Sağlık
Giriş Tarihi : 16-10-2017 12:04   Güncelleme : 16-10-2017 12:04

Kronik Böbrek Hastalığının En Önemli Sebebi Şeker Hastalığıdır

​VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Uzm. Dr. İsmail Özer, Diyabetik Nefropati ( Şeker Hastalığına Bağlı Böbrek Yetmezliği) konusuna değindi.

 Kronik Böbrek Hastalığının En Önemli Sebebi Şeker Hastalığıdır

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nefroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. İsmail Özer,  “Günümüzde kronik böbrek hastalığının en önemli nedeni şeker hastalığıdır. Tüm dünyada ve Türkiye’de diyaliz tedavisi ören hastaları yüzde ellisi şeker hastalığı sebebiyle diyalize girmektedirler. Bu korkunç şekilde yüksek bir rakamdır. Bu sebeple şeker hastalarının şeker hastalığı tanısı almasından itibaren kan şekerlerinin normal sınırlara yakın düzeyde seyretmesi için özellikle diyet başta olmak üzere ilaçlarını düzenli kullanmaları ve düzenli bir şekilde doktor kontrolüne gitmesi gerekmektedir. Kan şekeri ne kadar yüksek seyrederse böbreklerin bozulma ihtimali de o kadar artmaktadır” dedi.

ŞEKER HASTALIĞININ BÖBREĞİ TUTUP TUTMADIĞINI NASIL ANLAYABİLİRİZ?

Uzm. Dr. İsmail Özer, “Bunun için yapılması gereken ilk test basit olan idrar tetkiki yaptırmaktır. İdrar tetkikinde idrarda protein çıkması bu hastalığın böbreği bozmaya başladığının ilk belirtisidir. Kan şekeri şayet yüksek gitmeye devam ederse bu protein kaçağı sürekli artmaya devam eder ve sonunda böbrek görevini yapamaz hale gelmeye başlar. Kanda üre dediğimiz böbreğin atamadığı zararlı maddeler birikmeye başlar ve böbrek yetmezliği aşamasına geçer. Bu aşamaya geldikten sonra hastalığın ilerleme hızı iyice artar ve hızla diyalize girme safhasına gelir” ifadelerini kullandı

TANSİYONA DİKKAT!

Uzm. Dr. İsmail Özer, şeker hastalarının düzenli doktora gitmeleri ve kan şekerlerini düzenlemelerinin yanı sıra hipertansiyon,  kolestrol yüksekliği gibi sorunlarda varsa bunların da düzeltilmesi gerektiğini ve tansiyonun kontrolsüz bir şekilde yüksek gitmesinin böbreğin bozulma hızını belirgin olarak arttırdığını ve idrarda protein kaçağı başlamışsa hastaların muhakkak nefroloji uzmanına  gitmeleri gerektiği belirtti.

adminadmin