Bilişim
Giriş Tarihi : 05-04-2015 18:30   Güncelleme : 05-04-2015 18:30

Kendini şarj edebilen akıllı temizlik robotu geliştirecekler

TRABZON (AA) - ATİLLA KURTOĞLU - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, geliştirdikleri projeyle kendini şarj edebilen akıllı temizlik robotu yapmayı hedefliyor

Kendini şarj edebilen akıllı temizlik robotu geliştirecekler

TRABZON (AA) - ATİLLA KURTOĞLU - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, geliştirdikleri projeyle kendini şarj edebilen akıllı temizlik robotu yapmayı hedefliyor.

Projeye danışmanlık yapan Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş, AA muhabirine, bölüm öğrencileri Burçin Nazlı ve Ahsen Ulutaş'ın sanayi odaklı bitirme projesinde akıllı temizlik robotu yapmayı amaçladıklarını söyledi.

Kendini şarj edebilen akıllı temizlik robotu projesinde öğrencilere danışmanlık yaparak proje hazırladıklarını anlatan Altaş, "Bir kullanıcının fiziki yönlendirmesi ve elle kumanda etmesinin ötesine geçerek kendinden kontrollü temizlik robotlarını geliştirmeye yöneldik ve proje kapsamında bir konutun iç zemin temizliğini otomatik olarak gerçekleştirebilen ve kendisini şarj edebilen bir robot prototip oluşturduk" dedi.

Altaş, iş yeri ya da eşyanın bol olduğu evlerde değil de alışveriş merkezleri gibi daha çok boş alanlarda temizlik görevi görebilecek bir robot geliştirmek istediklerini belirterek, "Benzerleri var ama bizimki biraz daha farklı olsun dedik. Şarjı bittiği zaman, o mekandaki en yakın prizi bulup gidip kendisini şarj edebilecek türden. Duvarda kendisine uygun şarj üniteleri olacak. Bulunduğu konuma göre hangi priz kendisine en yakınsa ona gidip kendisini şarj edecek. Bataryası dolduktan sonra da kendisini oradan çıkarıp temizliğine devam edecek" diye konuştu.

-"TÜBİTAK'tan 4 bin lira destek aldı"

Kendisini şarj edebilen akıllı temizlik robotu projesinin TÜBİTAK sanayi odaklı bitirme projeleri kapsamında 4 bin lira destek aldığına işaret eden Altaş, şunları söyledi:

"Çok titiz bir robot olacak. Evde kullanım için geliştirebilirsek titiz hanımların mesleklerini ellerinden alabilir. Prototipini yaparken belli bir alan belirleyeceğiz ve o alanda hareket etmesini sağlayacağız. Robotun yön algısı olması için sensörler yerleştireceğiz, sonra hareket için yazılım yapacağız. Bu yazılıma göre haberleşme birimi olacak. Çevresini tanıyacak, bulunduğu koordinatı bilecek. Çalıştığı yerin haritasını programlayacağız. Altında temizleme fırçası olacak, onunla temizlik yapacak. Aynı zamanda emme görevi de görecek."

Altaş, bu robotu, ileride çok farklı amaçlar için tasarlayabileceklerine dikkati çekerek, "Tabii bu bir adımdır. Her şey ilk adımla başlar, sonra gelişir. Bunun daha gelişmiş versiyonlarını yapabilmek için ilk versiyonu yapmanız gerekiyor. Bunun daha gelişmişini de ileriki yıllarda öğrencilerimize yaptırmaya çalışacağız. Mesela engelli insanlara ya da evdeki yaşlı insanlara yardım edebilecek türde de tasarlamayı düşünüyoruz. Böylece bir sanayicimizle ileride ihracat kalemi de oluşturabiliriz" ifadesini kullandı.

 

 

adminadmin