Sağlık
Giriş Tarihi : 27-09-2017 17:38   Güncelleme : 27-09-2017 17:38

Kilo Almanızı Sağlayacak İştah Açıcı Besinler Nelerdir?

Kilonun aşırısı problem olduğu gibi kilo alamamak ve fazla zayıf olmakta ciddi bir sağlık sorunudur.

Kilo Almanızı Sağlayacak İştah Açıcı Besinler Nelerdir?

Kilonun aşırısı problem olduğu gibi kilo alamamak ve fazla zayıf olmakta ciddi bir sağlık sorunudur. Kilo alma sorunu yaşayan hastaların birçoğunda yemek yemeye karşı ilgisizlik, gün içinde yemek yeme ihtiyacı duymama gibi ortak belirtilere rastlanmıştır. İştahsızlık içinde bulunduğumuz psikolojiye bağlı olabilmekle birlikte vücudumuzda meydana gelen bir rahatsızlıktan da kaynaklanıyor olabilir. Kuşkusuz ki dış görünüş en umurunda olmadığını söyleyen insanların bile hakkında ister istemez düşündükleri ve özenle dikkat ettikleri bir konudur. Kilo almak ve kilo vermek özellikle hızla gerçekleştikleri durumlarda ruhsal sağlığımızı olumsuz anlamda etkilerler. Dış görünüşün iç güzelliğin yerini bile alabildiği günümüzde insanlar kadın ve erkek fark etmeksizin '' iyi görünmeyi '' her şeyden daha fazla önemser oldular. Ve hiç kuşkusuz ki iyi görünmenin en temel yolu boyumuzla doğru orantılı bir kiloya sahip olmaktan geçer. Bu yazımızda kilo alamayanlar için iştah açıcı besinler nelerdir? sorusunun cevabını araştırdık ve kilo alma sorunu yaşayan iştahsız okuyucularımızın fazlasıyla yararlanabilecekleri bilgiler elde ettik. İsterseniz bu faydalı, iştah açıcı besinler hangileriymiş, birlikte göz atalım.

iştah açıcı besinler

İştah Açıcı Besinler Listesi

Nohut: Tarihi çok eskilere dayanan ve güçlü bir besin kaynağı olan nohut içerisinde barındırdığı B12, E, K, C, A ve B6 vitaminleriyle dikkat çeker. Sağlık için mucizevi etkilere sahip olmakla birlikte özellikle sofralarda pilavın yanında salça ve soğanla yapılan yemek hali oldukça enfestir.

 

Patates: Zengin fakir her kesimin yüzünü güldüren ve her hali severek tüketilen patates aynı zamanda B6, K, C, A ve E vitamini deposu olarak da bilinir. Zengin potasyum kaynağı olmasının yanı sıra kalsiyum, magnezyum, manganez ve demir de içerir. Kızartma versiyonu dışında ister fırınlayarak ister haşlayarak ya da yemeklerinizin içine katarak da tüketebileceğiniz patatesi istediğiniz zaman istediğiniz yerden bulmak pek kolaydır.

 

Kereviz: Sağlıklı yaşam denilince akla ilk gelen sebzelerden birisi olan kereviz antioksidan etkisiyle organlarınızı hastalıklardan koruyan bir özelliğe de sahiptir. Kan basıncınızı dengeler, yan etkisi olmadığından düzenli tüketilmeye uygun bir besindir. Bir çok hastalığa iyi gelen bu yiyecek iştahsızlık sorunu yaşayan hastalar içinde bire birdir.

 

Tarçın: Kendine özgü güzel kokusu ile bazı çaylarda, yemeklerde fakat bilhassa tatlılarda harikalar yaratan tarçın çabuk acıktırma özelliğine sahip besinler/ baharatlar arasında ilk sırada yer alır. Kilo almak isteyenlerin çaylarına tatlandırıcı olarak ya da yemek ve tatlılarına bir tutam tarçın mutlaka koymaları önerilir.

 

Greyfurt: Lif açısından zengin ve besin değerleri, vitaminleri bakımından sağlığa en faydalı ve mutlaka düzenli tüketilmesi gereken greyfurt kansere karşı savaşta en etkili meyvelerden birisi olmakla birlikte aynı zamanda kilo almak isteyenler için iştah açıcı bir özelliğe de sahiptir.

 

Bezelye: İçinde bulunan Glisemik endeksinin yüksekliği nedeniyle açlık dürtünüzü uyandıran bezelye içinde bulunan vitaminlerin zenginliği ile bilinir. Özellikle pilavın yanında yemek olarak tüketilen hali hem iştah açıcı hem de oldukça lezzetlidir.

 

Kırmızı Biber: Çocukken ''ağzına biber sürerim'' diye büyüklerimiz tarafından sıklıkla korkutulduğumuz kırmızı biber aslında güçlü bir A ve C vitamini deposudur. Sodyum ve potasyum denilince de akla ilk gelen baharatlardan birisi olan kırmızı biber özellikle kurutulmuş hali ile yemeklerde sıklıkla kullanılır ve tam bir tamamlayıcı görevi görür.

Kolesterol önleyici özelliği de bulunan kırmızı biber acı tadı nedeniyle doyup doymadığınızı anlamamanızı sağlayarak daha fazla yemek yemenize neden olacaktır. İştahsızlık sorunu yaşayanlar için uzmanlar tarafından en referans verilen yiyeceklerin/ baharatların başında gelir.

 

Havuç: En zengin A vitamini deposu olarak bilinen havuç tüketimi ve bulunması oldukça kolay bir besindir. Genellikle salatalarda ve yemeklerde tamamlayıcı lezzet olarak kullanılır. Glisemik endeksi yüksekliği nedeniyle çabuk acıkmanıza neden olan bir sebzedir.

 

Mısır: Kişilerin çabuk acıkmalarına neden olan Glisemik endeksi yüksekliği bakımından en güçlü besinlerden birisi olan mısır doğmamış yağlar, protein ve sodyum bakımından da zengindir. Yedikten çok kısa süre sonra açlığınızı tetikler ve kilo almanıza yardımcı olur.

 

Karalahana: Karadeniz yöresinin en meşhur lezzetlerinden birisi olan karalahana özellikle karaciğer için çok faydalı bir sebzedir. Vücut direncini arttırarak hasta olmanızı engeller. İçinde yüksek miktarda E, A, B vitaminleri, potasyum, magnezyum ve kalsiyum bulunur.  İştah açıcı özelliğe sahiptir.

patates

Peki iştah kapanmasının bedensel olmayan en önemli nedenleri nelerdir?

Yazının başlarında da belirttiğimiz üzere kişilerde iştah kapanıklığı yaşanmasının birden fazla ve farklı nedenleri olabilir. Bazı hastalıklar, kullanılan bazı ilaçlar, mevsim değişikliği, depresyon, bölgesel farklılıklar ve yaşam şartlarının değişmesi vs. iştahsızlık durumunu tetikleyebilir. Eğer iştahsızlık durumunuz psikolojinizden kaynaklanıyorsa kendi damak tadınıza uygun, karşı koyamayacağınız yemeklere/ yiyeceklere öncelik tanımanız, spor, günlük rutinleriniz üzerinde yapacağınız küçük değişiklikler, bir psikologdan yardım almanız ya da sohbetinden keyif aldığınız insanlarla daha çok vakit geçirmeniz yararlı olacaktır.

Unutulmamalı ki iştahsızlık durumunun sürekliliğe dönüştüğü durumlarda hızla kilo kaybı gözlemlenebilir ve yetersiz gıda almanızın bir sonucu olarak organ fonksiyonlarınızı bozabilir, tahrip edebilir, bağışıklık sisteminizi zayıflatarak kolay hastalanabilir ya da hastaysanız zor iyileşebilir bir hale sizi getirebilir. Fazla kilo alımı ciddi bir sorundur. Fazla kilo kaybı ve uzun süreli iştahsızlıkta öyle. Eğer siz de iştahsızlık sorunu ile karşı karşıyaysanız bu durumu ciddiye almanızı ve ertelemeden bir uzmana danışmanızı öneririz. Uzman tavsiyesi doğrultusunda gainer kilo aldırıcılardan da faydalanabilir, kilo alma sürecinize besin takviyesi yapabilirsiniz.

Sürecin en başında bu sorununuzun nedeninin psikolojik mi yoksa vücudunuzdaki bir hastalıktan mı ileri geldiğini öğrenmenin oldukça önemli olduğunu unutmayınız.

Bir an önce iyileşmeniz temennilerimizle.

adminadmin