Samsun Haber
Giriş Tarihi : 12-04-2018 09:19   Güncelleme : 12-04-2018 09:19

Kavak İlçesinde 50 Yıl Su Sıkıntısı Yaşanmayacak

Samsun Büyükşehir Belediyesi Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ), 2014 yılında yaşanan kuraklık sonrası içme suyu sıkıntısı çeken Kavak ilçesinin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayabilecek içme suyu arıtma tesisinin açılışını gerçekleştirdi.

Kavak İlçesinde 50 Yıl Su Sıkıntısı Yaşanmayacak

İçme suyunu Lâdik ilçesinden temin eden Kavak ilçesinin içme suyu sorunu halletmek için atağa kalkan Samsun Büyükşehir Belediyesi, Güven Göleti’nden çektiği suyu arıtmak için 10,5 milyon TL’lik içme suyu arıtma tesisi yaptı. Yapılan tesis ile birlikte ilçenin 50 yıllık su ihtiyacının karşılandığı öngörüldü.

İçme suyu tesisinin açılışı için tören yapıldı. Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, “İlçemizin en büyük sorunu içme suyu sıkıntısıydı. 2014 yılında büyük bir kuraklık yaşanmış, ara ara sularımız kesilmişti. Büyükşehir Belediyesi ve SASKİ yaptığı tesisle 50 yıllık su sıkıntımızı bitirmiş oldu. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Bundan sonraki hamlemiz sanayileşme yönünde olacaktır” dedi.

KAVAK, 50 YIL DAHA SU PROBLEMİ YAŞAMAYACAK HALE GETİRİLDİ”

Kavak’ın içme suyu sıkıntısını çözdüklerinin altını çizen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Su, her şeye hayat verir. İnsan vücudunun da yüzde 70’i sudan oluşur. Etrafımızda gördüğümüz, Allah’ın yarattığı her şeyin hayatını idame ettirmesi için gereken şey sudur. Su olmazsa hayat olmaz, sağlık olmaz, bereket olmaz, sağlık da olmaz. İbadet de yeterince olmaz. 2014 yılında kurak günlerde Kavak’ta su kesintileri başladı. Telaşlandık. Merkezde derin su pompaları bulunuyordu. Derin kuyu pompalarından su çekip, pompaladıktan sonra klorlayıp, ilaçlayıp şehre veriyorduk. Sağlığında sudan şüphemiz yoktu ama kuraklıkta su seviyesi aşağıya doğru düşüyor, suyun kalitesi düşüyordu. İbrahim Bey, başkan olduğunda Güven Göleti’nden su alınarak arıtıldıktan sonra şehre basabileceğimizden bahsetmişti.  O gün bunun maliyetine bakmadan projeye olumlu cevap verdik. Bugün itibariyle 10,5 milyon TL’lik tesisi hayata geçirdik. Böylece Kavak, 50 yıl daha su problemi yaşamayacak hale getirildi. Kavak’ın ulaşım problemi kalmadı. Kavak’ın tek sorunu kirli suların arıtılması kaldı. Bu sorunu da halletmek için çaba sarf ediyoruz. Kirlettiğimiz suyu da aynı ortamda temizleyip doğaya salmamız lazım. İçme suyunu nasıl temizliyorsak, kirli suyu da tabiata atarken temizlememiz gerekiyor. 2019 seçimlerine kadar hiçbir ilçemizde atık su ve içme suyu artıma probleminin kalmamasını hedefliyoruz. Pis suyu arıtamadığımız 4 ilçe kaldı. Bunlar Kavak, Ladik, Salıpazarı ve Çarşamba. Çarşamba için AB desteği bekliyoruz” diye konuştu.

KAVAK İLÇESİNİN 50 YILLIK SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Samsun’un her konuda gelişmesi için çalışma yürüttüklerini vurgulayan Samsun Valisi Osman Kaymak ise, “Belediyemize ve SASKİ’ye çok teşekkür ediyorum. Kavak ilçesinin 50 yıllık su sorunu çözüldü. Biz de ilin valisi olarak Samsun’u yarınlara taşımak istiyoruz. Samsun, Karadeniz’in amiral gemisi. Bu fonksiyonu çok iyi kullanmamız lazım. 9 aydır Samsun’un her yerini tanımaya çalışıyorum. Şehrimizin kalkınması için bütün çalışmaları değerlendiriyoruz. İlimizde yeni bir üniversite de geliyor. Samsun eğitim, sağlık, turizm kendi olma yolunda ilerliyor. Devletimiz de Samsun’a çok büyük önem veriyor. Sağlık turizmi konusunda da Rusya’dan turistleri şehrimize getirmeye çalışıyoruz. Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz ile birlikte turizm atağı başlattık. Rusya ile direkt uçuş seferleri başlatıldı. Samsun’un güzelliklerini bütün dünyaya paylaştığımız takdirde, Samsun’un kalkınması hızlanacaktır” şeklinde konuştu.

TESİSİN ÖZELLİKLERİ

Kavak merkez mahallelerinin içme suyu ihtiyacının giderilmesi amacıyla Devlet Su İşlerinden Güven Göleti’nden 50 lt/sn su tahsisi alınmış olup, kısa zamanda proje ve ihale çalışmaları tamamlandı. SASKİ ham suyun Güven Göleti’nden arıtma tesisine getirilmesi amacıyla 5 bin 220 metre uzunluğunda 450’lik polietilen iletim hattı çalışmalarını tamamladı ve suyun cazibeli olarak bu hattan geçişini sağladı. SASKİ arıtılan suyun Mehmet Paşa Mahallesi’nde bulunan Çal deposuna terfi edilmesi amacıyla 2 bin 889 m uzunluğunda 250’lik polietilen boru döşedi ve pompaların montajını yaptı. Kavak merkez mahallelerinin halihazırda içme suyu ihtiyacı 30 lt/sn olup, SASKİ Genel Müdürlüğü 50 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayacak şekilde tesisin kapasitesini 50 lt/sn olarak projelendirdi. Tesis, ilk etapta Kavak ilçe merkezindeki mahallelere, gelecekte ise ihtiyaç duyulması halinde çevre mahallelere hizmet verecek. 5 bin m2’lik alana kurulmuş olan son teknolojik sistemlerin kullanıldığı içme suyu arıtma tesisinde; sisteme su giriş yapısı, havalandırma ünitesi, çöktürme havuzu, ham su deposu, paket arıtma tesisi, temiz su deposu, klor gazı odası ve idari binası bulunuyor. Tesis 24 saat otomatik olarak çalışacak şekilde tasarlandı. Yaşar Doğu Mahallesi’nde bulunan Kavak Güven Göleti İçme Suyu Arıtma Tesisi SASKİ Genel Müdürlüğü tarafından tamamlandı ve işletilmeye başlandı. Tesisin toplam maliyeti 10 milyon 483 bin 758 TL.

adminadmin