Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 28-04-2020 12:41   Güncelleme : 28-04-2020 12:41

Korona Günlerinde Emanete Sahip Çıkmak

Korona Günlerinde Emanete Sahip Çıkmak

            Günümüzde içi en fazla boşaltılan kavramların başında hainlik ve uzantısında ihanet gelmektedir. Aslında çok ağır bir vebali olan bu kavramların ulu orta kolayca kullanılıyor olması bile son derece sakıncalıdır. Birbirini suçlayan kişilerin ağzından ilk çıkan kelime hain olmaktadır. Bunu bu kadar kolay ifade ederken, ya ağızdan çıkanı kulak duymamaktadır ya da bu ithamın kimse farkında değildir.

            İhanete götüren sebeplerin başında ise hasetlik söz konusudur. Haset kişinin karakteristik özelliklerinin başında, “Ben de niye yok!” düşüncesi hâsıl olmakta ve devamında ise, “Bende yoksa onda da olmasın!” şeklinde devam etmektedir. Başkasında olması onu rahatsız ederek, kor ateşin bir odunu yakması gibi onu yok edip, tüketmektedir. Böylece hayatı boyunca mutsuz bir şekilde ömrünü tamamlarken diğer tarafa ateşini de beraberinde götürmektedir.

            İhanetin bir de algı olarak sadece vatana ve millete karşı yapılan bir eylem gibi sunuluyor olması da ayrı bir sıkıntıdır. Mesela korona günlerinde bilgilerin çarpılması, sulandırılması ve gerçeğin tam tersiymiş gibi gösterilmesi de bir tür ihanettir. Bu şekilde tutum ve davranışlar toplumun psikolojisini ve moralini bozduğu için ihanetin ötesinde aynı zamanda kul hakkına da girmektedir. Salgın konusunda büyük bir seferberlik başlatılmış, devletin tüm kurumları ile herkesi ve her şeyi etkileyen bu illetten kurtulma mücadelesi verilirken nifak sokarak algı oluşturmakta da hainliğin başka bir türevidir.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN