Samsun Haber
Giriş Tarihi : 16-11-2017 11:28   Güncelleme : 16-11-2017 11:28

KATİD başkanı ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Murat Toktaş: Samsun’un körfez ülkelerinde tanıtımını yapmalıyız!

Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği KADİT Başkanı Murat Toktaş Akasyamhaber’e yaptığı açıklamada Samsun’un Arap Turizminden daha yararlanabilmesinin yollarını anlattı.

KATİD başkanı ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Murat Toktaş: Samsun’un körfez ülkelerinde tanıtımını yapmalıyız!

Turistik İşletmeciler Derneği KADİT başkanı ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Murat Toktaş, Samsun Turizm Koordinasyon Merkezi’nin Samsun’u tanıtımında yapılan faaliyetlerin ve atılacak adımların merkezi bir yönetim ile daha sağlık ve kısa zamanda sonuç vermesi için çalışacağını belirterek önümüzdeki yılın turist sayısının arttırma hususunda Turizm Koordinasyon Merkezi’nden ümitli olduklarını kaydetti.

TURKOM - Samsun Turizm Koordinasyon Merkezi’nin, Belediyeler, TSO, OKA, THY, OMU KADİT ve TURSAB gibi kuruluşların katılımıyla kuruluş hazırlarının tamamlandığını belirterek önümüzdeki turizm sezonu için Samsun’un özellikle körfez ülkelerinde tanıtım çalışmalarına başlayacağını belirtti. 

Bu yılsonuna kadar Samsun’a 250 Bin turistin gelmesini hedeflediklerini belirten KATİD başkanı ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Murat Toktaş bu rakamın geçen yıl 50 Bin olduğunu kaydetti.

SAMSUN’UN VE BÖLGENİN SESİNİ DUYURMAK İÇİN KADİT

KADİT’in kuruluş gayesi hakkında da konuşan Toktaş, “Karadeniz bölgesinde daha evvel gerçekleşmeyen birlikteliği sağlamak amacı ile yola çıktık. Bu kapsamda bölgemizde, Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çorum, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Zonguldak olmak üzere 18 ilde faaliyet gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı belgeli tesisleri bir çatı altında toplamak ve güç birliği yapmak için derneğimizi Aralık 2013 yılında kurduk. Bu birlikteliği Ocak 2014 yılında Türkiye Otelciler Federasyonu’na üye olarak daha da güçlendirdik. Hedefimiz üyesine yük olan değil, üyesine destek olan bir dernek olmak. Her zaman üyesinin yanında olan, sürekli iletişim halinde bulunan ve her zaman ulaşılabilir olmak. Sektörün özel ve resmi kurum ve kuruluşlarla iletişimi kuvvetlendirmek, ilgili platformlarda bölge tesislerimizin sesini duyurup söz sahibi olmak. Tesislerimizin ekonomik ve sosyal menfaatlerini korumak, işletmelerimizin verimliliğini arttırmak kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgili sorunların çözümüne yardımcı olmak. Bölgeye uygun doğru bir pazarlama strateji belirlemek ve ilgili kamu kurumları ile ortak projeler yapıp hedef pazarlara bölge tanıtımını ve pazarlamasını yapmak. Karadeniz Turistik işletmeciler Derneğinin önceliklerindendir” dedi.

HEDEF 250 BİN TURİST

Hedeflerinin Karadeniz bölgesini daha fazla tercih edilir hale getirmek olduğunu kaydeden KATİD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Toktaş, “Samsun’da şu anda 2-3 ay olan turizm hareketliliğini yıl boyuna yaymak gerekiyor. Coğrafyamıza uygun olan yayla turizminin yanı sıra av turizmi, akarsu-rafting turizmi, kuş gözlemciliği, inanç turizmi ve sağlık turizmi gibi alternatif turizm çeşitliliğini arttırmamız gerekiyor” diye konuştu.

Körfez Ülkelerinden Samsun’a başta Suudi Arabistan olmak üzere çeşitli ülkelerden turistin geldiğini de belirten Toktaş, Arap turistlerin Mayıs ayında geldiğini ve Eylül sonunda gittiğine dikkat çekerek Arap turistin Karadeniz’de Ortalama 5-7 gün kaldığını sözlerine ekledi.

KATİD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Toktaş, Deaflympics 2017 Organizasyonun Türkiye’ye büyük moral ve imaj kazandırdığını, Samsun’da büyük bir turizm hareketliliği sağlamasının yanı sıra, şehirde önemli anlamda ekonomik katma değer oluşturduğunu da kaydederek, “Deaflympics ile birlikte Samsun spor turizminin önemli bir şehri oldu. Sadece konaklama anlamında şehre para girişi 5 milyon dolar olurken, diğer gelirlerle birlikte 10 milyon dolara yakın bir turizm geliri elde edilmiş oldu. Bu anlamda ülkemizde farklı turizm alternatiflerinin olduğunu ve bundan da para kazanılabileceğini yaşayarak göstermiş olduk.”

Samsun’a gelecek turist sayısını arttırmak için herkesin yapabileceği bir şeylerin olduğuna da dikkat çeken Murat Toktaş, “Daha fazla turist çekebilmek için herkesin sosyal medyayı aktif olarak kullanması gerektiğini, bundan önce ise il ve ilçelerin turizm alt yapılarının tamamlamaları gerektiğini kaydetti.

HERKESE GÖREVLER DÜŞÜYOR

KATİD başkanı ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Murat Toktaş şöyle devam etti;

“Her şehir öne çıkmak istediği sektörü bir şekilde hareketlendirme yoluna gitmeye çalışıyor. Bizde bir şirket mantığı ile bakıp pazarlama stratejilerine, imaj çalışmalarına ve tanıtım ile ilgili çalışmaları organize etmeye ve planlamaya çalışıyoruz. Bu anlamda biz hep beraber hareket etmeyi istiyoruz. Kuruluş hazırlıklarını tamamladığımız Turizm Koordinasyon Merkeziyle artık daha hızlı hareket ederek daha doğru kararlar almaya başlayacağız. Yapmamız gerekenleri hızlandırarak yolumuza daha emin bir şekilde devam edeceğiz.

Bunun için öncelikli olarak, Yurtiçi ve yurtdışı hedef pazarlar belirlenmeli. Fuar ve tanıtım takvimi hazırlanmalı. Kurum destekleri netleşmeli ve sosyal medyayı daha etkin kullanmalıyız. Samsun arandığında turizme yönelik yerlerin ön planda çıkmasını sağlamalıyız. Hedef pazarlardan direk uçuşlara ihtiyacımız var. Yapacağımız çalışmalarla turizm hareketini 2.5 aydan 8 aya yayabiliriz. Sürdürülebilir pazarlamaya yönelmeliyiz. İmajımızı ve sloganımızı belirlemeliyiz. Hızlı hareket etmeli, kısa ve orta vadeli eylem planımızı belirlemeliyiz. Mali profilimizi belirlemeliyiz. Karadeniz bölgesi olarak bu pastadan en büyüğünü Trabzon alıyor. Ondan sonra Samsun ve Ordu geliyor. Biz kendi aramızda kıyaslama yaptığımız zaman Trabzon’dan veya Ordu’dan bir eksikliğimiz olduğundan dolayı değil, biraz pazarlama ile ilgili ve profesyonel yaklaşamadığımızdan dolayı yaşadığımız bazı problemlerden dolayı Trabzon ön plana çıkmış durumda. Trabzon hem yurt içinde hem de yurt dışında fazlasıyla tüketilmiş durumda. Yurtiçinden ve yurtdışından gelen misafirlerimiz daha farklı pazarlar talep ediyorlar. Bu anlamda da Samsun’un çok büyük avantajı var. Bizde turizm çeşitliliği anlamında çok zengin yerlerimiz var. Doğa turizmi, inanç turizmi, kültürel turizm gibi birçok branşta turizme hizmet edebildiğimiz gibi son dönemde olimpiyatla başlayan spor altyapısı da güzel bir şekilde oluştu. Bu anlamda birçok ile fark atmış durumdayız. Sağlık sektöründe de hem özel hastaneler hem de üretim anlamında güzel şeyler yapıyoruz. Bizim ufak bir dokunuşlarla şehrimize gelen misafir sayısını çok fazlasıyla arttırabileceğimiz gibi hem yurtiçinden hem de yurtdışından ilgi çekebileceğimizi tahmin ediyorum.

TRABZON VE ORDU’YU AŞACAĞIZ

Samsun, Türkiye’nin önemli kentlerinden biridir. Samsun’un turizmden hak ettiği payı alması hepimizin önemli önceliğidir. Mevcut yapı içerisine bakıldığında, Karadeniz bölgesinde Trabzon ve Ordu belki bu konuda bizden daha önde ama Samsun’un sahip olduğu değerlere bakıldığında da bizim daha önde olmamız gerekiyor. Samsun sahip olduğu değerler açısından büyük bir potansiyele sahip ama bu potansiyeli çok iyi kullanıp, bunu insanımıza, hizmete, paraya dönüştürememişiz.

Akasyamhaber

adminadmin