Ekonomi
Giriş Tarihi : 22-09-2018 10:53   Güncelleme : 22-09-2018 10:53

Kimse kafasına göre fiyat belirlememeli!

Kimse kafasına göre fiyat belirlememeli!

Başta gıda ürünleri olmak üzere piyasadaki tüm ürünlerde fırsatçılık yapıldığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “TESK olarak piyasadaki haksız fiyat artışlarını ve gramaj oyunlarını daha önce gündeme getirmiştik. Bakanlık tarafından yapılan denetimlerde 680 üründe gramaj oyunu, bin 296 üründe ise haksız fiyat artışının tespiti, bu konudaki iddialarımızı açıkça doğruladı. Ekonomik dalgalanma yaşadığımız bir dönemde kimse kafasına göre fiyat belirleyerek serbest piyasa koşullarını fırsatçılığa çevirmemeli. Bu konudaki denetimler acilen artırılmalı ve piyasadaki fiyat kontrolü çok iyi yapılmalı” dedi.

-“ÜRÜNLERDEKİ HAKSIZ FİYAT ARTIŞLARI FIRSATÇILIKTIR”

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlarda haksız fiyat artışlarının fırsatçılık olduğunu dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Eskiden satışlarda belli bir kâr marjı vardı, kârda eşitlik ilkesi vardı. Şimdi aynı markadaki ve aynı boyuttaki ürün, bir markette 6 TL’ye diğerinde 10 TL’ye satılıyor. Bu fiyat dengesizliği ekonomimizin daha da kötüye gitmesine yol açıyor. Fiyat dengesizliğinin önüne geçmek için piyasadaki tüm aktörler üzerine düşen görevi yerine getirmeli. Vatandaşlar temel gıda ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanırken bazı fırsatçıların bire bin katma çabasının önüne geçilmeli. Hepimizin aynı gemide yolcu olduğu unutulmamalı. Gemi battıktan sonra hiç kimsenin zenginliği para etmez. Bu yüzden piyasadaki kâr marjları kontrol altına alınmalı” diye konuştu.

-“BU DEVİRDE HERKES BİLİNÇLİ TÜKETİM YAPMAK ZORUNDA”

Vatandaşların da fırsatçılara karşı bilinçli tüketim yapması gerektiğini ifade eden Palandöken, “Vatandaşlarımız alışveriş yaparken piyasayı çok iyi kontrol etmeli. Üç beş kuruş diye önemsenmeyen farklar, ay sonu geldiğinde binlerce liralık zarara dönüşüyor. O yüzden bu devirde rasyonel tüketici olarak bilinçli alışveriş yapılmalı. Fiyatı düşük diye düşünülmeden, A’dan Z’ye satın alınacak her ürünün piyasadaki fiyatları çok iyi araştırılmalı. Aynı malın yüzde 50 daha ucuzu varken, yüzde 100 pahalı olanını satın alarak fırsatçıların çıkar sağlamasına imkan verilmemeli. Vatandaşlarımız da alışveriş yaparken gözüne takılan haksız fiyat artışlarını ve gramaj oyunlarını derhal Ticaret Bakanlığı’na şikayet etmeli. Ticaret Bakanlığı da bu konuda yaptığı denetimleri artırmalı” şeklinde konuştu.

adminadmin