Kültür
Giriş Tarihi : 25-03-2018 11:00   Güncelleme : 25-03-2018 12:03

Kendi İcatları Yüzünden Ölen 10 Mucit

İnsanın doğasında ne kadar tehlikeli olursa olsun merak ettiklerini yapması konusunda teşvik eden bir şey vardır ve bu uğraş sonucunda dünya bile değiştirilebilir. Medenileşme sürecinde yapılan binlerce icat da aslında hep bu dürtüsünün peşinden gidenlerin ürünü oldu. Bu ürünlerin bazıları gerçekten dünyayı değiştirirken bazıları korkunç sonları beraberinde getirdi. Hatta mucitlerinin ölümüne neden olanlar bile vardı.

Kendi İcatları Yüzünden Ölen 10 Mucit

 

Nasıl mı? İşte 10 örnek:

1 THOMAS ANDREWS

Bahtsız R.M.S. Titanik gemisinin baş mühendisiydi. Geminin çıktığı ilk seyahat onun için büyük bir gurur kaynağıydı. İnşa sürecinde Titanik’in buz dolu denizlerde zarar görebileceğinin farkındaydı. Bu nedenle geminin çift cidarlı olmasını ve içinde 46 filika olmasını istedi. Halbuki yolculuk sırasında gemideki filika sayısı sadece 20’ydi. Bütçe kısıtlamaları yüzünden kararları uygulanmıyordu. Gemi, 15 Nisan 1912’de buzdağına çarptığında Andrews büyük bir kahramanlık göstererek onlarca insanın tahliyesine yardımcı oldu. Son görüldüğünde ise lobilerden birinde durmuş ağlıyordu. Cesedi bulunamadı.

2 WİLLİAM BULLOCK

Bullock ilk baskı makinesini icat etti. Makineyi kurarken bacağı mekanizmaya sıkıştı. Kısa sürede kangren başladığı için bacağının kesilmesi gerekti. 12 Nisan 1867’de ameliyat esnasında oluşan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.

3 LOUİS SLOTİN

Amerikalı nükleer fizikçi Slotin, İkinci Dünya Savaşı sırasında nükleer silah üretmek için başlatılan Manhattan Projesi’nde çalıştı. Savaşın ardından deneylerine devam etti. Plütonyum üstüne çalışırken yanlışlıkla bir füzyon tepkimesi başlattı ve büyük miktarda radyasyon salınımına neden oldu. Yaptığı hatayı fark edince vücudunu koruyucu materyallerle kapladı ama faydası olmadı. Olaydan iki hafta sonra, 30 Mayıs 1946’da öldü.

4 SYLVESTER H. ROPER

Dünyadaki ilk motosikletin mucidi olan Roper, bu icadına “velespit” adını vermişti. Bisiklete buhar makinesi takarak geliştirdiği bu icadı 1 Haziran 1896’da denerken kaza yaptı ve öldü. Aslında otopsi sonuçlarına göre ölüm nedeni kalp kriziydi ama kalp krizinin mi kazaya neden olduğu yoksa kazanın mı kalp krizini tetikledi anlaşılamadı. Öldüğünde yetmiş iki yaşındaydı.

5 AUREL VLAİCU

Romanyalı mucit ve deneme pilotu olan Vlaicu aynı zamanda en yüksek, en uzun ve en hızlı uçuşlar gibi birçok rekorun da sahibiydi. Kendi havayolu şirketi vardı. 13 Eylül 1913’te en yüksek uçuş denemesini yaparken uçağı düştü. Enkaza ulaşılamadı.

6 VALERİAN ABAKOVSKY

Aerocar ya da Aerowagon olarak bilinen, buharla çalışan pervaneli yarış aracının mucidi Abakovsky, 24 Temmuz 1921’de yirmi beş yaşındayken aracıyla Tula’dan Moskova’ya doğru yola çıktı. Fakat kullandığı Aerocar kaza yaptı ve mucidi de dahil olmak üzere altı kişinin ölümüne neden oldu.

7 MARİE CURİE

Radyoaktivite konusunda çalışmalarıyla bilinen ve iki Nobel ödülü alan Marie Curie kimyacı ve fizikçiydi. Radyografi ve X-ray’in mucidiydi ve radyasyon teorisini öne sürmüştü. 14 Temmuz 1934’te kaldığı sanatoryuma öldü. Ölüm nedeni uzun süre radyasyona maruz kalmasıydı.

8 MAX VALİER

Avusturyalı roket bilimci ve katı ve sıvı yakıtlı füzelerin mucidi Valier, elde ettiği başarılardan güven alarak roketli bir araba tasarlamaya karar verdi. İcadı başarılı oldu ama Valier onu daha da geliştirmek istiyordu. Yakıcı madde olarak alkol kullandı ve beklenildiği gibi icadı patladı, kendisi de öldü.

9 ABU NASR ISMAİL İBN HAMMAD A-JAWHARİ

Milattan sonra 1008 yılında ölen a-Jawhari de bir nevi mucitti. Uçmak konusunda takıntılıydı, bu nedenle kuş tüyü kaplı tahta kanatlar yaptı ve sırtına ve kollarına bağladı. Uçarım diye düşünerek bir caminin tepesinden atladı ama sonuç umduğu gibi olmadı. Tarihteki ilk insan uçuşu denemesi olarak kayıtlara geçti.

10 FRANZ REİCHELT

“Uçan terzi” lakaplı Reichelt paraşüt kaban olarak bilinen giysinin mucidiydi. Bu kabanın işe yaradığını ispatlamak için Eyfel Kulesi’nin korumalarını ikna edip 4 Şubat 1912’de kuleye tırmandı. Aşağıda toplanan büyük kalabalık onun atlayışını bekliyordu. Aşağı atladı ve elbette yer çekimi devreye girdi.

Garry Rodgers, Huffington Post, Çeviren: Deniz Saldıran, Oggito

İZDİHAM

adminadmin