüşmesi gerçekleştirdiği Almanya Başbakanı Merkel de Türkiye ekonomisinin güçlü olmasının Almanya’nın lehine olduğunu söyledi.

adminadmin