Genel
Giriş Tarihi : 08-12-2018 09:33   Güncelleme : 08-12-2018 09:33

Kıvrık kulaklı kediler ömür boyu acı çekiyor, Scottish Fold üretimi yasaklansın!

ScottishFold adı altında üretilen ve satılan bütün kıvrık kulaklı kediler osteokondrodisplazi hastalığından dolayı hayatları boyunca acı çekiyorlar.

Kıvrık kulaklı kediler ömür boyu acı çekiyor,  Scottish Fold üretimi yasaklansın!

Daha fazla kedinin acı çekmemesi için, başta Scottish Fold olmak üzere etik olmayan ticari kedi üretimlerinin yasaklanması için imza kampanyası başlatıldı.

Change.org sitesinde başlatılan ima kampanyasına destek vermek için:

https://www.change.org/p/scottish-fold-%C3%BCretimi-yasaklans%C4%B1n/u/21859819

İNSANLAR NEDEN SCOTTİSH FOLD KEDİSİNİ SEVİMLİ BULUR?

Scottish Fold kedisi oldukça populer bir ırktır. Bu ırk, geçen yüzyılda İskoçya Perthshire’da Coupar Angus civarında bir çiftlikte, genetik bozukluğu olan bir kedinin doğal yollarla dünyaya gelmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu kedinin kulak kıkırdağı kulaklarını taşıyacak kadar sert değildi ve bu sebeple kulakları öne doğru katlanmaktaydı.

Kedinin adı Susie idi ve bu genetik bozukluk sebebiyle çok şirin görünüyordu. Hatta o kadar sevimliydi ki, Birleşik Krallığa ait özel bir kedi ırkı olarak devamı için, bu kediyi British Shorthair kedileri ve yerel kedilerle çiftleştirerek, genetik mutasyonu korumak istediler. Scottish Fold kedisi, işte böyle doğdu.

Peki, insanlar niçin bu sarkık, kıvrık kulaklı kedileri seviyorlardı? Uzmanlar bunu, hayvan davranışları (Etoloji) alanında Nobel ödülü almış olan Konrad Lorenz’in kendi adıyla anılan Lorenz Güzellik Teorisi’ne bağlamaktadırlar.

Buna göre çoğu insan, özellikle de çocuklar, insanınkine benzer yuvarlak hatları olan bir yüzü huzur verici bulmaktadırlar. Tam tersi, kurdunki gibi uzun bir burun ve dik kulaklar ürkütücü bulunur. Bu sebeple insanlar, yuvarlak baykuş yüzünü sevimli bulurlar. Japonya Tokyo’da baykuş kafelerinin bulunması ve pek çok insanın baykuş biblosu koleksiyonu yapması bu yüzdendir.

Scottish Fold kedisi de tıpkı baykuş gibi yuvarlak yüzlüdür ve bu özelliği insanlara çekici ve sevimli gelmektedir.

adminadmin