Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 02-07-2020 16:06   Güncelleme : 02-07-2020 16:06

Meslekî Eğitim Üniversitesi

Meslekî Eğitim Üniversitesi

Meslekî eğitim  ekonomik, ticarî ve sosyal hayatın tam merkezinde yer alır. Yüksek gider ve girdileri olan pahalı bir eğitim alanıdır. Yatırımı, sürdürülmesi ve talebelerin yetiştirilmesi mevcut eğitim alanları içerisinde, en yüksek yatırım maliyeti gerektirenidir. Bu nedenle bu alanda bilgi ve bilimden azami ölçülerde faydalanmak icap etmektedir.

Ülkemizin geleceği; mesleklerin geleceği, geleceğin meslekleri ve dünyanın gideceği yön arasında doğrudan bir ilişki vardır. Geleceğin meslekleri ve mevcut mesleklerin verimliliği toplumsal ve ekonomik geleceğimiz  açısından büyük önem taşımaktadır. Ülkemiz adına geleceğin mesleklerini,  dünyanın gideceği yön ile buluşturmak, stratejik bir ihtiyaç halini almış bulunmakta.

Meslekler alanının asıl icraî fonksiyonu, sosyal tarafında mevcuttur. Mesleklerin  hizmet sahibi sosyal kesim toplumsal merkez,   sosyal merkez ya da millî merkez diyebileceğimiz bir ana cemiyet yapısına karşılık gelmektedir. Bu yönü ile de meslekler alanı ve çalışanları cemiyetin omurgası diyebileceğimiz bir sosyal yapıyı teşkil ederler. Sosyolojik olarak cemiyetin bir tür taşıyıcı kolonu vazifesi görürler. Cemiyetin ekonomik ve ticari yükünü çeken, bir türden balans vazifesi gören ‘sağduyusu’ da diyebiliriz.

Meslek erbabının donanım ve nitelikleri, ana dili, yabancı dili, kimlik ve kültürel perspektifi güçlü bir ilmî arka plan bilgisi gerektirmektedir. Mesleki alanların tümü birden stratejik ve küresel planlamaları, bilgi ve bilimi icabettiren özel bir alandır. Dijital ve bilişim alanı güçlü altyapılara dayalı, küresel ölçekli bilimsel çalışmalar gerektirmektedir.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN