Siyaset
Giriş Tarihi : 10-08-2020 17:17   Güncelleme : 10-08-2020 17:17

Kısa Vadeli Başarıların Değil Asırlık Hedeflerin Peşinde Koşuyoruz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK Mükemmeliyet Merkezleri Açılış Töreni'ne katıldı.

Kısa Vadeli Başarıların Değil Asırlık Hedeflerin Peşinde Koşuyoruz!

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgını ve terör örgütleriyle mücadele sürerken Türkiye’yi kalkındırmaya ve büyütmeye devam ettiklerini söyledi.

 

“BİZDEN YARDIM TALEP EDEN DOST VE KARDEŞ ÜLKELERİN İMDADINA KOŞTUK”

Hepsi birbirinden önemli açılışları gerçekleştirdiklerini, sağlıkta ve sağlık turizminde Türkiye'yi öne taşıyacak yatırımları hizmete aldıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerjide, tarımda, ulaşımda pek çok yatırımın devreye alındığını anlattı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm dünyanın ihtiyacı olan yoğun bakım solunum cihazını rekor sürede ve dünya standartlarında üretildiğini dile getirerek şöyle devam etti: “Sadece vatandaşlarımıza ulaşmakla kalmadık, bizden yardım talep eden dost ve kardeş ülkelerin de imdadına koştuk. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ ilkesiyle durmadan, zorluklar karşısında pes etmeden milletimize hizmet etmeyi sürdürüyoruz. Birileri fildişi kulelerde ahkâm keserken, milletimize karamsarlık yayarken, biz büyük ve güçlü Türkiye hedefimize doğru kararlılıkla yürüyoruz.”

“GEBZE VE ANKARA'DA YEDİ FARKLI ALTYAPIYI TEKNOLOJİ EKOSİSTEMİNE KAZANDIRACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu süreçte yenilikçi projelere imza atan özel sektörümüz, üniversitelerimiz, TÜBİTAK gibi stratejik kuruluşlarımız gerçekten kritik roller üstleniyor. Ülkemizin teknolojik altyapısı ve kabiliyetleri TÜBİTAK'ın araştırma merkezleri ve enstitülerinin katkılarıyla her geçen gün daha da güçleniyor. Bugün yapacağımız açılışlarla inşallah buna yenilerini eklemek suretiyle Gebze ve Ankara'da yedi farklı altyapıyı teknoloji ekosistemine kazandıracağız” diye ekledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulusal Enerjetik Malzemeler Laboratuvarı'nın askerî mühimmatlarda kullanılan ve yurt dışından temininde problem yaşanan malzemelerin Türkiye'de üretilmesine katkı yapacağını bildirdi.

 

Yüksek Sıcaklık Malzemeleri Mükemmeliyet Merkezi'nde süper alaşım malzemelerinin üretimi, tamiri ve bakımının gerçekleştirileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biyomalzeme, Biyomekanik, Biyoelektronik 3B Mükemmeliyet Merkezi'nde yurt dışında yapılan testleri tek bir elden yürütecek ve biyoteknoloji temelli malzeme ve sistemler geliştireceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Motor Mükemmeliyet Merkezi'nde demiryolu, denizcilik, jeneratör ve özel amaçlı kullanıma uygun motorların yurt içinde test edilebileceğini, bu sayede hem firmaların yurt dışındaki laboratuvarlara para vermekten kurtulacağını hem de büyük bütçeli motor geliştirme projelerinin ülkede yapılacağını aktardı.

 

Özellikle Fotovoltaik Performans ve Güvenlik Test Merkezi'nde güneş enerjisi uygulamalarında kullanılan cihazların kalibrasyonları ve test ölçümlerinin gerçekleştirileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, böylece yerli üreticilere zaman ve maliyet avantajı sağlayacaklarını belirtti.

 

TÜBİTAK SAGE Çevresel Test Merkezi sayesinde silah sistem projeleri başta olmak üzere tüm çevre şart testlerinin, uluslararası standartlarda Türkiye'de icra edileceğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine SAGE bünyesinde kurdukları yeni araştırma geliştirme hizmet binasıyla millî mühimmatların tasarımı, yazılımı ve simülasyonu alanlarında stratejik çalışmaların yürütüleceğini söyledi.

 

Bu laboratuvarlar sayesinde Türkiye'nin 57 yıllık çınarı olan TÜBİTAK'ı daha bütüncül ve tamamlayıcı bir fonksiyona kavuşturacaklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu vesileyle bilimsel araştırmalara ilgi duyan yetenekli evlatlarımıza bir müjde vermek istiyorum. Türkiye'nin adını bilim olimpiyatlarında daha yükseğe taşıyacak TÜBİTAK Fen Lisemiz inşallah 2021-2022 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlayacak. Gerek hizmete açtığımız laboratuvarlarımızın gerekse lisemizin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Bu eserlerin ülkemize ve Gebze’mize kazandırılmasında emeği geçen başta Bakanlığımız olmak üzere herkesi gönülden tebrik ediyorum.”

 

“GÜNÜ KURTARMAYA DEĞİL, GELECEĞE MÜHRÜMÜZÜ VURMAYA ODAKLANDIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, güçlü ve rekabetçi büyümeye giden yolun üretimden, daha doğrusu katma değerli üretimden geçtiğini herkesin çok iyi bildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayide dışa bağımlılık, millî güvenlik açısından en az siyasi bağımlılık kadar vahim bir durumdur. Türkiye, uzun yıllar bunun acısını yaşamış bir ülkedir. Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan terörle mücadelemize kadar pek çok alanda tehditlere, baskılara, gizli, açık yaptırımlara maruz kaldık. Bir dönem Ege'de, Akdeniz'de meşru hakkımız olan meselelerde bile yeterince inisiyatif alamadık. Üretimde, ihracatta güçsüzlüğün bedelini maalesef diplomaside, savunmada, terörle mücadelede ödedik.”

 

“2002 yılında ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde Türkiye ekonomisinin ihracat hacmi sadece 36 milyar dolardı” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Bu ihracatı sürükleyen hepi topu üç, beş sektör varken, sanayi altyapısı da son derece zayıftı. Özel sektörü yeniliğe ve Ar-Ge'ye yönlendiren neredeyse hiçbir mekanizma yoktu. Teslim aldığımız bu ekonomide, üretim ve Ar-Ge altyapıları başta olmak üzere kalkınmayı hızlandıracak özellikle bu yatırımları tek tek hayata geçirdik. Türkiye'nin gururu olan devasa üretim tesislerini, eserleri, yolları, köprüleri, hastaneleri, havalimanlarını insanımızın hizmetine sunduk. Sadece yollar, köprüler, viyadükler, tüneller, havalimanları, sağlık kuruluşları inşa etmedik. Aynı zamanda ülkemiz gelişen teknolojilerin pazarı değil, tasarlayıcısı, üreticisi de olsun istedik. Günü kurtarmaya değil, geleceğe mührümüzü vurmaya odaklandık. Yıllarca örselenmiş hayati projeleri, iç ve dış rant odaklarınca sabote edilmiş ülkemize yeniden özgüven kazandırdık” ifadelerini kullandı. 

 

“GEBZE’Yİ SADECE BÖLGESİNİN DEĞİL TÜM TÜRKİYE’NİN ÇEKİM MERKEZİ HÂLİNE GETİRDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyük ve güçlü Türkiye hedefine ulaşma yolunda son 18 yılda sıfırdan bir Ar-ge ve girişimcilik ekosistemi inşa ettiklerini anlatarak, “Ülkemizin yarınlarına yön verecek en büyük teknoloji üssü olan Bilişim Vadisi’ni işte buraya Gebze’ye kurduk. Türkiye’nin otomobilini yine buradan dünyaya tanıttık. Gebze’yi sadece bölgesinin değil tüm Türkiye’nin çekim merkezi hâline getirdik. Bilişim Vadimize özellikle yönelik ilgi, özellikle de otomobil sektöründe hamdolsun günden güne artıyor” dedi.

 

Teknoparklarda üretilen teknoloji ürünlerinin ihracatının 4,8 milyar dolara yükseldiğini, 2003-2020 arasında yeni ya da ilave yatırımlar için 70 bin 415 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu dönemde İŞKUR aracılığıyla 9 milyon 21 bin vatandaşa istihdam imkânı sunulduğunu kaydetti.

 

“BİZ KISA VADELİ BAŞARILARIN DEĞİL ASIRLIK HEDEFLERİN PEŞİNDE KOŞUYORUZ”

“Herkesin ufku denizi kadardır derler. Biz kısa vadeli başarıların değil asırlık hedeflerin peşinde koşuyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  şöyle devem etti: “Türkiye’yi 21. yüzyılın lider ülkelerinden biri yapmanın hayalini kuruyoruz. Kat ettiğimiz aşamalar elbette önemlidir, değerlidir. Ancak yaptıklarımız hayallerimizin sadece küçük bir parçasıdır, daha gidecek çok yolumuz, yazacak yeni başarı hikâyelerimiz var. Kanal İstanbul gibi daha gerçeğe dönüştürecek muhteşem projelerimiz var. Cumhuriyetimizin 100. yılını 2023 hedeflerimizle taçlandırmak gibi ideallerimiz var. 2053 ve 2071 gibi çağı aşan vizyonlarımız var. Son 18 yılda yaptıklarımız gibi inşallah bu hedefleri, hayalleri, vizyonları da yine birlikte gerçeğe dönüştüreceğiz, hiç şüpheniz olmasın. Başarı hikâyelerimizi ülkemizin sıkıntıya girmesini bekleyen muhterislerle değil yine sizlerle, gayretli bilim adamlarımızla, araştırmacılarımızla, mühendislerimizle, cesur sanayicilerimizle, gençlerimizle, emekçilerimizle, Türkiye’nin potansiyeline inanan yatırımcılarımızla birlikte yazacağız.”

Recep YAZGANRecep YAZGAN