Eğitim
Giriş Tarihi : 06-05-2019 15:38   Güncelleme : 06-05-2019 15:38

Liseliler Bilim Yolunda Projesinin Açılışı Yapıldı

Samsun Maarif Hareketi kapsamında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü “Liseliler Bilim Yolunda” konulu projenin açılış ve tanıtım programı, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı.

Liseliler Bilim Yolunda Projesinin Açılışı Yapıldı

Proje çerçevesinde İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen lise öğrencileri, OMÜ’nün farklı fakültelerinde 1 hafta boyunca eğitim görerek hem fakülte ve bölümler hakkında bilgi sahibi olacak hem de üniversite öğrenciliğini tecrübe edecekler.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen projenin açılış ve tanıtım programına; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Arıcı, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, kamu kurum yetkilileri, idari ve akademik personel ile lise ve üniversite öğrencileri katıldı.

“Proje, meslek tercihimizde daha doğru seçim yapmamızı sağlayacak”

2018 yılı Liseliler Bilim Yolunda projesinin video gösterimiyle başlayan program, Samsun Mihatpaşa Anadolu Lisesi öğrencisi Hatice Mısırcı’nın açılış konuşmasıyla devam etti. Proje kapsamında Diş Hekimliği Fakültesinde bir hafta boyunca eğitim alacağını belirten lise öğrencisi Hatice Mısırcı “Bu proje sayesinde üniversite hayatını tanıyarak iki sene sonra yapacağımız üniversite tercih için deneyim kazanmış olacağız. Ayrıca üniversite ortamını tanımakla kalmayıp hedeflerimizi daha da sağlamlaştıracağız. Proje, meslek tercihimizde daha doğru seçim yapmamızı sağlayacak.” dedi.

Üniversiteyi bırakan ya da üniversite kaydını donduran öğrencilerin her geçen yıl arttığını sayısal verilerle açıklayan Hatice Mısırcı “En son 2017-2018 öğretim yılında üniversiteyi bırakan öğrenci sayısı bir önceki yıla göre yüzde 92 oranında artmış. Bunun sebepleri araştırıldığında yanlış bölüm tercihleri ya da ekonomik sebepler olduğu görülmektedir. Bizler ise doğru tercihler yaparak bu yanlışa düşmemek için, hayallerimize sıkı sıkıya sarılıp onları gerçekleştirmek için çalışacağız. Biz öğrenciler bazı zevklerimizden taviz vermesek de hepimizin isteği ileride iyi bir meslek sahibi olmak. Bu projenin hedeflerimize daha iyi odaklanıp bir çalışma sistemi oluşturmamızı sağlayacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Esas amacımız öğrencilerimize mücadele etme ruhu kazandırarak onları hayata hazırlamak”

Stratejik konumuyla, imkânlarıyla ve OMÜ ile Samsun’un büyük bir potansiyel barındırdığına dikkat çeken İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe de “İlkadım da bu potansiyeli en verimli şekilde kullanmaya çalışan bir ilçemiz. Ayrıca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak liselerimize yönelik yürüttüğümüz bu projeye destek veren Rektör Sait Bilgiç’e ve Genel Sekreter Menderes Kabadayı’ya teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Projenin, liseli öğrencilere fakülte, bölüm ve meslekleri tanıtmayı amaçladığını ifade eden Halil İbrahim Altınmeşe şöyle devam etti  “Ama esas amacımız öğrencilerimize mücadele etme ruhu kazandırarak onları hayata hazırlamak. Hayat, mücadelerle dolu bir süreç. Öğrencilik de mücadelenin en kolay olduğu yıllar olsa da bir hedefe ulaşmak için tırmanılması gereken rampalardan biri. Biz de istedik ki öğrencilerimiz ihtiyaçlarını bir rehber eşliğinde değil kendi imkânlarıyla gidererek mücadele etmeyi öğrensin. Yani bu proje çerçevesinde 10. Sınıf öğrencilerimiz, bir hafta boyunca bir üniversite öğrencisi ne yapıyorsa onu yapacak. Ulaşımını kendi sağlayacak, yemekhanede sıraya girecek, derse katılacak.”

Milli Eğitim Müdürlüklerinin bir görevinin de liseli öğrencileri üniversiteye hazırlamak olduğunun altını çizen Akmeşe “Dolayısıyla bu görevi yerine getirirken de öğrencilerimizin rastgele bir yerlere yerleşmesini değil, bilinçli tercihler yaparak kendilerine uygun, nokta atışı yerlere yerleşmelerini hedefliyoruz. Bu proje de öğrencilere yaşayarak, görerek, öğrenerek en doğru tercihi yapmalarına imkân sağlıyor.” dedi.

Öğrencilere, 44 yılık bir üniversite olan OMÜ’den edindikleri tecrübeleri, diğer öğrencilerle de paylaşmaları tavsiyesinde bulunan Halil İbrahim Akmeşe projeye katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür etti.

Bir hafta boyunca öğrencileri OMÜ’de ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını dile getiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise “Kimi projeler vardır çok şaşalı görünür ama sonucu göründüğü kadar parlak olmaz. Kimi projelerse az kişi ve az bütçe ile çok iyi sonuçlar verir. Bu projenin de bunlardan biri olduğunu düşünüyorum ve emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Üniversite olarak içinde yer almaktan da son derece memnuniyet duyuyorum.” diye konuştu.

“Üniversiteyi üniversite yapan bilgidir”

Zor kararlar vermek için basit ve sade düşünmek gerektiğini vurgulayan Rektör Yardımcısı Vedat Ceyhan “Oysa biz bir karar alırken kafamızı öyle bir karıştırırız ki doğru karar vermek için gereken temel parametreleri kaçırırız. Üniversite tercihi yaparken sizlerin temel alacağı husus da güzel binalar değil; üniversitenin size katacağı özellikler, yetenekler ve kazandıracağı meslektir. Çünkü üniversiteyi üniversite yapan bilgidir. Üniversitede sizlere bir şeyler öğretebilecek insanların varlığı ve eğitim öğretim ortamı önemlidir. OMÜ de 44 yıllık bilgi birikimiyle özel bir üniversitedir. Günümüzde üniversitelerin başarıları mezunların başarılarıyla ölçülüyor. TUS, DUS ve kaymakamlık sınavlarında dereceye girenler OMÜ mezunlarının arasından çıktı.” değerlendirmesinde bulundu.

 Öğrencilere yeteneklerine ve hayallerine uygun mesleği seçmeleri tavsiyesi veren Vedat Ceyhan OMÜ’de edindikleri iyi ve kötü tecrübeleri, OMÜ’nün üst yönetimiyle paylaşmalarını da istedi. Ceyhan şöyle devam etti “Burada edindiğiniz tecrübeleri etrafınızla ve bizle paylaşmak gibi bir göreviniz var. Eksikliklerimiz varsa bizi ziyaret ederek ya da mektup yazarak bildirebilirsiniz. Eksiklerimizi bilmemiz onları gidermek için önemli. “

Öğrencilerin 1 hafta boyunca edindikleri tecrübeleri paylaşacakları projenin kapanış programı 10 Mayıs Cuma günü yapılacak.

adminadmin