Fikir
Giriş Tarihi : 28-07-2020 13:14   Güncelleme : 28-07-2020 13:14

Kurban Meselesi

Geçtiğimiz yıllarda şarlatan sanatçılar İslam ülkesi Türkiye de İnançları parçalama adına, kurban bayramları zamanlarında, almış oldukları talimatlarla, sırf kafalar karışsın diye, insan ibadetlerini bölük pörçük yapsın veya hiç yapmasın diye yaptıkları açıklamalar bu bayram geldiğinde de bu tip söylemlerle kafaları karıştırıp kulaklarda dolaştırıyor. İşte halkımızın poh pohlayıp zirveye çıkardığı inanç değerlerimize saldıran sanatçı zannettiklerimizin geçmişteki açıklamalarını okuyalım, sonrada kurban nedir onu açıklayalım.

Kurban Meselesi

Hülya Avşar, "Benim fikrimi sorarsanız; İslami değerlerimizi şimdiden korumaya başlarız. Asıl tehditkar pozisyonlar yolda geliyor. Size en ufak örnek veriyorum; çok sevgili bir ahbabımın 9 yaşındaki torunu, babaannesine şöyle bir soru sormuş, ’Hayvan keserek bayram yapan bir dini aklım almıyor!’ İşte bu soru bana da şok!!! Mantıklı gelen bu soru alttan nasıl bir jenerasyon geldiğini size de fark ettiriyor mu? Belki de beni etkileme sebebi, benim de son yıllarda kurban kesmek yerine daha hayırlı olacak bir şeyler yapmayı tercih ediyor olmamdır" dedi.

Leman Sam, Twitter hesabında şu ifadeleri kullandı:

"Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır, IŞİD beni şaşırtmıyor."

Oyuncu Pelin Batu, Kurban Bayramı ile ilgili çok tartışılacak sözler söyledi. Bir TV programına katılan Batu, "Hayvanların kesilmesi benim içimi acıtıyor. Hep gelenek, görenek deniyor, ama dinlerin ne kadar kullanıldığı ve herkesin kendi isteğine göre bir törpü çektiği de ortada. Geçen Hz. İbrahim üzerine konuşuyorduk. Benim en sevdiğim filozoflardan bir tanesi filozof Kierkegaard'dır. Onun bir kitabında, resmen Tanrı ile polemik açar. Çünkü nasıl bir Tanrı bir insandan oğlunu kurban etmesini ister, der. Çünkü biliyorsunuz hem Kur'an'da hem de İncil'de oğlu yerine o adak, koyun ya da kuzu verilmiştir. Ve böylelikle bu gelenek çıkar. Ama bana göre dinler belli zamanlarda belli şeyleri sembolize ettikleri için -Hz. İbrahim zamanında yaşamıyoruz- günümüzde çok fazla insan var. Ve bu çok fazla insanın da çok fazla ihtiyacı var.

Paris'e hem iş, hem gezi için gittiğini ifade eden Tarkan, Kurban Bayramı için bir de mesaj verdi.

 

Bayram öncesinde Türkiye'ye dönerek Antalya'da konser vereceğini ve aile ziyaretleri yapıp, annesinin elini öpeceğini söyleyen ünlü sanatçı, ''Herkesin bayramını gönülden kutluyorum. Çok güzel bir bayram olsun. Olabildiğince az hayvan öldürülsün inşallah... Ben hayata farklı bakıyorum, ama bazı gelenekler maalesef değişemiyor, keşke biraz değişse. Daha az hayvan öldürsek'' dedi.

Usta sanatçı Genco Erkal'ın kişisel sosyal medya hesabından yayınladığı kurban bayramı paylaşımı sosyal medyada yankı buldu.

 

Erkal'ın 'Hiç sevmem bu bayramı. Kanlı bayram, ilkel bayram, insanlığın karanlık dönemini kutsayan örümcek kafanın bayramı. Benden uzak olsun' mesajı tartışma yarattı.

Gülben Ergen, 'Önümüzde kurban bayramı var, bence kurban kesileceğine bunlarla depremzedelere yardım yapılması, oradaki çocukların ve kadınların boğazından et geçmesi önemlidir. Bizim dinimizde bunları yapmakta sevaptır.' şeklinde konuştu.

Sanatçıların bu söylemlerine katılan embesiller de var aramızda. Ve ben bunların boş inançlarına cevaben İslami öz kaynaktan cevap vereceğim. Yani yukardaki din düşmanlarının söyledikleri gibi kurban ne “örümcek kafalıların bayramı” ne işid benzetmesi, nede hayvan öldürülmesidir.

Kurban nedir?

Yaklaşmak anlamına gelen kurban; Allah Teala’ya yaklaşmak için kurban niyetiyle belirli vakitte kesilen özel hayvana verilen addır. Kurban kesme ve var olduğuna inanma her şeyden önce kulluk bilincidir.  Kulun kendisini Allah’a ifade etmesi, O’nu Rab olarak kabul etmesi, emrine âmâde olduğunun bilincinde olması.

Hz. İbrahimin oğlu İsmaili kurban etme olayından önceleri insanlar tapındıkları putlara, aya, güneşe, krallarına, çeşitli kurbanlar adamış. Bunların arasında insanları da kurban etmişler. Bu gelenek İslam öncesi cahiliye döneminde de sürmüş putlara çeşitli hayvanları kurban etmişlerdir. Hz İbrahimin kurban olayından sonra yüce yaradan kurban meslesine açıklık getirmiş insanlığı uyarmıştır. Daha sonraki yıllarda peygamberimize indirilen Kitabımız Kuranı kerimde de ayetle sabittir, “Şüphesiz biz sana bitip tükenmez nimetler verdik. Şimdi sen Rabbin için namaz kıl ve kurban kes!” Kevser, 108/1-2.

‘’Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık…” (Hac 34)

Müslümanlar kalben birbirine yakınlaştığı gibi, yoksul kimseler de et yiyebiliyor. Allah-u Teala, Hac Suresi 37. Ayette şöyle buyuruyor: “Onların ne etleri Allah’a ulaşır ne de kanları; O’na ulaşacak olan sadece sizin takvanızdır. İşte Allah onları sizin istifadenize verdi ki size doğru yolu göstermesinden ötürü O’nu tazimle anasınız. İyilik yolunu tutanları müjdele!.” Ayetten de anlaşılacağı üzere kurban ibadeti Allah rızasını kazanmak, ibadeti yerine getirmek ve de gerçek ihtiyaç sahiplerinin yararını ön planda tutmaktır.

“Âdemoğlu, kurban bayramı günü, Allah’a kurban kesmekten daha sevimli gelen bir amel işleyemez...”Hadisi Şerif.

İslam memleketinde insanların inançlarıyla alay edercesine yapılan bu açıklamalar, aslında kendilerinin İslam dinine ne kadar da soğuk baktığıyla ilgilidir. Yoksa “param var ama ben kesmiyorum. Zaten vacip bir ibadet diyebilir, yada param yok kardeşim bana düşmez de diyebilir.” Cümleleriyle de hareket edebilirler.  Ama böyle istinatsız Kurana kafa tutar gibi boş boş açıklamalar yapmazlar. Aslında Allahın emrettiği kurban öncesi nefislerimizi, kötü huylarımızı, bize yakışmayan alışkanlıklarımızı, fenalıklarımızı kendi içimizde kurban etmeliyiz.

Kurban bayramında kesilen kurbandan ayrı olarak yine ibadet niyetiyle kesilen başka kurban çeşitleri de vardır.

 

Buna göre kurban çeşitleri şöylece sıralanabilir: Kurban bayramında kesilen kurban, adak kurbanı, akîka kurbanı, kıran ve temettü haccı yapanların kestikleri ve hedy adı verilen kurban, hacda yasakların ihlâli halinde gereken ceza ve kefâret kurbanı.

Öte yandan kurban kesmeyi Hz. Peygamber hiç terk etmemiştir.

Ayrıca Hz. Peygamber'in birçok hadisinde hali vakti yerinde olanların kurban kesmesi emredilmiş veya tavsiye edilmiş, hatta “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” (İbn Mâce, “Edâhî”, 2; Müsned, II, 321),

“Ey insanlar, her sene, her ev halkına kurban kesmek vâciptir” (Tirmizî, “Edâhî”, 18; İbn Mâce, “Edâhî”, 2) gibi ifadelerle bu gereklilik önemle vurgulanmıştır.

Bu yazımı okuyan kardeşim Kurban kesersin kesmezsin bu senin inancın ile alakalı fakat uyduruk cümleler kurarak, katliam, kesmeye gerek yok, kan akıtma da neymiş gibi söylemler inancını sıkıntıya düşürür. Biz inancımız gereği ayet ve hadislerle yol alırız. Kurban kan akıtma ile olan ibadettir. Kurban parasını hayır kurumuna vereyim yardımım olsun farklı bir eylemdir sadaka yerine geçer lütfen karıştırmayınız. Bu bilinçle hareket ediniz Allah kesecek olan kurbanlarınızı kabul etsin. Mübarek Kurban bayramınız kutlu olsun. Sevgiyle saygıyla kalınız.

Recep YAZGANRecep YAZGAN