Güncel
Giriş Tarihi : 16-10-2013 12:04   Güncelleme : 16-10-2013 12:04

KURBAN DERİSİ TOPLAMA YETKİSİ THK'DEN ALINDI

Demokratikleşme Paketi'nin maddelerinden biri de kurban kesen vatandaşları ilgilendiren bir konuydu.

KURBAN DERİSİ TOPLAMA YETKİSİ THK'DEN ALINDI
HAPİS CEZASI BİLE VARDI

Kurban derilerinin Türk Hava Kurumu'na verilmesini yasayla garanti altına alan uygulama artık tarihe gömüldü. Aykırı hareket edenlere verilen 3-6 ay hapis cezası da ortadan kalktı. Buna göre kurban kesenler, hayvanın derisini dilediği gibi kullanabilecek, dilediği yere teslim edebilecek.
 
Türkiye Gazetesi yazarı Yıldıray Oğur, 1925'ten bugüne kadar devam eden deri yasağına devlet tekelinin nasıl konulduğunu tarih tarih açıkladı. İşte Oğur yazısından bazı bölümler; 

ÖNCE İKNA SONRA FETVA EN SON YASAK

Önce ikna etmeye çalıştılar, olmadı fetva bile verdiler. Sonra yasak geldi. Laik cumhuriyet kurban derisi, sakatat, fitre ve zekat toplama yetkisini 1925'te Atatürk'ün talimatıyla Tayyare Cemiyeti adıyla kurulan Türk Hava Kurumu'na verdi. Aykırı hareket edenlere de 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası.
 
ZAMANLA POST DELİNDİ

1975'te İçişleri Bakanı olan MSP'li Oğuzhan Asiltürk deri toplamada THK'nın zabıta kullanılmasın genelgesiyle başlayan tartışmaların harareti hiç dinmedi. 12 Eylül darbecileri 1981'de yasağı sıkılaştırdı. 1986'de Özal, 1992'de Demirel, 1994'te Çiller gevşetti. Laik basın, ordu ayağa kalktı.
 
HAPSE ATILANLAR OLDU
İhbarcı vatandaşlar jandarmayı, polisi aradı, her bayram camiler, yurtlar, depolar basıldı. Cami Derneği'nde giderayak sevap işlemek isteyen hacı amcalar gözaltına alındı, 3 aydan 6 aya kadar hapis cezasıyla yargılananlar, hapse atılanlar oldu.
 
LAİK DEVLETİN DERİSİ SOYULDU

Vatandaşının etinden sütünden ve derisinden faydalanan devlet tarihe gömüldü. Kurban derisi ve fitre, zekatı kimin toplayacağına karışan laik devletin derisi soyuldu.
 
78 yıl sonra Kurban Bayramı'nın eti, kemiği, derisi de vatandaşın artık. Biri hayat tarzımıza müdahale mi demişti?
adminadmin