Güncel
Giriş Tarihi : 01-10-2014 20:06   Güncelleme : 01-10-2014 20:06

Meme kanseri bilinçlendirme ayı

TRABZON (AA)  - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, meme kanserinin sadece kadınlarda değil erkeklerde de görülebileceğini bildirdi

Meme kanseri bilinçlendirme ayı

TRABZON (AA)  - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, meme kanserinin sadece kadınlarda değil erkeklerde de görülebileceğini bildirdi.

Hamzaoğlu, meme kanseri bilinçlendirme ayı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kadınlarda görülen kanserler içerisinde ilk sırada meme kanserinin yer aldığını belirtti.

Meme kanserinin sadece kadınlarda değil erkeklerde de görülebileceğini ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Cinsiyet önemli bir risk faktörü olmakla birlikte yaş faktörü de meme kanseri için önemli risk faktörlerindendir. İleri yaşlarda görülme sıklığı erken yaşlara göre 4 kat daha fazladır. Bir diğer önemli risk ise hastalığın kalıtsal olmasıdır. Diğer risk faktörleri arasında da erken yaşta adet görmeyi, geç yaşta menopoza girmeyi, uzun süre östrojen kullanımını sayabiliriz."

Hamzaoğlu, 30 yaş altında ilk doğumu yapmak ve emzirmenin de meme kanserinden koruyucu bir durum olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Meme kanserinin yaklaşık yüzde 1'i erkeklerde meydana gelir. Her yıl yaklaşık 300 erkeğe meme kanseri tanısı konmaktadır. Erkeklerde meme kanseri en yaygın olarak 60 yaş üzerinde görülür. Erkeklerde meme taraması yapılmadığı için hastalık geç dönemde fark edilir. Bu nedenle hastalık tanısı kadınlara göre daha geç konur, hastalık genellikle ilerlemiş olur ve tedavisi de zorlaşır."

 Meme Kanseri erken teşhisinde kullanılan en etkin yöntemin mamografi olduğuna dikkati çeken Hamzaoğlu, mamografinin teşhiste güvenilirliğinin yüzde 90'larda olduğunu ifade etti.

Hamzaoğlu, Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde ücretsiz olarak 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri taramasının yapıldığını işaret ederek, mobil mamografi aracı ile meme kanseri tarama çalışmalarının 1-2 Ekim ve 8-9-10 Ekim tarihlerinde Meydan Parkında devam edeceğini de sözlerine ekledi.

adminadmin