Samsun Haber
Giriş Tarihi : 22-08-2018 10:46   Güncelleme : 22-08-2018 10:46

Menşe Şahadetnamesi olmayan Kurbanlık Almayın Uyarısı!

Menşe Şahadetnamesi olmayan Kurbanlık Almayın Uyarısı!

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selami Arslan, hayvanların nereden geldiğinin, veteriner hekimlerce muayene edildiğinin ve dolayısıyla da hayvanların sağlıklı olduklarının göstergesi olan Menşe Şahadetnamesi olmayan hayvanların kesinlikle kurbanlık olarak satın alınmaması gerektiğini söyledi.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selami Arslan, Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulundu. Dr. Arslan, Kurban Bayramında, hayvan hareketlerinin çokluğu ve hayvanlarla insanların temasının artması dolayısıyla, gerekli kurallara uyulmadığı takdirde sağlık açısından ciddi problemler ortaya çıkabildiğini belirterek “Çok sayıda hayvanın kesilmesi münasebetiyle kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi, kesilen hayvanlara ait etlerin tüketiminde gerekli hassasiyetin gösterilmesi çok önemlidir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de hâlâ halk sağlığı problemi olmaya devam eden zoonotik hastalıklar, omurgalı hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıkların genel adı olarak bilinmektedir. Bu anlamda ülkemiz açısından büyük önem taşıyan zoonozlardan bazıları kist hidatik, brusellozis, salmonellozis, tüberküloz, şarbon, toksoplazmozis ve tenyozis gibi hastalıklardır. Kurban etlerinin güvenilir bir gıda olarak tüketilebilmesi, çevre sağlığında olumsuzlukların yaşanmaması ve sonuçta toplum sağlığını tehdit edici durumların ortaya çıkmaması için aşağıda belirtilen hususlara azami dikkat edilmesi gerektiği bilinmeli ve herkes bu konuda sorumluluk hissetmelidir” şeklinde konuştu.

Dr. Arslan, hayvanların nereden geldiğinin, veteriner hekimlerce muayene edildiğinin ve dolayısıyla da hayvanların sağlıklı olduklarının göstergesi olan Menşe Şahadetnamesi olmayan hayvanların kesinlikle kurbanlık olarak satın alınmaması gerektiğini dile getirerek “Hayvanların kesim öncesi ve sonrasında veteriner hekimlerce muayenesi sağlanmalı ve kesimlerin, bu imkanı verebilecek yerlerde yapılması temin edilmelidir. Kurban kesimleri, asgari teknik ve hijyenik şartları haiz yerlerde, mutlaka ehil kişiler vasıtasıyla yapılmalı; hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kurallarına gereken titizlik gösterilmelidir. Doku ve organlar en az 2 metre derinliğinde açılan çukurlara gömülmeli ve üzerlerine sönmemiş kireç dökülmelidir, imkan varsa yakılarak imha edilmelidir. Köpek ve kedi gibi etçil hayvanlara, et ve sakatatlar kesinlikle çiğ olarak verilmemelidir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Hemen tüketilmeyecek etler derin donduruculara konmalı ya da kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir. Sakatatlar ile etler aynı kaplarda bulundurulmamalı ve bu şekilde muhafaza edilmemelidir. Kesim yapılacak yerler kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılmış olmalıdır. Zeminde su ve kanın birikmemesi sağlanmalıdır.

 

Kesim yerlerinde kullanılacak sular yeterli ve içilebilir özellikte olmalıdır. Ete temas eden bıçak ve satır gibi aletler temiz olmalı, kesim işini yapacak olanlar kişisel temizliklerinde titizlik göstermelidirler.”

adminadmin