Siyaset
Giriş Tarihi : 26-03-2017 08:00   Güncelleme : 26-03-2017 08:00

Meclis’e yetki vermek için “evet”

AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin birlikte hazırlayıp millete getirdiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne karşı kara propaganda yürüten CHP’nin başını çektiği hayırcı cephe günde 50 defa “Meclis yok edilecek, kaldırılacak” gibi masal tekrarlıyor. Gerçekte öyle mi? Asla...

Meclis’e yetki vermek için “evet”

Parlamenter sistemde Meclis’in yetkisi ne ki? Yetkileri kaldırılsın! Parlamenter sistemde milletvekillerinin, yani milletin seçtiği temsilcilerin hiçbir yetkisi yok. Yasaları kim yapıyor? Hükümet. Yasa tekliflerinin yüzde 90’ını kabine, yüzde 10’unu ise AK Parti grubu verebiliyor, AK Parti ne isterse yasalaştırabiliyor. Milletvekilleri, genellikle “El kaldırma” işlemi yapıyor ya da sadece oy kullanıyor. Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde ise kuvvetler ayrılığı sağlanıyor. Artık yürütme (Hükümet), yasamaya (Meclis) müdahale edemeyecek. Hükümet yasa teklifi veremeyecek, yasaların tamamı Meclis tarafından yapılacak. Hükümet sadece bütçe teklifi sunacak, onda da Meclis istediği değişimi yaptırabilecek.

Sizce hangisi daha yetkili? Daha bitmedi. Cumhurbaşkanının KHK yayınlama hakkı varama Meclis aynı konuda yasa yaparsa, cumhurbaşkanının kararnamesi otomatik olarak düşecek. Meclis, cumhurbaşkanı ve kabinesine istediği soruyu yöneltecek.

Eğer hükümet Türkiye’yi doğru yönetmezse, hukuk dışına çıkarsa Meclis’in yine müdahale hakkı var. 301 vekilin oyu soruşturma açmak için yeterli, 401 ise Yüce Divan yolu. Bundan ala bir şeffaf, denetlenebilir bir siyaset ürünü olabilir mi? Keza vekil sayısı da artacak. 550 olan sayı 600’e çıkacak, milletin temsil oranı artacak. Buna da itiraz ediyorlar, peki muasır medeniyet olarak tanıttıkları batı ülkelerinin kaç vekili var? CHP’nin kapanacak, yetkileri alınacak dediği Meclis’in yeni sistem ile birlikte seçimi yenileme hakkı bile var.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi, Meclis’i çok sesli, çok renkli bir hale getirecek. Neden? Çünkü “Evet” çıkması durumunda, Türkiye’nin artık bir seçim barajına ihtiyacı olmayacak, zira hükümet Meclis’ten çıkmayacak, doğrundan millet tarafından seçilecek. Türkiye’nin demokratikleşmesi, Meclis’in yetkilendirilmesi için “Evet”…

 

adminadmin