Eğitim
Giriş Tarihi : 06-01-2017 10:51   Güncelleme : 06-01-2017 10:51

Meslek lisesi müdür yardımcıları istifa ediyor!

Türkiye’nin bütün illerinde Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde müdür yardımcılığı yapan öğretmenler müdür yardımcılığı görevinden toplu olarak istifa etmeye hazırlanıyor.

Meslek lisesi müdür yardımcıları istifa ediyor!

PEKİ AMA NEDEN

Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde ve Açık Meslek liselerinde eğitime devam etmekte olan öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yapılması zorunlu hale getirildi.

Buraya kadar her normalken, sigorta kayıt işlemlerini meslek liselerinde sadece koordinatör müdür yardımcıları tarafından yapılmasının mecburi olması ve dahası siteme giriş sırasında herhangi bir veri hatalarının para cezalarının koordinatör müdür yardımcılarından tahsil edilmesi ve bu para cezalarının ödenebilecek bir miktar olmaması artık dayanılmaz hal almaya başladı.

BU CEZALAR NASIL ÖDENECEK

6764 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve görevleri hakkındaki Kanu Hükmünde Kararname ile yapılan düzenlemede, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerinin tamamı iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı yapılması zorunlu hale getirildi.

Bu kanun değişmeden önce yalnızca beceri eğitimine devam eden 12 sınıf öğrencilerini kapsamaktaydı.

Türkiye’nin bütün meslek liselerinde bu işlemleri koordinatör müdür yardımcıları takip ediyor.

Herhangi bir veri girişi hatası veya usul hatası gibi yanlışlıklarda ise idari para cezası veriliyor. Önceden Milli Eğitim Bakanlığı’nın ödeme kaleminden okula gelen idari para cezaları ödenebiliyordu fakat yapılan düzenlemeyle hataların kişiye ait olduğu ve para cezasının da işlemi yapan kişi tarafından ödeneceği kabul edildi.

Meslek Lisesi Müdür yardımcılarını hataya sürükleyecek sebebler ise bir değil; Sistemin işleyişi, kontrol ve uyarı mekanizmalarının yetersizliği öğrencilere ait bilgilerin farklı kaynaklardan geliyor olması, ve zamanında idareye ulaşmaması, potansiyel hata yapma sebeplerinden.

Bir öğretmenin sekiz adet veri girişi hatası yaptığı bir durumda ödeyeceği para cezası miktarı 12 Bin TL.

İSTİFA EDECEKLER

Konuyla alakalı olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bir rapor hazırlandı.

Raporda, usul kural hatalarından herhangi bir öğrencinin mağduriyeti söz konusu olmadığı, sigorta sadece iş kazası ve meslek hastalıklarını kapsadığı ve emekliliğe sayılan sigorta olmadığı belirtilerek para cezalarının iptali isteniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı SGK’ya öğrenci başına 8,5 TL civarında ödeme yapıyor.

Raporda yapılan düzenlemede karmaşıklıkların olduğu da belirtilerek, “Mesela bakmakla yükümlü olunanlar olunmayanlar, sistemde nasıl belirlenecek, kimler bu kapsama girer kimler girmez?

Buna ait belgeler de farklı. Ancak hata yapılırsa her hata başına asgari ücret kadar  cezayı bu işleri takip eden Mdr.yrd. öder. Bu durumda bu sorumluluğu kim üstlenebilir? Okulumuza SGK tarafından verilen idari para cezaları bir kısmı ekte sunulmuştur. Bir hata söz konusu ise bunun zamanında uyarısı telafisi ve düzeltilme imkanı olmalıdır. Bu iş yapılacaksa, riski varsa bunun bir karşılığı olmalıdır. Koordinatör Müdür Yardımcısınafütursuzca ceza vermekte bir beis görmeyen yetkililer biraz empati kursunlar. Biz bu risk ve cezaları neyin karşılında niçin göğüslüyoruz? Samsunda görev yapan koordinatör mdr yrd ları istifa dilekçelerini ceplerinde tutuyorlar. Bu bizim kendimizi kurtarma çözümümüz. Ancak sistemsel bir çözüm değil” deniliyor.

Koordinaör müdür yardımları sıkıntı giderilmezse istifa edecekler ve aynı sıkıntıyı kendilerinden sonra bu işi yapacak olan çekecek.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Raporda çözüm önerileri de var;

1.      MEB-SGK ile bir protokol yaparak öncelikle okullarımızı, SGK nın işveren olarak görmemesini sağlamalıdır.

2.      Sigorta yapılacak her öğrencinin tüm bilgileri e-okul ve maol sisteminde mevcuttur. Her ay sistemden veri girişleri e-okul ve Maol den alınıp, aylık sigorta girişleri, çıkışları primleri otomatik olarak sgk ya aktarılabilir. Zorunlu bireysel emeklilik sisteminde veri girişleri otomasyona bağlandığı gibi, aynı işlemi sistem otomatik olarak yapabilir.

3.      Bu yapılamıyorsa: Sisteme kayıtlı her öğrenci için tek kalemde, tek türde bildirge yapılmalı, belge türü çeşitliliğine son verilmelidir.

4.      Meydana gelmesi muhtemel veri girişi ,usul kural hatalarının uyarı sistemi olmalı veya geriye döndürülüp düzeltilme imkanı sağlanmalı ve herhangi bir maddi ceza verilmemelidir.

5.      İşin sorumlularına para cezası vermekte ısrar ediliyorsa nasıl ödeneceği açıklığa kavuşturulmalıdır.

adminadmin