Genel
Giriş Tarihi : 05-10-2018 13:16   Güncelleme : 05-10-2018 13:16

Kerem Kınık’ı Cumhurbaşkanı’na Şikâyet Ettiler!

Türk Kızılayı Başkanı Dr. Kerem Kınık’la ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazılan şikâyet dilekçesi ortaya çıktı.

Kerem Kınık’ı Cumhurbaşkanı’na Şikâyet Ettiler!

Dilekçede, Kızılay yönetiminin ihale ve kurban kesimlerinde usulsüzlük yaptığı, tarihi bir yalıda ise izinsiz tadilat yapıldığı iddiaları gündeme getirildi.

Türk Kızılayı Batman Sasom delegesi Nevzat Çelik ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği dilekçede, kurumda gerçekleştiğini iddia ettiği yolsuzluklarla ilgili bilgi verdi.

Çelik, “Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin bir vatandaşı, bir Kızılay üyesi ve Kızılay delegesi olarak Nisan 2016 Olağan Genel Kurul sonrası Türk Kızılayında yaşanan usulsüzlükler ve ihale yolsuzlukları ve şube kapatma, üyelik ve delegelikten çıkarmaya ilişkin Yönetim Kurulu tarafından yapılan yanlışlıklardan duyduğum rahatsızlıkları sizlere iletmek istiyorum” diyerek, ihalelerin tanıdık şirketlere verildiğini öne sürdü.

“USUZSÜZLÜKLERLE İLGİLİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU”

Çelik, "Öyle ki, bu ihalelere kendi seçtirdiği yönetim kurulun üyelerinin 4-5 kişisi yapılan ihaleler usulsüz olduğundan muhalefet şerhi düşmüştür. Bahse konu usulsüzlükler ve kaynak israfına dönük harcamalar konusunda Kızılay Denetim Kuruluna da bu hususlar iletilmiş ve denetim kurulu da bu konuda etkili bir soruşturma yapmamıştır. Bu konuya ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur" diye ifade etti.

İHALESİZ 200 MİLYON HARCANDI İDDİASI

Kınık’ın cari usullere aykırı olarak kendisine 5 milyon TL, genel müdüre ise 1 milyon TL doğrudan harcama yetkisi aldığını ve bu yetkiyi olabildiğince keyfi kullanarak Kızılay’ın 200 milyon TL’sini ihalesiz, tek başına istediği gibi harcadığını iddia eden Çelik, bu keyfi harcamaların ileri gitmesi sonucu Türk Kızılayı eski Yönetim Kurulu üyesi Hamza Aydoğdu’nun 21 Ekim 2016’da ihtar çekmesinin ardından bu yetkilerin Kınık’ın elinden alındığını kaydetti.

NEDEN ŞİKAYET EDİLDİ

Öte yandan, Odatv konuyu Kızılay’a sordu. Kızılay'ın Odatv’ye verdiği bilgiye göre, Nevzat Çelik'in, zamanında yaptığı bir projeden dolayı Kızılay'dan destek istediği belirtildi. Projesinde, mültecilerin sağlık sorunları ve barınmasından söz eden Çelik'in, Kızılay'dan proje için onay da aldığı ifade edildi. Kurum kaynaklarının Odatv'ye verdiği bilgiye göre, ancak Çelik'in projeye "olur" çıktıktan sonra, projeyi gerçekleştirmediği, Kızılay'ın verdiği aracı ise kendi şahsi işleri için kullandığı ve o araçla da kaza yaptığı ileri sürüldü. Odatv'nin kurum kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Nevzat Çelik'in, bu olaylardan sonra, Kızılay Başkanı Kınık'ı, Erdoğan'a şikayet ettiği iddia edildi.

KURBAN BAĞIŞLARININ DENETİMİ BİR STK’YA DEVREDİLDİ

Türk Kızılayı Uluslararası Program Müdürlüğü, 9 Eylül 2016’da kurban hisselerinin artırımına ilişkin genel müdürlük oluru ile Türk Kızılayı ve Yeryüzü Doktorları arasında, kurban tedarik, kesim, parçalama ve dağıtım hizmet protokolü imzalanır.

Kurban bağışı kampanyası kapsamında toplanan yurt dışı bağışların Kızılayın asli görevi olmasına rağmen kurumla hiçbir bağı bulunmayan Yeryüzü Doktorları adındaki bir sivil toplum örgütü eliyle yerine getirildiği belirtilen dilekçede şu görüşlere yer verildi:

VEKÂLET HİSSELERİ BAŞKA DERNEK VE VAKIFLARA DEVREDİLDİ

“Bağışlanan kurbanların kesiminin yapılıp yapılmadığı, kurbanların dağıtılıp dağıtılmadığı konusunda da ciddi şüpheler bulunmaktadır. Bu konuda soruşturma yapıldığında usulsüzlükler olduğu anlaşılacaktır. Kampanya döneminde toplanan yurt dışı vekâlet hisseleri, bağışlarının başka dernek ve vakıflara devredilerek kesileceği hiçbir zaman söylenmeyerek, vatandaşların yanıltılmış olması 2860 sayılı yardım toplama kanununa göre suç teşkil etmektedir.”

YERYÜZÜ DOKTORLARI’NIN ESKİ GENEL BAŞKANI KEREM KINIK

Burada hemen araya girip şu hatırlatmayı yapalım: Yeryüzü Doktorları’nın kurucusu eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu. Kerem Kınık, Kızılay Yönetim Kurulu üyesi olmadan önce Yeryüzü Doktorları’nın da genel başkanlığını yaptı. Kınık, her zaman Davutoğlu ekibi ile birlikte anılır.

TARİHİ YALIYA İZİN ALINMADAN TADİLAT YAPILDI İDDİASI

İstanbul’da 12 bin 500 dolar kirası olan bir yalı kiralandığını, bu yalının başkanlık ofisi olarak kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Çelik şunları kaydetti:

“Bu nedenle de bu ofis doğrudan alım doğrudan pazarlık ile 470 bin TL ile Dr. Kerem Kınık’ın tanıdığı bir firmaya (Mart Mimarlık) tadilat yaptırılmıştır. İddiaya göre, söz konusu köşk tarihi eserdir ve koruma altındadır. Herhangi bir tadilat izni alınmadan kaçak olarak tadilat yapılarak suç işlenmiştir.

İHBAR SONRASI SATIŞ İPTAL OLUYOR

Sonrasında bu suç ortaya çıkınca yalının sahibini de mağdur etmemek ve kurtarmak için bu yalı yaklaşık 5 milyon dolar gibi bir rakama satın alınmak istenmiş ve yapılan ihbar üzerine bu satış gerçekleştirilememiştir. Hâlbuki eski Kızılay başkanları ofis olarak İstanbul’da yer alan kurumun işletmesi olan Altıntepe Tıp Merkezini kullanmaktaydı.”

KIZILAY’IN HESAPLARINA HACİZ GELİYOR

Diğer iki önemli iddia da şu şekilde:

Antalya’da uluslar arası Kızılhaç/ Kızılay Federasyonu toplantısı gerçekleştiriliyor. Kongre masrafları içir harcanan 12 milyon TL iddiaya göre, hukuka aykırı olarak yapılan sözleşme ve işlemler nedeniyle Türk Kızılayı karşılamak zorunda kalıyor. Yine iddiaya göre, bu para ödenmediği için 8 milyon TL Kızılay’ın hesaplarına haciz geliyor.

YEMEN’E GİDERKEN 1 MİLYON’DAN OLMAK

Kızılay, Yemen’e yardım göndermek için bir kargo uçağı kiralıyor. Kargo uçağına uçuş izni alınmadığı için yardım paketleri deniz yoluyla gönderiliyor. Bu nedenle kargo şirketine yapılan 1 milyon TL’lik ödeme geri alınamıyor.

Bülent Karslıoğlu - Odatv.com

adminadmin