Kültür
Giriş Tarihi : 05-11-2017 17:05   Güncelleme : 05-11-2017 17:07

Kendisini onarmayı bilmeyen, hep başkaları kusurlu zanneder

Canım kızım, evlilik yaşına geldin. Allah (cc) dilerse, zamanı geldiğinde seni bir yiğide eş yapar. Eş demek, kendisinin diğer yarısı demek. İki yarının bir tam edebilmesi için, ikisinin de kendi içinde bir olgunluğa kavuşması lâzım.

Kendisini onarmayı bilmeyen, hep başkaları kusurlu zanneder

Kendi eksiklerini giderememiş genç kız, eşiyle uyumu yakalayıp uygun adım yürüyemez. Meselâ; insanlar ile olan ilişkisini Allah (cc) üzerinden tanımlaması lâzım ki, yaşananları doğru anlamlandırabilsin. Ailede sevgiyi dolu dolu görebilsin ki, sevgisizlik krizi ile anne babasından göremediklerini eşinden tahsil etmeye çalışmasın. Bizi sevgi ve beceri ile donatarak, bu dünyada önemli şeyler yapabilecek kapasitede yaratan Allah’ımızın (cc), bize çok değer verdiğinin bilincinde olmalı ki, bunu hissetsin. Bu değeri kimse kimseden alamaz ve bu herkeste aynıdır. Sadece farklı olan, teslimiyet ve gerektirdikleri ile, ne kadar boyut kazandığımızdır.

Kendindeki kusurları görmeyi bilmezsen, hep karşındakilere bakıp onlardaki kusurları görürsün. Giderek, herkesin eksilerini fark etme görevi sana verilmiş gibi insanları incelemeye başlarsın ve o insanlarda hiç artı yokmuş gibi algılarsın. Bu tehlikeli bir gidiştir. Çünkü; zihin neyi arasan onu gösteren bir mekanizmaya sahiptir. Bu seçici algıdır. Seçici algına, önce kendini görmesini, sende olması gerektiği halde olmayan ve değişmesi gerekenleri bulmasını telkin etmelisin ki, bunları daha iyileri ile değiştirme şansın olsun. Çoğunlukla sen düzelince, senden yansıyanlar da düzelir. Doğru söz ve davranışlar; hasta ve kasıtlı insana dönüp sekmedikçe, Allah’ın (cc) izniyle doğru bir etkilenme meydana getirecektir. İlâveten, iyilik ve güzellikleri görmek marifettir, açık aramak değil.

Sen hepimiz gibi Yaradanımızın (cc) bir sanat şaheserisin. Bu muhteşem sanat eserini öyle güzel korumalısın ki, beslenme kaynakların seni istikamet üzere tutsun. Kendine inanmalı ve güvenmelisin. Tabii ki burada, hemen anne baba devreye girer ki, bir çocuğa ‘Sen Allah’ın (cc) yeryüzüne seçerek yarattığı ve kendisinden çok şeyler beklediği harika bir insansın’ mesajı verilmeli. Çocuk Allah’ın (cc) kendisini sevdiğine yürekten inanmalı. İşte evlendiğinde, bu anlayış hem kendine, hem de muhatabına nasıl yaklaşacağını belirler. Eşin, Allah’ın birlikte yaşamanızı murat ettiği can yoldaşındır. Onunla mutlu olabilmen, çoğunlukla senin kendini bilgi ve görgü ile ne kadar donattığın ve bunu ne kadar ahlaka dönüştürdüğün ile ilgilidir. İşte eşinle tam olabilmenin sırrı buradadır. Ve aklı kendini görecek kadar gelişmiş ve kendini onaracak kadar beceri kazanmış olmak; işte bir genç kızın en makbul çeyizi budur. Çeyizin hazır mı yavrucuğum?

Saliha Erdim / Diriliş Postası

adminadmin