Genel
Giriş Tarihi : 24-09-2016 13:45   Güncelleme : 24-09-2016 13:45

Kyk'dan Eğitim Ve Kültür Seferberliği

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), yurtlarda barınan öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak için 2016-2017 eğitim - öğretim döneminde de sosyal ve kültürel etkinliklere devam edecek. Bu yılki etkinlikler arasında devam eden projelerin yanı sıra gençlere 15 Temmuz Darbe Girişiminin de anlatılacağı bir dizi etkinlik ve İŞKUR ile İşbaşı Eğitimi gibi yeni projeler yer alıyor.

Kyk'dan Eğitim Ve Kültür Seferberliği

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK) öğrencilerin yüksek öğrenim gördüğü sırada onlara sadece barınma imkanı sunan bir kurum olmaktan hızla çıktığını söyledi.

Bakan Çağatay Kılıç, yurtlarda gençlerin barınma ve beslenme ihtiyaçları yanında onların akademik, sosyal-kültürel ve manevi gelişimleri için her türlü imkânın seferber edildiğini belirterek, "Yurtlarımızda barınan gençlerimizin serbest zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmek, bedensel, zihinsel ve kültürel yönden gelişimlerine katkıda bulunmak, onları her türlü kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, aralarındaki birlik beraberlik duygularını pekiştirmek, dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendirmek amacıyla eğitsel, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler düzenliyoruz. Eğitim, seminer, gezi, kariyer eğitimi ve desteği, akademik destek noktasındaki çalışmalarla üniversite eğitimlerine destek olabilecek imkanlar sağlıyoruz. Geçen dönem çeşitli başlıklar altında düzenlenen sosyal ve kültürel faaliyetlere toplam 1 milyon 69 bin 657 öğrenci katıldı." dedi.

Ülkemizin milli ve manevi değerlerinin gençlere en iyi şekilde aktarılması noktasında herkesin  sorumluluğu olduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, "2016 - 2017 döneminde Kredi ve Yurtlar Kurumu yeni projeleri hayata geçirecek. Bunlardan en önemlisi de Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminin tüm yönleriyle gençlerimize aktarılması. Hain darbe girişiminde gençlerimizin tanklara, silahlara karşı nasıl direndiğini tüm dünya gördü. Gençlerimizle gurur duyuyorum. Bu anlamda onlara çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

KYK'dan eğitim ve kültür seferberliği

KYK, Türkiye genelinde bütün öğrencilere rahat edecekleri, okuluna yakın, kendilerini güvende hissettikleri, rahat ders çalışma ortamlarının olduğu yurt imkanının yanı sıra yurtlarda kalan öğrencilerin ders dışı zamanlarını en iyi şekilde değerlendirebilmesi, akademik, sosyal, kültürel, milli ve manevi yönden gelişimlerini sağlayabilmek, birlik ve beraberlik duygularını pekiştirebilmek amacıyla eğitim, sosyal, kültürel, sportif vb. alanlarda faaliyetler gerçekleştiriliyor.

15 Temmuz darbe girişimi anlatılacak

Gençlik ve Spor Bakanlığı, devam eden mevcut projelere ilaveten bu eğitim ve öğretim yılında KYK Yurtlarında özel bir projeyi hayata geçirecek. Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi “Bil Evlat” projesi ile Türkiye’nin 81 ilindeki ve KKTC’deki tüm yurtlarda kalan öğrencilere anlatılacak. Çınaraltı Gençlik Söyleşileri kapsamında darbe girişiminin her yönüyle aktarılacağı projeye uzman isimler konuşmacı olarak katılacak. Yeni dönemde ayrıca, edebiyatla ilgilenen gençler için ‘6. Mevsim Edebiyat Söyleşileri’, Şeyh Edebali, Akşemseddin, Hacı Bayram Veli, Molla Fenari, Ebussuud Efendi vb. kişilerin hayat hikâyelerinin anlatılacağı ‘Asırlardır Sönmeyen Kandiller’ projeleri gerçekleştirilecek. Ayrıca bu yıl ilk kez 15 Temmuz Şehitler Günü ve Kut-ul Amare Zaferi de önemli gün ve haftalar çerçevesinde tüm yurtlarda kutlanacak.

İŞKUR ile işbaşı eğitim programı

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) arasında imzalanan işbirliği çerçevesinde mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan öğrencilere yönelik olarak İşbaşı Eğitim Programı uygulanacak. Yapılan iş birliği ile gençlere erken yaşta hem tecrübe hem de para kazandırılması amaçlanıyor. Katılımcı gençlere İŞKUR tarafından günlük 50 TL zaruri gider ödemesi yapılacak.

2015 - 2016 döneminde toplam 1 milyon 69 bin 657 öğrencinin katıldığı KYK'nın diğer etkinliklerinden bazıları ise şöyle:

KYK AKADEMİ

Gençlerin yükseköğrenim hayatı boyunca akademik ve ilmi gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla, KYK AKADEMİ çatısı altında eğitim seminerleri, konferanslar, kurslar ve atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor. Bu eğitimlere geçen yıl 431 bin 263 genç katılırken, onların akademik gelişimlerine destek sağlandı.

OSMANLICA KURSLARI

Gençlerimizin tarih ve medeniyet bilincinin geliştirilmesi amacıyla Osmanlıca Türkçesi derslerinin KYK Yurtlarında verilmesi için çalışmalar yapıldı. Geçen yıl 9 bin 430 öğrenci bu kursa katılarak Osmanlıca öğrenme imkanına kavuştu.

DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde tüm yurtlarda Din ve Değerler Eğitimi veriliyor. 2015 yılında 58 bin 643’den fazla öğrenci bu eğitimlere katıldı. Ayrıca 42 ildeki 83 yurtta manevi rehberler haftanın 6 günü gençlerle bir araya gelerek onların dini alanda merak ettikleri sorulara cevap verdi.

MANEVİ REHBER

26 Şubat 2015 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde gençlerin İslamiyet ile ilgili her konuyu doğru yollardan, resmi Kurumlarca görevlendirilen din görevlileri aracılığı ile öğrenmeleri amacıyla 42 ilde 83 yurtta manevi rehber görevlendirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı din görevlileri, haftanın 6 günü gençlerle bir araya gelerek onların dini alanda merak ettikleri sorulara cevap verdi. 2016-2017 öğretim yılında 81 ilimizde 206 ve KKTC’de 3 olmak üzere toplam 209 diyanet personeli manevi rehber projesinde görev alacak. Önümüzdeki dönemde tüm yurtlarda manevi rehber görevlendirilmesi yönünde çalışmalar devam ediyor.

GENÇLİK SÖYLEŞİLERİ

Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında barınan öğrencilere yönelik olarak onlara milli, manevi ve kültürel değerleri öğretmek, tarih ve edebiyata dair bilinç kazandırmak, onları Türkiye ve Dünya’daki güncel gelişmeler hakkında bilgilendirmek amacıyla seminerler düzenleniyor. Tarihi değerlerin aktarıldığı Çınaraltı Gençlik Söyleşilerine geçen yıl 96 bin 740 genç katıldı.

TOPLUMA VE MİLLETİNE DUYARLI GENÇLİK

KYK Yurtlarında gençlerin hayata ve insana karşı duyarlılıklarını, sosyal sorumluluk ve çevre bilincini geliştirmek amacıyla; sosyal sorumluluk projeleri, çevre faaliyetleri, önemli gün ve hafta etkinlikleri düzenleniyor. Etkinliklere 2015-2016 yılında 568 bin 654 genç katıldı.

TARİH VE MEDENİYET GEZİLERİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, gençleri tarih ve medeniyet mirasımızla buluşturmak ve onlara tarih şuuru kazandırmak amacıyla geziler düzenliyor. 2015-2016 öğretim yılı içinde Konya, Manisa, Gaziantep, Şanlıurfa illeri ile “Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet gezisi” kapsamında Kütahya, Bilecik, Bursa ve Çanakkale illerine yaklaşık 5 bin gencimiz katıldı. KYK’lı gençler arasındaki birlik-beraberlik ve kardeşlik duygularını geliştirerek tarihi mirasımızı geleceğe aktarmayı amaçlayan geziler, profesyonel rehberler eşliğinde gerçekleştiriliyor. Önümüzdeki eğitim öğretim dönemlerinde de yaklaşık 100 bin gencin Çanakkale Savaşlarının yaşandığı bölgeye götürülmesi planlanıyor.

KYK TURNUVA

KYK yurtlarında sosyal ve kültürel etkinliklerin yanı sıra sportif faaliyetler de gerçekleştiriliyor. Yurtlarda, gençlerin beden ve zihin gelişimlerine katkı sağlamak, onlara fairplay ruhu ve spor ahlakı kazandırabilmek için çeşitli sportif faaliyetler düzenleniyor. Yurtlar ve iller arası yarışma ve turnuvalar düzenliyor, katılıp başarı gösteren öğrenci, takım ve ekiplere çeşitli ödüller veriliyor. 2015-2016 yılında 69 bin 740 öğrenci sportif faaliyetlere katıldı.

2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA YENİ EĞİTİM PROJELERİ

Gençlerin yükseköğrenim hayatı boyunca akademik ve ilmi gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla, KYK AKADEMİ çatısı altında düzenlenen eğitim seminerlerine bu yıl 6 yeni başlık ilave edilecek. Gelecek nasıl bir insan bekliyor, Yerli Zihin Milli Sanayi, Köklerden Geleceğe, Medeniyetimizin Kültür ve Sanat Mirası, İnsan ve İnşa, Gelecek ve Kariyer Planlaması konuları seminerlerin yeni başlıkları olacak.

Atölye çalışmalarında ise, üç yeni konu öğrencilere aktarılacak. Görgü Kuralları, giyim-kuşam, Türkçeyi güzel kullanma gibi konuların yer aldığı ‘Adab-ı Muaşeret’; yerli ve yabancı klasiklerden seçme eserlerin okunacağı ve öğrencilerin kitap üzerine fikir jimnastiği yapabileceği ‘Sesli Kitap’; Kuran’ı Kerim’de ismi geçen kadınların hayatlarının araştırılacağı ‘Abide Hanımlar’ yeni dönem atölye çalışmaları arasında yer alacak.

adminadmin