Güncel
Giriş Tarihi : 14-11-2018 14:15   Güncelleme : 14-11-2018 14:15

MEB Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü ve iki avukat görevden alındı

MEB'in tepkilere neden olan Andımız kararı itiraz dilekçesini yazanlar görevden alındı.

MEB Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü ve iki avukat görevden alındı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Andımız kararına ilişkin itiraz dilekçesini yazan Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü ve iki avukat görevden alındı. Bakanlığın ayrıca, medyaya yansıyan konulara ilişkin gerekli düzeltici açıklamaları "ek beyan" şeklinde Danıştay'a sunacağı öğrenildi.

Danıştay'ın Andımız kararına karşı çıkan MEB'in itiraz dilekçesindeki ifadeler tepkilere neden olmuştu.

MEB'İN DİLEKÇESİNDEKİ KULLANILAN AĞIR İFADELER

MEB Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı 11 sayfalık itiraz dilekçesindeki,  “Türkler kendi çağdaşı unsurlara göre ulus bilincine en geç ulaşan topluluktur”, “Öğrenci Andı işlevselliğini yitirmiştir. Hal böyleyken 21. yüzyıl Türkiye’sinde 30’lu yılların ritüellerini benimsemek anakronik (çağdışı) bir yaklaşım olacaktır”, “Gerek faşizm gerekse komünizm bu ve benzeri uygulamaları sıkça kullanmıştır”, “Öğrencilerin her gün ‘papağan gibi’ tekrarlayacakları sözler" şeklinde ağır ifadeler kullanılmıştı.

DEVLET BAHÇELİ SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

MEB’in bu dilekçesine en sert tepkiyi de MHP lideri Devlet Bahçeli vermişti. Bahçeli partisinin dünkü grup toplantısında, MEB’in Andımız ile ilgili Danıştay’a sunduğu temyiz dilekçesine ilişkin, “Milli Eğitim Bakanımızın temyiz dilekçesini görmediğine veya yoğunluktan dolayı dikkatle bakmadığına inanmak istiyor, bunu ümit ediyoruz” şeklinde ifadeler kullandı ve şöyle dedi:

“Danıştay Sekizinci Dairesinin Andımızla ilgili aldığı kararı temyize götüren Milli Eğitim Bakanlığının dilekçesinde tarihi ve sosyolojik olarak örtülemez yanlışlıklar vardır. Bakanlık diyor ki; ‘Türkler kendi çağdaşı unsurlara göre ulus bilincine en geç ulaşan topluluktur. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyetini kuran kadro zaten gecikmiş olan süreci hızlandırmak için yoğun çaba harcamıştır.’ Türkleri millet bilincine en geç ulaşan topluluk olarak değerlendirmek tarih inkarı, tarih ihmali, tarih ihanetidir. Unutmayınız ki, tarihimiz mührü sökülmemiş bir hazinedir. Bu hazinenin talanına müsaade etmeyeceğiz, bu hazinenin karalanmasına onay vermeyeceğiz. Milli Eğitim Bakanımızın temyiz dilekçesini görmediğine veya yoğunluktan dolayı dikkatle bakmadığına inanmak istiyor, bunu ümit ediyoruz. Türk milletine kara çalan zihniyet Orhun Yazıtlarını nereye koyacak? Tarihte kurulan 16 Türk devletini nasıl izah edecek? Türklerin millet bilincine en geç ulaşan topluluk olduğunu söyleyen şahıs direkt sana soruyorum, bunu nasıl yazdın, nasıl iddia ettin, hangi çevrenin mahsulü, nerenin piyonusun? Bu yanlı ve maksatlı değerlendirmelere imza atanlara diyorum ki, asıl sizin sabah akşam Andımızı okumaya ihtiyacınız vardır ve Türk milletinin kim olduğunu, Türklüğün nasıl bir tarih ve sosyolojik derinlikten süzülüp geldiğini öğrenmeniz şarttır, önünüzdeki asıl ödevdir."

ÖMER ÇELİK'DEN ANDIMIZ DİLEKÇESİNE TEPKİ, BAHÇELİ'YE DESTEK

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de yaptığı basın açıklamasında MEB’in Andımız kararına ilişkin itiraz dilekçesini eleştirdi.

Ömer Çelik’in açıklamalarının satırbaşları şöyle:

“Bahçeli'nin ‘Öğrenci Andı’ eleştirileri haklıdır, biz de katılıyoruz. Bu AK Parti'nin görüşünü yansıtmamaktadır. Sayın Bakanımızın başkanlığında, bakanlık adına oluşturulan temyiz dilekçesini de karşılamamaktadır. Milletimizin kendi çağdaşı olan milletlere göre, geç milletleşme sürecine girdiğine katılmıyoruz. Tarihsel ve ahlaki olarak bir hatadır. Sayın Bakanımız tarafından kapsamlı bir inceleme yapılıyor. Aslında bunun verilmesi gerekirdi. Oradaki avukatlar tarafından bu paragraf ekleniyor. Bürokratlar da hiçbir şekilde bunu kabul etmiyor. Bu bürokratlar da görevden alınmıştır. AK Parti hükümetleri döneminde, Cumhurbaşkanımızın himayesinde, eserlerin ihya edilmesi için çok önemli bir gayret ortaya koyulmuştur. Bilinen tarihin başlangıcından beri var olan bir devletiz, var olmaya da devam edeceğiz. Milletimiz hesaba katılmadan tarih yazılması mümkün değildir. Bu ifadeler akademik olarak da doğru değildir. Bizzat Sayın Bakanımız rahatsızlık duyduğunu ifade etmiştir.” 

odatv

adminadmin