Kültür
Giriş Tarihi : 29-12-2019 09:30   Güncelleme : 29-12-2019 09:30

Medeniyet alfabesi: Dünyanın zulüm gören tüm çocuklarına!

Medeniyet alfabesi: Dünyanın zulüm gören tüm çocuklarına!

A:At

B: Bebek

C: Civciv

Ç: Çocuk

O artık başka bir çocuk olmuştu

Yüzünü kanla yıkıyordu sabahları alacakaranlıkta

Öğleye kadar kaynakçıda çalışıyordu,

Sonra okula gidip

Kulaklarıyla görüyordu karatahtayı,

Gözbebeklerine yürüyordu

Elinde tuttuğu tebeşir

Bilirdi yoksulluğun haritasını yapmayı

Ama öğretmeni

Avrupa haritasını istiyordu ondan

(Ülke Tamer, Ölüm Seçen Çocuklar)

D: Demokrasi: Şirketler izin verirse, bir gün Kongo’da kobalt madenlerinde çalıştırılan 8-10 yaşlarındaki çocukların Noel Babası olacak.

E: Evrensel hukuk: Şirketler izin verirse Kongo’da kobalt madenlerinde çalıştırılan 8-10 yaşlarındaki çocukların hakkını isteyecek.

F: Fil

G: Güç: Çağdaş Küresel Medeniyet’te Hakk’ın hukuku değil, gücün hukuku geçerlidir.

H: Horoz

I: Işık

İ: İnsan hakları: Şirketler izin verirse Kongo’da kobalt madenlerinde çalıştırılan 8-10 yaşlarındaki çocukların yaşama-sağlık-beslenme-eğitim vb. gibi haklarını BM’ye taşıyacak. Taşıyacak da ne olacak?

K: Kuş

L: Limon

M: Medeniyet: Bir kurt masalı. Tek dişi kalmış kurdun. Çürümüş. Kurt bu, sağa sola saldırmaya başlamış. Bir zenci çocuk, iri kara gözlü, çelik gibi. Atlamış kurdun boynuna çekmiş çıkarmış çürük dişi. Dişsiz kurt ormanda âlemin maskarası olmuş.

N: Nar

O: Ok

Ö: Özgürlük: Şirketler izin verirse Kongo’da kobalt madenlerinde çalıştırılan 8-10 yaşlarındaki çocuklar, tarifinde müşkilât çekilen bu meçhul kahraman tarafından kurtarılacak.

P: Papatya: Diyecektim ama “para” desem daha doğru olacak.

R: Reis: Reis bu gerçekleri muhataplarına haykırıyor. Ama duvardan ses çıkıyor, kimseden çıkmıyor.

S: Sermaye: Kanlı kapitalizmin anası. Dişlerinin arasından sızan insan kanı belli olmasın diye yukarıda siyah harfler ile dizilen güleryüzlü maskeleri kullanır.

Ş: Şirket: Ne kadar merhametli olduğuna yukarıda verilen örneklerle açıkladık. Kimlik taşımaz, imza atmaz. Marka ile anılır. Onun girişimci, devrimci, ilerici, çağdaş atılımları ile devletler şirket; şirketler devlet olmuştur.

T: Tarım: Çağdaş Küresel Medeniyet’in üvey evladı. Sanayi karşısında o kadar itilip kakılmış, itibarı sıfırlandırılmıştır ki; adını söylese yüzü kızarır.

U: Ufuk

Ü: Üzüm

V: Vişne

Y: Yün

Z: Zafer.

Zafer kimindir? Zafer Silikon vadisi ile teknolojinindir. Zaman da denebilir. Çünkü izafidir. Meselâ şimdiki zaman robotların ve yapay zekânın zamanıdır. Bu da medeniyet icabıdır. Zaman sonra yapay insan da yapılır, sahnede yerini alır. Bilim kilisesinin babaları o günü milat olarak … vesaire, vesaire.

Bu yazı dünyada zulüm gören tüm çocuklar için yazıldı. Özellikle Kongo’da kobalt madenlerinde çalıştırılan 8-10 yaşlarındaki 40 bin çocuk için. Kobaltı elleri ile çıkarıyorlar. Kobalt ilaç sanayiinde, tıpta cam ve porselen yapımında, beslenmede, sayamayacağımız kadar alanda kullanılıyor. En mühimi kobalttan bomba yapılıyor.

Mustafa Kutlu / Yeni Şafak

adminadmin