Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 23-02-2018 18:01   Güncelleme : 23-02-2018 22:37

Kedi Ne Renk? Kediye Ne Gerenk?

Kedi Ne Renk? Kediye Ne Gerenk?

- Peki hocam, kedi sevmeyenler ne olacak? Onlar müessesenin imkanlarından yararlanamayacak mı? Nasıl olacak?

Evet, kedi sevmek bazı latifelerin açık olmasıyla ilgili bir durumdur. Bu da ikinci fiziğe ve ehline âyan bir hâldir. Ayrıntıya girip mevzuyu anlamayanları hepten bilmiyorluk hissinin derin çukuruna itmek istemem. Hayırlısı.

Öncelikle, soruda "hocam" ifadesi var. Bu, hitap edilenin hoca olduğu anlamına gelmez. Bu ifade, memleketimizde ne sıfatla hitap edileceği kestirilemeyen insanlar için de saygı kastıyla kullanılır. Burada hitap edilen, hitap edenin hocalık yakıştırması olmasa da bu ifadesini tasvip etmemektedir.

İkinci ifade "müessese". Nasıl yani, bu bir müessese midir? (Bu arada alakasız olacak ama bu s harfi tekrarından hareketle çağrışım: Mississippi müessesesi veya Tennessee müessesesi.) Müessese, kuruluş demek. Tesis de müessesenin tesisi oluyor. Türkçe'de cirit atan Arapça kelimeler genellikle asıl anlamlarından elif miktarı da olsa uzaklaşarak Türklük donuna girebiliyorlar. Evet, sözü gereksiz dağıttık. Nedir müessese? Bu bir müessese midir? Kendini manasız bir cahilliğin içerisinde bulan okurlar açısından soralım, burası neresidir? Müessese veya değil bu nedir?

Sorular, sorular. Sonra müessesenin imkanları diye bir bahis var. Müessesenin ne gibi imkanları var? Bu müessesenin imkanları maddi imkanlar mıdır, manevi imkanlar mıdır? Bunlar dışardaki insanların iştahlarını kabartacak türden imkanlar mıdır? Bunu da ifade etmek şu an için anlamlı olmadığından kapalı bırakıyoruz.

Ne nasıl olacak? Onu da demiyoruz. Yoksa biz obskürantist miyiz? Bilinemezci veya gizemci miyiz? Of of, ömür törpüsü ifadeler. Ehli ve gerçek muhatap olmayıp da şu anda okuyanları cidden boş boş baktıracak şeyler bunlar.

Konunun başında birkaç soru var. Bu soruları kim, kime soruyor? Bu sorular nerede soruluyor? Birileri kedi sevdiği için, ki atladığımız esaslı konu budur, kedi sevmek konusu, bir yere girebiliyormuş, müessese adı verilen bu yerde bu müessesenin imkanlarından yararlanabiliyorlarmış da kedi sevmeyenler ne olacakmış. Soru budur. Zahiri ve batını, ikisi beraber janus misal bir meseledir. Derin meseledir lakin burada izahı, ifadesi, hatırlatılması abestir. Gerenk yok. Evet, ne harfiyle...

Ahmet KUBİLAY

adminadmin