Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 27-04-2020 15:08   Güncelleme : 27-04-2020 15:08

Libya’da Yedi Düvel İle Savaşıyoruz

Libya’da Yedi Düvel İle Savaşıyoruz

Önce “Libya’da ne işimiz var?” sorusuna cevap vererek başlayayım.

Libya demek; Doğu Akdeniz demektir. Doğu Akdeniz demek; Kıbrıs demektir. Kıbrıs demek; hem ülkemizin yumuşak karnı hem de misak-ı milli demektir.

Eğer Libya’yı ve buradaki Darbeci Hafter’e karşı olan savaşı kaybeder isek orta ve uzun vadede dedelerimizin bize emanet ettiği vatan topraklarımızı kaybetmiş oluruz. İşte bu nedenle Libya’da neler oluyor bu konuda son gelişmeleri anlatmak istiyorum. Eğer bu Mübarek ramazan ayında Allah’a el açıp ordumuzun muzafferiyeti için dua edersek İnşallah Allah’ın inayeti ile ellerimiz boş çevrilmeyecektir.

Bizzat yüzlerce defa Libya’ya gitmiş ve bölgede son dönemde yaşanmış ve olayları müşahede etmiş birisi olarak bu bilgilerin oldukça kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bölge insanını tanıyan birisi olarak yazılanlar hayal değil; gerçeğin ta kendisidir. Bu bilgileri yabancı basın mensupları da teyit etmektedir.

Libya’da Kaddafi’nin ölümünden sonra çeşitli hükümetler kurulmuş fakat özellikle Batılı ülkelerin sömürü çarklarının devam etmesini istemesi ve karışıklıklar çıkarması sonucunda bir türlü istikrar ve asayiş sağlanamamıştır. Batı dünyası ile birlikte başlangıçta ABD, Rusya, Mısır, Birleşik Arap Emirliklerinin ortaklaşa hareket ederek destekledikleri Darbeci General Hafter, ülkede krizin baş tetikleyicisi olmuştur.

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) karşı Darbeci Hafter güçlerine devamlı surette ağır silah takviyesi alıyor ve ilerlemeye devam ediyordu. Ne vakit Türkiye el atıp UMH’yı desteklemeye başladı işte bundan sonra işler değişmeye başladı. Libya’nın neredeyse % 85’ini kontrol eden Hafter,  batı cephelerinde yenilgiye uğratılarak ağır zayiat verdi ve birçok bölgeden geri çekilmek zorunda kaldı.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN