Ekonomi
Giriş Tarihi : 07-12-2017 08:56   Güncelleme : 07-12-2017 08:56

Memurluk yok, kadro olacak!

Kamu kurumlarında çalışan 450 bin taşeron işçi şartsız koşulsuz kadrolu olacak, belediyelerde çalışanlar ise yine belediye iştiraklerinde daimi olarak istihdam edilecek. Yeni düzenleme sadece kamuda çalışan işçileri ilgilendiriyor, özel sektörü kapsamıyor.

Memurluk yok, kadro olacak!

Haftalardır içeriği sır gibi saklanan taşeron işçilere yönelik düzenleme nihayet belli oldu. Önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıkladı, ardından da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Buna göre; taşeron işçiler yeni düzenleme sonrası kadrolu işçi olacak.

Öncelikle şunu belirteyim, 900 bini kamuda, 1 milyondan fazla da özel sektörde olmak üzere toplam 2 milyona yakın kişi, taşeron işçi olarak çalışıyor. Kamudaki 900 binin de 450 bini belediye ve il özel idarelerinde, 400 bini hastane ve üniversiteler gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıyor. Yeni düzenleme ise sadece kamuda çalışan işçileri kapsıyor. Yani, yeni düzenleme 900 bin çalışanı ilgilendirecek. Özel sektörde çalışanlar için bir düzenleme maalesef yok.

MEMURLUK VERİLMEYECEK

Bir noktanın daha altını çizeyim; biliyorum ki, tüm taşeron çalışanlar kadrolu memur olmak istiyor. Açıklamalar gösterdi ki, bu olmayacak; taşeron çalışanlara memurluk hakkı verilmeyecek. Peki, ne olacak? Yaşı sınırı olmadan, eğitim şartı aranmadan, asıl iş-yardımcı iş ayrımı olmadan kamuda çalışan tüm taşeron işçiler kadrolu olarak çalışacak. Daha açık şöyle anlatayım; kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 450 bin taşeron işçiye şartsız, koşulsuz tam kadro verilecek; belediye ve il özel idarelerinde çalışanlar ise yine belediye iştiraklerinde ve belediye iktisadi teşekküllerinde daimi olarak istihdam edilecek.

HAKLAR NE OLACAK?

Çalışanların haklarına gelince; taşeron işçiler kamuda aynı işte ve kurumda ve aynı görevde çalışmaya devam edecek. Taşeron sisteminde bugün için bir yıl olan sözleşme süresi de süresiz hale gelecek. Yeni düzenleme ile ücrette bir değişiklik olmayacak. Taşeronluk konusunda merak edilenlerin başında, ‘yeni düzenleme olduğunda sıfırdan mı başlayacağız, geçmiş haklarımız kayıp mı olacak?’ sorusu geliyor. Sıfırdan başlanmayacak, geçmiş haklar kaybolmayacak. Yani, emeklilik ile ilgili şartlar neyse, bu şartları yerine getirenler emekli olabilecek. Yeni düzenleme ile fazla mesai, yıllık izin, kıdem gibi tüm haklar çalışanlara verilecek. Peki, yeni düzenleme ne zaman başlayacak? Henüz taslak halinde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüp, kabul edilmesi gerekiyor. Jülide Sarıeroğlu’nun açıklamasına göre de kabul edilmesinden sonraki 3 ay içinde taşeron işçi olarak çalışanlar kadrola alınmaya başlayacak.

MEVSİMLİK ÇALIŞANA SÖZLEŞMELİ KADROSU

YENİ düzenleme kapsamında 4C çalışanlar da 4B statüsüne geçecek. Devlet memurları yasasına göre 4A-4B-4C üzere üç ayrı kategoride çalışan bulunuyor. Memurlar 4A kapsamında çalışırken; sözleşme ile –ki, her yıl sözleşmeleri yenileniyor- çalışanlar 4B, mevsimlik çalışanlar 4C kadrosunda bulunuyor. Yeni düzenleme ile 4C statüsünde çalışan 25 bin kişinin 4 B statüsüne geçişi de sağlanacak. Mevsimlik geçici işçi olarak ve senede 5 ay 29 gün çalışma hakkı tanınan işçilerin ise çalışma süreleri 4 ay uzatılarak, 9 ay 29 güne çıkartılacak.

Noyan DOĞAN – Hürriyet

adminadmin