Genel
Giriş Tarihi : 29-04-2020 14:10   Güncelleme : 29-04-2020 14:10

Kedi Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kabul edelim ki kedilerin kendilerine has karakterleri hiçbir zaman değişmez. Çoğu kedinin eğitime karşı olduğunu da düşünürsek insanların bu konuda yapması gereken şeyler oldukça kısıtlı. Bu nedenle bu sevimli dostları bu şekilde kabul ediyor ve seviyoruz. Ne zaman ne yapacakları hiç belli olmadığı için sürprizlerle dolu olan kediler, iyi bir ev arkadaşı gibi bazı noktalara da dikkat edilmesi gerekir. Sonuçta onu sinirlendirmeyi hiç mi hiç istemeyiz.

Kedi Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kendisine Özel Alanı Olmalı

Tamam, siz kedinize özel alan yaratsanız bile o yine de keyfinin istediği yerlerde takılacak ve uyuyacaktır ancak yine de sadece ona özel olan bir alan da bulundurmalısınız. Evin küçük bir kısmını minik dostunuz için ayırabilirsiniz. Mesela pencere önü… Evcil kediler pencereden dışarı gözetlemeye bayılırlar. Dışarı rahatlıkla görebilecekleri bir köşeye kedi tırmalama evi, kedi yatağı ya da bunlara benzer kedi oyuncaklarını yerleştirerek rahat ettirebilirsiniz. Küçük yaşlardan itibaren dostunuza özel alan ayırırsanız alışma süreci daha kolay olacaktır ve sizin istemediğiniz davranışları sergilememe ihtimali biraz daha artacaktır.

 

Mama Seçimi Çok Önemli

Kedileri az çok tanıyorsanız çok seçici canlılar olduklarını da biliyorsunuzdur. Bundan dolayı mama seçiminde işiniz pek kolay olmayabilir. Eğer sütten yeni kesilmiş bir yavru kedi besleyecekseniz ilk olarak düşük gramajlı mamalar denemelisiniz. Piyasada satılan tavuklu, hindili, balıklı, kuzu etli gibi birçok kedi maması çeşidinden deneyerek kedinizin en çok sevdiği mama aromasını ve markasını belirleyebilirsiniz. Royal Canin, Pro Plan, N&D, Felix, Acana, Hill’s gibi dünyaca ünlü markaların ürünleri pet sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Mama markanızı ve aromasını belirledikten sonra sizin için daha ekonomik olması için 5 ya da 10 kg’lık yavru kedi maması satın alabilirsiniz. Çünkü kediniz 1 yaşına kadar yavru kedi maması tüketecektir. 1 yaşından sonrası için yetişkinlere özel içeriği olan mamaları tercih edebilirsiniz. Ancak kedinizi kısırlaştırdığınızda kesinlikle kısırlaştırılmış kedi maması çeşitlerine yönelmeniz gerekir. Kısırlaştırılan kedi kilo almaya çok müsait olduğu için düşük protein ve yağ oranlı mamalar onlar için daha sağlıklı olacaktır.

 

Aşıları İhmal Edilmemeli

Evcil kedilerin senede 1 defa karma ve kuduz aşısı olmaları gerekir. Yıllık aşılarını kesinlikle aksatmamalısınız. Ayrıca 3 ayda bir iç ve dış parazit damlalarını kullanmalısınız. İç parazit damlası, kedilerde parazit oluşumunun önüne geçer ve ciddi sağlık durumlarının büyük ölçüde önüne geçer. Dış parazit damlası ise kedilerin pirelenmesini önler. Pirelenme riskinin fazla olduğu yaz aylarında dış parazit damlasının ayda bir verilmesi tavsiye edilmektedir.

 

Kedi Oyuncakları

Kediler için oyun oynamak bir yaşam tarzıdır. Özellikle yavru ve genç kediler hiç sıkılmadan 2-3 saat oyun oynayabilirler. Böylece hem günlük harcamaları gereken enerjiyi yakarlar hem de keyifli zamanlar geçirmiş olurlar. Kedi lazer oyuncağı, catnipli kedi oyuncağı, kedi oltası gibi ürünler her kedinin severek oynadıkları oyuncak çeşitlerindendir.

 

Kedi Kumu Doğru Seçilmeli

Tuvalet alışkanlıklarını çok küçük yaşlarda annelerinden öğrenen kediler, ev ortamında mutlaka kuma ihtiyaç duyarlar. Bunun için de mutlaka kedi kumu, kedi tuvalet kabı, tuvalet küreği gibi malzemeleri edinmelisiniz. Tabi kedi kumu seçerken de dikkat etmeniz gereken bazı noktaların olduğunu hatırlatmak isteriz. Kristal kedi kumu ve bentonit kedi kumu başta olmak üzere birkaç çeşidi bulunan kumlardan satın almadan önce evinize ve kedinize en uygun olan ürünü belirlemelisiniz.

 

Pencere ve Balkonlara Dikkat

Yüksek katlarda oturuyorsanız pencere ve balkonlar kediler için büyük risk taşır. Avcı kimlikleri ile bilinen kediler, en ufak bir harekette saldırıya geçmeye eğilimlidirler. Pencere ve balkondan dışarı izlerken hareket eden bir kuşun peşinden atlaması olasıdır. Ya da meraklarına yenilip kenarda gezinirken kayıp düşebilirler. Bu tarz olayların önüne geçmek için imkanınız varsa mutlaka kedi sinekliği ya da kedi koruma filesi taktırmanızı öneririz.

Recep YAZGANRecep YAZGAN