Samsun Haber
Giriş Tarihi : 14-10-2014 13:00   Güncelleme : 14-10-2014 13:00

MEME KANSERİ BİLİNÇLENDİRME AYI

Samsun Sağlık İl Müdürü Dr

MEME KANSERİ BİLİNÇLENDİRME AYI
Samsun Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Meme muayenesiyle, meme kanserine bağlı ölümlerde yüzde 30 oranında azalma olduğu tespit edilmiştir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilen 01-31 Ekim Meme Kanseri bilinçlendirme ayı dolayısıyla açıklamalarda bulunan Samsun Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Köksal, meme kanserinin kadınlarda görülen en sık ve ölümcül bir kanser türünün olduğunu söyledi. Dr. Müdür Köksal, “Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüm nedeni olan kanser türüdür. Evlilik ve doğum yaşının gecikmesi, doğurganlığın azalması, stres, yaşam şartlarının zorlaşması, çevre kirliliği, dengesiz beslenme meme kanserinin daha sık görülmesine neden olmaktadır. Ayrıca aile yakınları arasında meme kanseri vakası görülen kadınların, hastalığa yakalanma olasılığının, diğer kadınlara göre daha fazla olduğu unutulmamalıdır. Kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer alan meme kanserinden korunmada, erken teşhis çok önemli bir yer tutar. Meme muayenesiyle, meme kanserine bağlı ölümlerde yüzde 30 oranında azalma olduğu tespit edilmiştir” dedi.
Erken tanı için temel yöntemler hakkında bilgi veren Samsun Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri, bir doktor tarafından yılda bir yapılan meme muayeneleri ve mamografi olarak sayılabilir. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Menopoz öncesi dönemde adet bittikten sonraki 5 ve 7’nci günlerde, menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı gününde muayene yapmalısınız. Erken dönemde hastalığın tespiti için kadınların bilgi sahibi olması gereklidir. Meme dokusu içerisinde her hangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde, vakit geçirmeden doktora başvurunuz. Normalde 20 yaşından sonra kendi kendine meme muayenesi ve 40 yaşından sonra yılda bir kez doktorda meme muayenesi önerilmektedir. 40 yaş civarında ilk mamografinin çekilmesi ve bundan sonraki dönemde 1-2 yılda bir doktor muayenesi ile beraber mamografi çekilmesi önerilmektedir. Menopozdan sonra ise her yıl düzenli olarak muayene ve mamografi çektirmek gereklidir” diye konuştu.
adminadmin