Samsun Haber
Giriş Tarihi : 20-09-2012 11:00   Güncelleme : 20-09-2012 11:00

Konya Ve Samsun’daki Başkanlara Anlatılmalı

Konya ve Samsun Raylı Sistem ihalelerindeki sözleşmenin küme tarafından iyice okunması gerektiğini söyleyen Kayseri Ulaşım AŞ Genel Müdürü Arif Emecen, “Göstermelik maddeler konulmuş” dedi.

Konya Ve Samsun’daki Başkanlara Anlatılmalı
 Sanayi Odası gibi yerel iradelerle birlikte Belediye Başkanına bunun yapılamayacağının anlatılması gerektiğini belirten Emecen, “Cari açığın zirve yaptığı bir dönemde, Ankara projesinde 324 araca yüzde 51 verildiği bir dönemde böyle bir şey yapamazsınız. Yerlilik oranına yüzde 15 koymuşsunuz. Bu göstermeliktir” denilerek ekonomik kaygılarla ihalenin iptale götürülmesi gerektiğini söyledi.
 
 
“YÜZDE 51′İ DEĞİL TAMAMINI YERLİ YAPABİLİRİZ”

OSTİM Başkanı Orhan Aydın, bu çalışmaların en önemlilerinden birinin kümelenmeler olduğunu dile getirerek, “Bizim burada yapabileceğimiz ürünlerin yurtdışından geldiğini görüyoruz. ‘Neden böyle’ dediğimizde karşımıza birtakım boşluklar çıkıyor. Gerekli düzenlemeler yapılmadığı için, firmalar bireysel olarak sorunları çözemediği için, bir sistem entegrasyonu yapamadığımız için ihaleler yurtdışına gidiyor. Bunun sonucunda Türkiye büyük açıklar veriyor. Bu açıkları kapatmanın yollarından biri bizim bir araya gelmemize dayalı” dedi.
 
Kümelenmenin yaptığı çalışmalar sonucunda Ankara metro ihalesinde yüzde 51′lik yerli şartının getirildiğini kaydeden Aydın, “Bu yüzde 51′i çok önemsiyoruz. Bir kırılma noktası oldu. Bundan sonra hiç kimse raylı taşıtta yüzde 51′den aşağı ihale şartnamesine bir şey yazamaz. Yüzde 51 değil, bunun tamamını Türkiye’de yapabilme yeteneğimiz var. Bundan sonra bu sistemleri entegre etmemiz, bunun tasarımını yapmamız, öncü firmalarını, pilot firmalarını bulup onun etrafında kümelenip çalışmamız gerekiyor”
 
“TÜRKİYE 2 TRİLYONLUK PAZARDAN PAY ALMALI”

Yüzde 51 şartının kesinlikle vazgeçilmemesi gereken bir sınır olduğunu belirten Raylı Ulaştırma Sistemleri ve Sanayicileri Derneği (RAYDER) Başkanı ve Durmazlar Raylı Sistemler Proje Koordinatörü Taha Aydın, Türkiye’nin bu sektörde yerini belirlemesi gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin 20 yıllık projeksiyonunda 5 bin 500 araca ihtiyacı olduğunu belirten Aydın, bunların ekonomik değerinin 45 milyar dolar civarında olduğunu bildirdi. Aydın, “Nüfusu 350 bini geçen yerlerde hafif raylı sistem, 1 milyonu geçinlerde ise metro olması lazım. Artık otobüsten vazgeçmemiz gerekiyor” dedi. İpekböceği adında bir araç yaptıklarını söyleyen Aydın, “Şu anda araç test aşamasında. 2.5 ay sonra bitecek ve Türkiye tasarladığı ve ürettiği ilk aracın onay belgesini almış olacak” dedi.

 “ARAÇ ELEKTRONİĞİNDE YALNIZ KALDIK”

Yan sanayinin önemine dikkat çeken Durmazlar Mekatronik Müdürü Levent Udgu, sadece mekatronikte değil, elektronik ve yazılım sistemlerinde de koordineli çalışmak gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin hat elektroniği yazılımında kötü durumda olmadığını belirten Udgu, “Ama araç elektroniğinde işe başladığımızda çok yalnız kaldık” dedi. Yazılım olarak bakıldığında Türkiye’nin sonsuz kaynağının bulunduğunu dile getiren Udgu, “Pırıl pırıl gençler var. Ama elektronik bağlamda ciddi sorunlarımız var” dedi. Elektronik ve yazılım konusunda ciddi Ar-Ge yapılması gerektiğini ifade eden Udgu, “Ayrıca, kritik komponentlerde evlikler yoluyla olayları çözmek gerek. Evlilikle dahi olsa, Ar-Ge’sini Türkiye’de yapmamız lazım” dedi. Udgu, Türkiye’de satın alınacak araçların minimum yüzde 70′nin yerlilik oranıyla alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
“KREDİ ALINIRKEN YERLİ ÜRÜN ŞARTI GETİRİLEBİLİR”

İstanbul’da bulunan raylı sistemlere somun verdiklerini dile getiren Berdan Civata Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Bakış, her türlü yüksek kaliteye somun cıvata verebildiklerini, özel cıvata yapabildiklerini söyledi. Bakış, “Biz Almanya’da Nordeks’in, İspanya’da Alstom’un rüzgar gülü kulelerinin ankraj plakalarını yapıyoruz. Görüyorsunuz biz kaliteli iş yapıyoruz, bize niye daha fazla iş vermiyorsunuz dediğimizde bize şu cevabı veriyorlar. Bu firmalar kredi alıyorlar, örneğin Almanya’da Hermes’ten kredi alıyorlar, onlara ësen bu malları Almanya’dan alacaksın, Türkiye’den almayacaksın deniliyor. Niçin dışarıdan fazla malzeme alıyoruz, bunu frenlemiyoruz diyoruz ya, aynı politikayı biz raylı taşıtta kullanabiliriz” şeklinde konuştu.

Kaynak: DünyaGazetesi
adminadmin