Sağlık
Giriş Tarihi : 16-04-2018 11:41   Güncelleme : 16-04-2018 11:41

Kelle Paça Çorbasının İnanılmaz Faydaları

Kelle paça özellikle küçükbaş hayvanların baş ve ayak kısımlarının bir takım işlemlerden geçmesiyle elde edilen çorbadır; diğer bir ifadeyle paça çorbası olarak adlandırılır.

Kelle Paça Çorbasının İnanılmaz Faydaları

Prof. Dr. Canan Karatay kelle paça çorbasının sağlık açısından birçok faydası bulunduğunu ve bu çorbayı sıklıkla tüketmek gerektiğini açıklamıştır.

Paça çorbasının içerisinde bulunan protein, kolesterol ve kollajen maddeleri kelle paça çorbasını zengin bir besin haline getiriyor. Özellikle kollajen maddesi kanser hastaları için tüketilmesi gereken en önemli besinlerden bir tanesidir.

KELLE PAÇA ÇORBASI FAYDALARI

Yağ oranı ve kalorisi oldukça yüksek bir besindir. Kolesterol bakımından da yüksek besin değeri olan paça çorbası özellikle çocuklara gelişim dönemlerinde içirilmesi tavsiye edilir. Ayrıca kanser hastalarının tedaviden olumlu sonuç almaları ve kanserli hücreleri yok etmeleri için kollajen adı verilen bir maddeden almaları zorunludur. Kemoterapi döneminde alınan ilaçlar vücutta ki kollajen düzeyini bozma gibi bir etki oluşturabilmektedir. Tedavi döneminde kelle paça çorbasından alınan kollajen sayesinde tedaviye cevap verme daha sağlıklı ve hızlı gerçekleşiyor. Kollajen maddesi ise yalnızca kemik suyunda, paçada ve tavuğun suyunda bulunan bir maddedir. Bu sebeple kanser hastaları için paça tedavi edici bir besindir.

Genellikle halk arasında kırık ve çıkık durumlarında paça çorbası içmenin tedavi ettiğine inanılmaktadır. Kelle paça çorbasının kırık ve çıkıklarda tedavi edici olduğuna dair henüz bir araştırma mevcut değildir. Ancak genellikle kırık ve çıkık durumlarında hasta daha az hareket etmek durumunda hatta bazen yatağa bağlı kalmaktadır. Hareketin az olduğu bu durumlarda kelle paça gibi yüksek kalorili ve yağlı bir besin tüketmek aşırı kilo alımına sebep olabilmektedir.

Kilo almak isteyen kişilere tavsiye edilir. İçerisinde ki yüksek kalori ve besin değerleri sayesinde sağlıklı bir şekilde vücudun ihtiyacı olan besinleri de alarak kilo alımı gerçekleştirir. Kilo almak isteyen kişilerin günde 2 kase kelle paça çorbası içmesi tavsiye edilir.

Soğuk algınlığına karşı faydalı bir çorbadır. Kısa sürede soğuk algınlığını vücuttan atar. Kelle paça çorbası omega-3 bakımında da zengin bir besindir.

PAÇA ÇORBASININ FAYDALARI

Bazı uzmanlara göre; kanserin asıl sebebinin DNA ve hücrelerde değil, hücrelerin içinde yaşadığı bağ dokusunda meydana gelen anormallikler olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle kanserden korunmak için vücut bağ dokularının yenilenmesinin önemli olduğu belirtilmiştir. Paça çorbası bağ dokularının kendini yenilemesi için vücudun ihtiyaç duyduğu maddeleri temin etmek için oldukça ideal bir besindir. Özellikle kan yapımı için hayati derecede önemli olan lökosit bakımından oldukça zengin olması paça çorbasının faydaları arasındadır.

Vücutta bağ dokusunun bozulması durumunda, bağ dokusunun bozulduğu bölgeye göre diyabetten, eklem hastalıklarına, kalp hastalıklarından kansere kadar pek çok sorun baş gösterebilmektedir. Özellikle günümüz beslenme şartları düşünüldüğünde; işlenmiş yada müdahale görmüş bitkisel ve hayvansal kökenli pek çok besin maddesi doğal olanına göre faydalı bileşenlerin eksikliği ve zararlı bileşenlerin varlığı nedeniyle insan vücuduna bir takım olumsuz etkileri vardır. Örnek olarak; tavuk olarak tükettiğimiz fabrikasyon piliçler bir nevi mutant haline gelmiş bağ dokusu bozuk canlılardır. Bunların uzun vadede tüketimi insan vücudunda da bir takım anormallikler gelişmesine neden olabilmektedir.

Bu gibi nedenlerden dolayı, tavuk etine oranla doğal formunu daha çok koruyan büyük ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen paça çorbasının faydaları inkar edilemez. Ayrıca; paça çorbası ve kemik suyu içerisinde bol miktarda kalojen adı verilen bir protein bulunmaktadır. Bu protein bağ dokularını birbirine bağlayan, bağ dokularının yapısını oluşturan çok önemli bir proteindir. Aynı zamanda cildin dolgun ve pürüzsüz görünmesini sağlayan bir nevi dolgu malzemesidir. Kalojen bakımında çok zengin olan paça çorbası cildin genç görünmesine katkı sağlayabilmektedir. Önemli bir nokta, paça çorbasının bol C vitamini içeren bitkilerle birlikte alınmasıdır. Paça çorbası yanında limon, sarımsak, turp, soğan, maydanoz, roka gibi sebzeleri tüketmek hem kolesterolü ve tansiyonu dengeleme açısından hem de çorba içindeki faydalı maddelerin etkilerini arttırmak açısından çok önemlidir. Paça çorbasının faydalarından maksimum faydalanmak ve çorbayı daha hafif hale getirmek için bu hususlar göz önüne alınmalıdır.

Ayrıca paça çorbasının faydaları arasında bazı eklem sorunlarının giderilmesi için tüketilebilecek bir gıdadır. Özellikle Kalsiyum, magnezyum, fosfor eksikliğinden kaynaklanan sorunlar için paça çorbası adeta bir mineral hapı gibidir.

KELLE PAÇA ÇORBASI ZARARLARI

Kelle paça çorbası kalori miktarı fazla olan bir besindir. Bu sebeple kilo problemi olan kişilerin paça çorbasını çok sık tüketmeleri önerilmez. Ayrıca kelle paça çorbası kolesterol bakımından da zengin bir besindir. Kolesterolü fazla olanlar için önerilen bir besin değildir. Aşırı tüketildiğinde kelle paça çorbası kalpte yağlanma meydana getirebilir.

Derleme

adminadmin